Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η Ακρόπολη αποτελεί σημαντικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, το οποίο κάθε χρόνο δέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 156 μέτρων.Ο λόφος ήταν κατοικημένος από την 3η χιλιετία π.Χ. Εκεί  υπήρχε φυσικό οχυρό,με πρόσβαση μόνο από την δυτική πλευρά.

Επί της  εποχής Πεισιστράτου στην Ακρόπολη υπήρχαν  πολλά αγάλματα, χάλκινα ή μαρμάρινα αγγεία κλπ, που τα αφιέρωναν οι πολίτες στην Αθήνα. Κατά τη Βυζαντινή εποχή ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Κατά τη φραγκοκρατία έγινε καθολικός ναός, ενώ κατά την τουρκοκρατία μετατράπηκε σε τζαμί. Κατά την τουρκοκρατία η Ακρόπολη υπέστη σημαντικές ζημιές.

Τα Προπύλαια είναι η είσοδος της Ακρόπολης, η οποία άρχισε να χτίζεται το 436 π.Χ. Ο ναός της Αθηνάς, είναι ένας μικρός ναός από μάρμαρο, που άρχισε να χτίζεται μεταξύ 427 και 424 π.Χ και μέσα υπήρχε το άγαλμα της Αθηνάς Νίκης. Ο Παρθενώνας είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα της Ακρόπολης και συγκεντρώνει τον θαυμασμό όλου του κόσμου.

Το πρόγραμμα αναστήλωσης της Ακρόπολης ξεκίνησε το 1975 και βρίσκεται κοντά στην οριστική ολοκλήρωση του. Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 530 κυβικά μέτρα του νέου Πεντελικού μαρμάρου.

Μάνος Σ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης