Εξερεύνηση στο διάστημα

Το Ηλιακό μας σύστημα αποτελείται από το άστρο μας και άλλους 9 πλανήτες .

Ας τους γνωρίσουμε!

 Επιλογή_001

Ο Ήλιος

Στο κέντρο του Ηλιακού μας Συστήματος βρίσκεται το άστρο μας, ο Ήλιος. Οι υπόλοιποι πλανήτες κινούνται σε κυκλική τροχιά γύρω του, άλλοι πιο αργά, άλλοι πιο γρήγορα και άλλοι προς τη μία πλευρά, άλλοι προς την άλλη. Ο πιο κοντινός στον Ήλιο πλανήτης είναι ο Ερμής, με απόσταση των 58 εκατομμυρίων χλμ., ενώ ο πιο μακρινός είναι ο Πλούτωνας, με απόσταση των 5,9 δισ. χλμ. Η φωτεινότητα του Ήλιου είναι τέτοια ώστε να μην επιτρέπει σε άλλους πλανήτες, εκτός από τη Σελήνη και μερικές φορές την Αφροδίτη, να φαίνονται από τη Γη. Η σημασία του για το Ηλιακό μας Σύστημα είναι τεράστια, διότι χωρίς την θερμότητα που εκπέμπει, δεν θα υπήρχε ζωή στη Γη. Η θερμοκρασία του αγγίζει τους 15 εκατομμυρίων βαθμών κελσίου (οC). Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε 4 με 5 δισεκατομμύρια χρόνια ο Ήλιος θα αρχίσει να διαστέλλεται σχηματίζοντας έναν λευκό νάνο ο οποίος θα ψύχεται για τα επόμενα 5 δισ. έτη.

Οι πρώτοι τέσσερις πλανήτες έχουν συμπαγή επιφάνεια, όμως οι πέντε τελευταίοι είναι τεράστιες σφαίρες από αέρια.

 

Ο Ερμής

Ο Ερμής είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο και είναι ο δεύτερος μικρότερος πλανήτης. Η επιφάνειά του καλύπτεται από κρατήρες. Η θερμοκρασία την ημέρα φτάνει τους 500 ⁰ C ενώ τη νύχτα τους -200 ⁰C.

ermis

Η Αφροδίτη

Η Αφροδίτη μοιάζει με τη γη, αλλά κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση και πιο γρήγορα γύρω από τον Ήλιο. Είναι το πιο λαμπρό αντικείμενο στο νυχτερινό ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη και καλύπτεται περισσότερο από διοξείδιο του άνθρακα. Η θερμοκρασία της μπορεί να φτάσει τους 480 ⁰C.afroditi

 

 

 

 

 

 

 

Η Γη

Η Γη είναι ο πλανήτης όπου κατοικούμε. Ο πλανήτης μας είναι ο τρίτος σε απόσταση από τον ήλιο και είναι ο μεγαλύτερος από τους τέσσερις πλανήτες που έχουν στερεό φλοιό. Φτιάχτηκε πριν από 4,5 δις. έτη και έχει διάμετρο 40.000 χλμ. Η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει βρεθεί είναι 60 ⁰C και η μικρότερη -89⁰C. Απέχει 149 εκατομμύρια χλμ. από τον Ήλιο. Η Σελήνη είναι ο φυσικός δορυφόρος της Γης.

gi

 

 

 

 

Ο Άρης

Ο Άρης είναι ο 4ος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης και καλύπτεται σχεδόν ολόκληρος από διοξείδιο του άνθρακα. Ο Άρης έχει όρη, κοιλάδες ακόμη και λίμνες. Έχει δύο μικρούς φυσικούς δορυφόρους, τον Δείμο και τον Φόβο και λέγεται συχνά και «κόκκινος πλανήτης» εξαιτίας του ερυθρού χρώματός του.

aris

 

 

 

 

 

 

 

Ο Δίας

Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Δεν έχει στερεή επιφάνεια, αλλά είναι ένας αέριος γίγαντας. Καλύπτεται περισσότερο από υδρογόνο αλλά και ήλιο. Έχει 67 φυσικούς δορυφόρους και ένα πλανητικό σύστημα δακτυλίων που αποτελείται από 3 τμήματα. Επίσης είναι 318 φορές μεγαλύτερος από τη Γη.

dias

 

 

 

 

 

 

Ο Κρόνος

Ο Κρόνος είναι ο 2ος μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και είναι 95 φορές μεγαλύτερος απο τη Γη. Αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και έχει 62 φυσικούς δορυφόρους. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του, είναι ότι έχει μικρότερη πυκνότητα απο το νερό. Ο Κρόνος έχει πολλούς δακτυλίους που χωρίζονται σε πολλές περιοχές.

kronos

 

 

 

 

 

Ο Ουρανός

Ο Ουρανός είναι ο 3ος μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος. Αποτελείται κυρίως από υδρογόνο αλλά και από ήλιο. Ο Ουρανός είναι ο 1ος πλανήτης που ανακαλύφθηκε με τηλεσκόπιο και έχει 27 φυσικούς δορυφόρους. Το εσωτερικό του αποτελείται από πάγους και βράχους.

ouranos

 

 

 

 

 

Ο Ποσειδώνας

Ο Ποσειδώνας αποτελείται κυρίως από υδρογόνο αλλά και από ήλιο και μεθάνιο, στο οποίο οφείλεται το χρώμα του που είναι μπλε. Ο Ποσειδώνας έχει 14 φυσικούς δορυφόρους και 5 δακτυλίους.

posidonas

 

 

 

 

 

 

Ο Πλούτωνας

Ο Πλούτωνας είναι ένας πλανήτης νάνος και βρίσκεται στα εξωτερικά τμήματα του Ηλιακού μας συστήματος. Έχει 4 δορυφόρους και αποτελείται από άζωτο αλλά και από μεθάνιο. Χαρακτηριστικό του είναι ότι κινείται σε τροχιά πολύ ελλειπτική γύρο από τον Ήλιο και σε αντίθετη τροχιά από τους υπόλοιπους πλανήτες. Ο Πλούτωνας εμφανίζεται κατά 20% πιο κόκκινος από παλιά

ploutonas

 

 

 

 

 

 

Κατερίνα Καραμούτα – Άρης Νίκου

Ένα σχόλιο στο Εξερεύνηση στο διάστημα

  1. Ο/Η Γληγόρης Γεώργιος λέει:

    Ενδιαφέρον θέμα και καλή μορφοποίηση.

Σχολιάστε

Top