Social media

Το διαδίκτυο και τα social media

Ο όρος μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή αλλιώς social media) αναφέρεται στα μέσα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας ομάδων ανθρώπων μέσω διαδικτυακών κοινοτήτων. Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι και πρέπει να προσέχουμε. Μερικοί από αυτούς είναι :

1. Ο Εθισμός που μπορεί να προκύψει απο τις πολλές ώρες χρήσης του υπολογιστή και των social media. Αν κάποιος εθιστεί είναι δυνατόν να παραμελεί την προσωπική του υγεία, να τρώει ανθυγιεινά, να εγκαταλείπει το σχολείο καθώς επίσης μπορεί να συγκρούεται έντονα στο σπίτι με τους γονείς του. Ο εθισμός πολλές φορές προκαλεί αρνητικά συναισθήματα όπως θυμό και ένταση.

2. Η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων είναι πιο εύκολο να γίνει αν κάποιος χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πλαστές ιστοσελίδες ή ψεύτικα προφίλ αποπλανούν τους χρήστες και με αυτό τον τρόπο μπορεί κάποιος να συλλέξει δεδομένα όπως να κλέψει ή να πλαστογραφήσει τα στοιχεία του χρήστη και να κερδίσει παράνομη πρόσβαση στα δεδομένα του, όπως προσωπικούς λογαριασμούς,email, κωδικούς, κ.λπ.

3. Η παραπληροφόρηση είναι πολύ εύκολο να γίνει καθώς παρουσιάζονται διάφορες ψευδές ειδήσεις με τροποποιημένες σελίδες που πολλές φορές έχουν ως σκοπό την παραπλάνησή μας.

4. Οι συνομιλίες με αγνώστους, πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα. Για αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με ποιους μιλάμε καθώς πολλές φορές κάποιοι δίνουν ψεύτικα στοιχεία όπως φύλο, όνομα, ηλικία και έχουν σκοπό να αποσπάσουν πληροφορίες από τον χρήστη ή να τον βλάψουν.

5. Ο εκφοβισμός είναι η συνεχόμενη, εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε ένα άτομο με σκοπό να του προκαλέσει συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Ο εκφοβισμός μπορεί να γίνει είτε με απλά μηνύματα είτε με πολυμεσικά στοιχεία όπως εικόνες και βίντεο.

6. Τα ανεπιθύμητα μηνύματα είναι μηνύματα που περιέχουν διαφημιστικά προϊόντα, μηνύματα για ψεύτικα παιχνίδια, για ψεύτικες υπηρεσίες κτλ.

7. Ένα ακόμα αρνητικό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι αποξένωση του ατόμου από τον πραγματικό κόσμο. Οι πολλές ώρες μπροστά απο ένα μηχάνημα μας απομακρύνουν απο τους φίλους, τους συγγενείς αλλά και τις καθημερινές μας συνήθειες.

8. Η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων είναι η χρήση εικόνων, κειμένων αλλά και βίντεο τα οποία δεν μας ανήκουν καθώς ο δημιουργός τους δεν έχει δώσει το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης τους. Πολλοί χρησιμοποιούν υλικό που δεν είναι δικό τους και το παρουσιάζουν σαν δικό τους, με αποτέλεσμα να καταπατούν τα πνευματικά δικαιώματα του ιδιοκτήτη.

9. Τέλος και επίσης πολύ σημαντικό είναι η αποπλάνηση η οποία είναι επακόλουθο του ότι ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει στο διαδίκτυο ότι είναι κάτι που δεν έχει καμία σχέση με το ποιος πραγματικά είναι. Είναι δυστυχώς φαινόμενο που το χρησιμοποιούν κακοί άνθρωποι να προσεγγίσουν μικρά παιδιά αποσπώντας προσωπικές τους πληροφορίες.

Τα social media επίσης πρέπει να τα χρησιμοποιούμε από μια συγκεκριμένη ηλικία η οποία είναι τα 13 μας χρόνια. Αν κάποιο παιδί έχει λογαριασμό στα social media αλλά δεν είναι 13+ είναι παράνομο.

(τάξη Ε-Βουλγαρέλης Χρ. Τζωρτζάτου Αν, Σταυροπούλου Λυδ., Παγουλάτου Παρ. )