Πασχαλινά Αβγά

Τα πασχαλινά αβγά είναι μέρος των Πασχαλινών εθίμων, είτε βαμμένα κόκκινα, είτε σοκολατένια. Στην Ελλάδα τα αβγά αυτά βάφονται κατά κύριο λόγο κόκκινα (αν και δεν είναι ασυνήθιστη ποικιλία χρωμάτων ή και σχεδίων), ενώ σε άλλες χώρες τα αβγά βάφονται σε περισσότερα χρώματα, αρκετές φορές με περίτεχνα σχήματα.

Τα αβγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα.

Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αβγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αβγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αβγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αβγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό αβγό.

Πηγή:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%AC_%CE%B1%CE%B2%CE%B3%CE%AC#%CE%A4%CF%83%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%B1%CE%B2%CE%B3%CF%8E%CE%BD

Χρύσα

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης