Διαφωτισμός

Διαφωτισμός

Ο διαφωτισμός είναι ένα πνευματικό κίνημα, που ξεκίνησε στην Αγγλία, τον

18ο αιώνα, καλλιεργήθηκε όμως στη Γαλλία.

Οι εκφραστές του αμφισβήτησαν τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες και έδωσαν έμφαση στο φωτισμό του ανθρώπου. Επίσης εναντιώθηκαν στη θανατική ποινή, τα βασανιστήρια, στη δουλεία και τον πόλεμο.

Οι διαφωτιστές έγραψαν πολλά βιβλία για να μεταφέρουν τις ιδέες τους στον κόσμο. Μέσα σ΄ αυτά υπάρχουν αποφθέγματα γεμάτα σοφία.

Μερικά από αυτά είναι:

«Ευτυχία δεν είναι να κάνεις αυτό που θέλεις, αλλά να μην κάνεις αυτό που

δεν θέλεις.»

Ρουσσώ

«Η υπομονή είναι πικρή, αλλά ο καρπός της είναι γλυκός.»

Ρουσσώ

«Τα πάθη για τον άνθρωπο είναι ό,τι ο άνεμος για τα ιστιοφόρα. Παρόλο που

μπορεί να τον καταστρέψουν, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς αυτά.»

Βολταίρος

«Δεν συμφωνώ ούτε με μια λέξη απ” όσα λες αλλά θα υπερασπιστώ, και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη, το δικαίωμα σου να λες όσα πιστεύεις.»

Βολταίρος

«Η ψυχή είναι άγραφος πίνακας. Δέχεται ιδέες και γνώσεις από την εμπειρία.»

Λοκ

«Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να επιβουλεύεται την ζωή, την υγεία, την ελευθερία ή την ιδιοκτησία των άλλων.»

Λοκ

«Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.»

Μοντεσκιέ

Νεοελληνικός Διαφωτισμός

Οι νέες φιλελεύθερες και ριζοσπαστικές ιδέες έφτασαν γρήγορα και στην ελληνική Χερσόνησο, δυναμώνοντας την επαναστατική διάθεση των υπόδουλων Ελλήνων. Η πνευματική αυτή δραστηριότητα ονομάστηκε Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Δυο σπουδαίοι εκφραστές του είναι:

Ρήγας Φεραίος

Ο Ρήγας γεννήθηκε στο Βελεστίνο το 1757 και νεαρός ακόμα μπήκε στην υπηρεσία των Φαναριωτών. Έπειτα, μετανάστευσε στο Βουκουρέστι ως γραμματέας του ηγεμόνα της Βλαχίας. Ο Ρήγας μετέφρασε γαλλικά μυθιστορήματα στη δημοτική γλώσσα, έγραψε ένα βιβλίο φυσικής για τα σχολεία, δημιούργησε τη «Χάρτα της Ελλάδας» και την προσωπογραφία του Μ. Αλεξάνδρου, καθώς και το «Θούριο», έναν επαναστατικό ύμνο που συγκίνησε πολλούς.

Αδαμάντιος Κοραής

Ο Αδαμάντιος Κοραής γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1748. Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Γαλλία και σπούδασε ιατρική.

Ασχολήθηκε με την αντιγραφή, την επιμέλεια και τη δημοσίευση των χειρογράφων

αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Πίστευε ότι για να ελευθερωθεί το ελληνικό έθνος έπρεπε να φωτιστεί διαμέσου της παιδείας. Γνωστές είναι οι θεωρίες του για την γλώσσα!

Έγραψε το ποίημα «Σάλπισμα Πολεμιστήριον» με το οποίο ξεσήκωνε τους Έλληνες να επαναστατήσουν. Επίσης συνετέλεσε στην ίδρυση του «Ελληνικού Κομιτάτου» ( φιλελληνική οργάνωση) στο Παρίσι.

Bασίλης Σκορδάς

Bασίλης Σοτολίδης

Βασιλική Σπυρίδου

Σχολιάστε

Top