Παραδοσιακοί χοροί Κεφαλονιάς

Τα παραδοσιακά τραγούδια και χοροί της Κεφαλονιάς σε εμένα και στη φίλη μου είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όλοι οι χοροί είναι καλοί και σωστοί για κάτι.
Στην Κεφαλονιά υπάρχουν διάφορες σχολές για παραδοσιακούς χορούς όπως η Ιόνιος Πνοή, ο Μπάλος, το Λύκειο ελληνίδων. Στις γιορτές χορεύουμε, καθώς επίσης και άλλες φορές . Ο χορός δεν είναι για ανταμοιβή. Είναι από μόνος του ανταμοιβή. Περνάς καλά όταν χορεύεις και σου δίνει χαρά.
Όλοι οι χοροί είναι για να διασκεδάζουμε, αλλά όλοι πρέπει να αγαπάνε τον χορό. Αλλιώς, δε θα αρέσει σε κανέναν ο χορός πια. Σε λιγότερους χορούς.
Οι παραδοσιακοί χοροί είναι τέλειοι, αλλά δε χρειάζεται να αρέσουν σε όλους. Μπορεί να τους αρέσει κάτι άλλο, όπως ο μοντέρνος. Οποιοσδήποτε. Ακόμα κι αν δεν τους αρέσει καθόλου ο χορός, τότε θα βρουν κάτι άλλο. Δεν είναι υποχρεωτικό να χορεύεις. Μπορείς να χορεύεις χωρίς μουσική ή με μουσική. Από Κεφαλονίτικους υπάρχουν διάφοροι, όπως ο Μπάλος, ο Διβαράτικος ή ο Μέρμηγκας. Οι παραδοσιακοί χοροί είναι για να τους ευχαριστιέσαι.
Ο χορός άρχισε από την αρχαία Ελλάδα, όμως μόνο για άντρες. Τώρα, όλοι άντρες, γυναίκες και παιδιά, αγόρια και κορίτσια χορεύουν. Χορεύουμε σε γάμους, βαπτίσεις και άλλα πολλά
(Τάξη Γ-Ρηγοπούλου Κατερίνα., Κλαουδάτου Άννα)