Η σημασία των κατοικίδιων

Τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη της συντροφιάς και της αγάπης.

Οι άνθρωποι ανταμείβονται με την αγάπη και την ευγνωμοσύνη ενός κατοικίδιου το οποίο μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη και ανιδιοτελής συντροφιά. Μέρος της σχέσης των ανθρώπων με τα ζώα είναι οι ευθύνες που εμπεριέχονται έχοντας κάποιος ένα ζωάκι στο σπίτι του.

Τα ζώα σε ένα σπίτι μπορεί να παίζουν τον ρόλο του φυλαχτού κατά της μοναξιάς και της κατάθλιψης. Δίνουν αίσθηση προστασίας και ασφάλειας αλλά πολλές φορές γίνονται και η αφορμή για κίνηση. Η συναναστροφή με ένα ζώο κάνει έναν άνθρωπο πιο ευαίσθητο στις σχέσεις του με άλλους ανθρώπους.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε “οτι πολλά ζωάκια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ανθρώπους έχοντας διάφορους ρόλους όπως οδηγοί τυφλών, βοηθοί ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, βοηθοί αστυνομικών ή τελωνειακών υπαλλήλων, σκύλοι- διασώστες, σκύλοι-φύλακες ζώων, ενώ υπάρχουν και τα ζώα συντροφιάς που βοηθούν αρρώστους, φυλακισμένους, ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές.
Για τους μεγαλύτερους ανθρώπους είναι πολύτιμοι σύντροφοι καθώς τους βοηθούν να διατηρήσουν τα ενδιαφέροντα, την ζωτικότητα και την οξύτητα του πνεύματός τους και να αντιμετωπίσουν την μελαγχολία που πολλές φορές εμφανίζεται σ’ αυτές τις ηλικίες.
Στις μικρές ηλικίες, τα παιδιά που έχουν ζωάκι στο σπίτι έχει αποδειχθεί
οτι διδάσκονται αξίες όπως η υπευθυνότητα, η φιλία και ο σεβασμός και αναπτύσσεται η κοινωνικότητα, η ευαισθησία και η προσωπικότητά τους. Μαθαίνουν πως να βοηθούν αλλά και να εκφράζονται τα συναισθήματά τους στο επικοινωνιακό κομμάτι. Το να έχει ένα παιδί ένα κατοικίδιο μπορεί να θεωρηθεί κοινωνικό πλεονέκτημα καθώς βοηθάει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και των φιλιών.
Πρέπει όμως να γίνεται σαφές όμως οτι τα ζωάκια δεν είναι παιχνίδια αναλώσιμα διότι αποτέλεσμα αυτού είναι ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων, καθώς η απόκτηση ενός κατοικιδίου δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα κίνησης μιας παρορμητικής στιγμής.
Μόνο όταν κάποιος σίγουρος ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις και ευθύνες που έχει η απόκτηση ενός κατοικίδιου, μόνο αυτός μπορεί να λέγεται και να είναι υπεύθυνος ιδιοκτήτης ζώου.
(Τάξη Γ-Σπυράτου Ευήννα)