ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΚΙ

Το ζατρίκιο το εφηύραν οι Έλληνες και παιζόταν σε μία τετράγωνη πλάκα που άλλες φορές ήταν κατασκευασμένη από ελεφαντόδοντο ή από ξύλο ή και από λιωμένο κερί .
Σήμερα δεν υπάρχει άνθρωπος σε ολόκληρο τον πλανήτη που να μην γνωρίζει το σκάκι που στην Αρχαιότητα το ονόμαζαν Ζατρίκιον και που ήταν επινόηση των Αρχαίων Ελλήνων από την αρχή της ιστορικής τους διαδρομής. Από το 1.600 π.χ. οι κάτοικοι της Κρήτης γνώριζαν το ψυχαγωγικό αυτό άθλημα και το είχαν κατατάξει ανάμεσα στις αγαπημένες δραστηριότητες των βασιλικών οικογενειών. Όταν ο Βρετανός αρχαιολόγος Σερ Άρθουρ Έβανς πραγματοποιούσε ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού στα τέλη του 19ου αιώνα, βρήκε ένα ζατρίκιο. Έχει μέγεθος 120 x 60 εκ. και είναι ξύλινο, επικαλυμμένο με λεπτά φύλλα χρυσού και αργύρου, ενώ είναι επεξεργασμένο με ένθετους ορυκτούς κρυστάλλους, γυαλί και γαλάζιο χρώμα. Το συμμετρικό σχέδιο και η κατασκευή του είναι αριστουργηματικά. Και άλλοι λαοί όμως στο πέρασμα των αιώνων έπαιζαν με το ζατρίκιο όμως μαρτυρούν πίνακες της εποχής τους.
Η πόλη της Καβάλας έχει μεγάλη σκακιστική παράδοση. Το πρώτο Σκακιστικό Σωματείο στην Καβάλα ιδρύθηκε το 1983, ως Τμήμα του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.), με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου του Βασίλη Θεοδωρίδη και αμέσως ανέπτυξε πλούσια δράση. Ακολούθησε το διάστημα 1985-1990 η ίδρυση και άλλων Σκακιστικών Σωματείων στην Καβάλα με αξιόλογη επίσης δραστηριότητα. Το 1994 μετά από επίπονες προσπάθειες, όλες οι σκακιστικές δυνάμεις της Καβάλας συνενώθηκαν στον ενιαίο πλέον ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΑΒΑΛΑΣ που έφθασε το σκάκι σε πολύ μεγάλη άνθιση.
Η δράση του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας σε τοπικό, περιφερειακό, πανελλήνιο αλλά και διεθνές επίπεδο, είναι πραγματικά πολύ σημαντική με συνεχείς επιτυχίες και αλλεπάλληλες διακρίσεις.
Στο Ομαδικό Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας έχει πρωταγωνιστική παρουσία για 20 συνεχόμενα χρόνια, με κατάκτηση 4 τίτλων Πρωταθλήτριας Ελλάδας και συνεχόμενη παρουσία στα Final-Four του Κυπέλλου με την κατάκτηση 6 τίτλων Κυπελλούχου Ελλάδας. Με την ομάδα του ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ έχουν αγωνισθεί όλοι σχεδόν οι κορυφαίοι Γκραν-μετρ, Πρωταθλητές Ελλάδας και μέλη της Εθνικής Ομάδας. Πέρα από τις πανελλήνιες νίκες όμως περισσότερο μετρούν οι διεθνείς διακρίσεις και τα έξι (6) μετάλλια σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
Το σχολείο μας έχει ασχοληθεί πολύ ενεργά με το άθλημα αυτό. Οι επιτυχίες στο σκάκι του σχολείου μας ξεκίνησαν 3 χρόνια μόλις από την ίδρυση του το 2000 με την 3η θέση στους τοπικούς διασχολικούς αγώνες . Η πορεία ήταν λαμπρή. Συνεχίστηκε με τη πρώτη θέση σε τελικούς αγώνες διασχολικών πρωταθλημάτων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και πανελλήνια Πρωταθλήματα. Το σχολείο διακρίθηκε και σε ομαδικό και σε ατομικό επίπεδο. Ανέδειξε πολλούς σκακιστές όπως: Τον Καφετζή Γιώργο, την Καφετζή Αγγελική, τον Καφετζή Ιάσονα, την Σεραφίδου Νέλη, την Φαχιρίδου Άννα, τον Μποζάνη Δημήτρη, τον Χρυσομάλλη Θοδωρή και τον Χρυσομάλλη Χρήστο και τον Καζαντζίδη Ηλία. Αυτοί είναι οι παλιότερη σκακιστές, όμως έχουμε και καινούριους όπως: ο Θοδωρής Κουτράκης, η Καραμούτα Κατερίνα, ο Χρήστος Βουτσάς, ο Βασίλης Σκορδάς και πολλοί άλλοι. Έτσι το σχολείο μας που κατάφερε να πάρει τόσα πολλά κύπελλά και μετάλλια, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στο σκάκι σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.
