Ο Στέφανος Τσιτσιπάς….

τσιπ

Με αφορμή την ήττα του από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο Australian Open αποφασίσαμε να σας ενημερώσουμε για τη ζωή του Στέφανου Τσιτσιπά.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 1998 και είναι Έλληνας επαγγελματίας αντισφαιριστής, 3ος στην παγκόσμια κατάταξη σήμερα. Θεωρείται ο καλύτερος Έλληνας αντισφαιριστής όλων των εποχών καθώς είναι και ο μοναδικός Έλληνας ο οποίος έχει φτάσει σε τελικό Γκραν Σλαμ. Έχει κατακτήσει συνολικά 9 τίτλους ATP, εκ των οποίων οι δύο είναι σε τουρνουά της σειράς Masters 1000, στο Μόντε Κάρλο το 2021 και το 2022, και ο ένας στα ATP Finals το 2019.

  Είναι ο πρώτος Έλληνας που έχει μπει στους 100 καλύτερους αντισφαιριστές και ο πρώτος (και μέχρι σήμερα ο μοναδικός) που κατέκτησε τίτλο Γκραν Σλαμ στην περίοδο των Open στην κατηγορία των εφήβων (Juniors), όταν κατέκτησε το διπλό του Γουίμπλεντων αγοριών το 2016.
  Είναι γιος του Απόστολου Τσιτσιπά, από το Προάστιο Καρδίτσας, και της Yuliya Salnikova, Ρωσίδας πρώην επαγγελματία αντισφαιρίστριας. Ο παππούς του, ήταν Ρώσος ποδοσφαιριστής και μάνατζερ.
  Στις 18 Απριλίου του 2021 ο Στέφανος Τσιτσιπάς κέρδισε τον Ρώσο Αντρέι Ρούμπλεφ στον τελικό του Μόντε Κάρλο Masters κι έγινε ο πρώτος Έλληνας αντισφαιριστής που κατακτά τίτλο Masters.
Οι γονείς του ήταν επαγγελματίες τενίστες, ενώ η μητέρα του ήταν νούμερο 1 στην κατηγορία νέων τενιστών στη χώρα της και εκπροσώπησε τη Σοβιετική Ένωση στο Φεντ Καπ. Ο πατέρας του εργαζόταν ως δάσκαλος της αντισφαίρισης όταν γεννήθηκε ο Στέφανος. Ο Στέφανος έχει τρία αδέλφια, τον Πέτρο, τον Παύλο και την Ελισάβετ, όλοι τους παίκτες του τένις.
  Οι γονείς του Τσιτσιπά θυμούνται ότι ο γιος τους άρχιζε να παίζει τέννις σε πολύ μικρή ηλικία. Ο Στέφανος δήλωσε: «Θυμάμαι ότι ήμουν τριών χρονών και χτύπαγα μπάλες με τον πατέρα μου στο κενό ανάμεσα στα μαθήματα. Θυμάμαι να βλέπω αγώνες στην τηλεόραση, όταν ήμουν μωρό. Δεν μπορώ να σας πω ποιος έπαιζε αλλά θυμάμαι ότι το παρακολουθούσα.» Συμμετείχε και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως κολύμβηση και ποδόσφαιρο. Ο πατέρας του είπε ότι ο Στέφανος αποφάσισε ο ίδιος να γίνει τενίστας μετά από ένα τουρνουά στη Γαλλία στην ηλικία των 9 ετών, λέγοντας του ότι θέλει να γίνει τενίστας και ότι του αρέσει ο ανταγωνισμός.
  Ο Στέφανος Τσιτσιπάς άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στον Σύλλογο Τένις της Γλυφάδας στην Αττική όταν ήταν έξι ετών, και από τότε έχει συνεχίσει εδώ και καιρό να προπονείται εκεί. Ο κύριος προπονητής ήταν ο πατέρας του, ο οποίος σπούδασε προπόνηση τένις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να βοηθήσει τα παιδιά του. Το 2015, ο Τσιτσιπάς άρχισε να προπονείται στην ακαδημία Πάτρικ Μουράτογλου, χωρίζοντας τον χρόνο του ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα εκείνη τη περίοδο. Το κόστος των ταξιδιών ήταν πολύ μεγάλο, δεν υπήρχε στήριξη από την ομοσπονδία αντισφαίρισης ή άλλο φορέα. Η αδερφή της μητέρας του τον στήριζε οικονομικά και γι” αυτό δηλώνει ευγνώμων.
Η επαγγελματική του σταδιοδρομία είναι τεράστια και γι’αυτό δε γίνεται να την αναφέρουμε!
Το άρθρο βρήκε ο Βάιος Ζ. από τη διεύθυνση: https://el.wikipedia.org/wiki/Στέφανος_Τσιτσιπάς
Top