Με τόσο μεγάλη παράδοση ήταν φυσικό να είμαστε ένα από τα σχολεία που επισκέφθηκε και μίλησε η παγκόσμια πρωταθλήτρια Άννα Μαρία Μπότσαρη. Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014 επισκέφθηκαν το σχολείο μας ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας κ. Τσίρλης και η Άννα Μαρία Μπότσαρη, η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι Η κ Μπότσαρη μίλησε στους μαθητές των μεγάλων τάξεων για την μεγάλη αγάπη της, το σκάκι. Μεταξύ άλλων πολλών που είπε, απάντησε ως εξής σε ερωτήσεις των μαθητών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Βοηθάει το σκάκι τους ανθρώπους να σκέφτονται;
Ναι, και αυτό έχει αποδειχτεί και επιστημονικά. Στην Γερμανία σε ορισμένα κρατίδια βγήκε το μάθημα των Μαθηματικών και μπήκε το σκάκι στην θέση τους, πειραματικά για 10 χρόνια. Γι αυτό και στην Ελλάδα αποφάσισαν να μπει το σκάκι στα δημοτικά σχολεία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι καλύτερες εμπειρίες που αποκομίσατε από την ενασχόλησή σας με το σκάκι και πώς νιώθατε;
Αποκόμισα πολλές εμπειρίες από τα ταξίδια που έκανα και τους ανθρώπους που γνώρισα. Νιώθεις πολύ υπεύθυνος, γιατί είσαι εκπρόσωπος της χώρας σου και του αθλητισμού της και του πολιτισμού της.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί το σκάκι είναι άθλημα αφού κάθεσαι σε μια καρέκλα και μόνο σκέφτεσαι;
Το σκάκι είναι άθλημα γιατί έχουν γίνει εργονομικές έρευνες από αθλίατρους και μετρήθηκαν οι ορμόνες που εκκρίνονται από των εγκέφαλο των σκακιστών και από τον εγκέφαλο των αθλητών όταν κάνουν μια μέσης έντασης άσκηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο εγκέφαλος των σκακιστών παράγει τις ίδιες ορμόνες με εκείνες των μαραθωνοδρόμων όταν τερματίζουν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ξέρουν το σκάκι σε όλο τον κόσμο;
Ναι. Είναι αναγνωρισμένο άθλημα σε όλο των κόσμο. Στην τελευταία Ολυμπιάδα συμμετείχαν 183 χώρες.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι χαρακτηριστικά έχει ο καλός σκακιστής;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τύπος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να μας πείτε κάποια χαρακτηριστικά που έχει αυτό το άθλημα;
- Έχει απόλυτη δημοκρατία και απόλυτη ισότητα. Ένα 5χρονο μπορεί να νικήσει έναν μεγάλο.
- Δεν χρειάζεται να είσαι πολύ έξυπνος.
- Βοηθάει στον θετικό τρόπο σκέψης.
- Δεν ξεχωρίζει πλούσιους και φτωχούς.
- Προσφέρεται και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Και να συμπληρώσουμε την κ. Μπότσαρη με τα λόγια ενός άλλου μεγάλου σκακιστή, του Κασπάροφ, που όταν τον ρωτήσανε πώς γίνεται κανείς μεγάλος σκακιστής απάντησε: <<για να γίνει κάποιος καλός σκακιστής πρέπει να παίζει με κα καλύτερους παίκτες!!!»
Βουτσάς Χρήστος
Γαϊτατζής Άγγελος
Δερβεντζής Άγγελος
Καραγκιαούρης Βασίλης
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.