Αμπελάκια – Το «στολίδι» της Θεσσαλίας, όπως χαρακτηρίζεται!

  Τα Αμπελάκια, μακριά από τα αστικά κέντρα, πέντε χιλιόμετρα από τα Τέμπη, ανηφορίζοντας κανείς μπορεί να δει να ξεπροβάλλουν τα Αμπελάκια, η Ιστορική Κοινότητα των Αμπελακίων όπως έχει επικρατήσει, ένας γραφικός παραδοσιακός οικισμός.
Ανήκουν στον Νομό Λάρισας, είναι χτισμένα στους πρόποδες του όρους «Όσσα»(Κίσσαβος) και απέχει 31 χλμ. από τη Λάρισα.
Αρχοντικά κρεμασμένα στις πλαγιές του βουνού μαρτυρούν με την αρχιτεκτονική τους ότι τα χρόνια που πέρασαν άφησαν την δική τους ανεξίτηλη ιστορική πινελιά.
Το χωριό δεν φημίζεται τυχαία για τα σπουδαία αυτά αρχοντικά του, καθώς γνώρισε πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη κατά το παρελθόν.
  Το χωριό δεν είναι με ακρίβεια γνωστό πότε πρωτοδημιουργήθηκε. Στη μεσαιωνική εποχή πάντως, η περιοχή των Αμπελακίων ήταν μέλος ενός φρουρίου μέσα στην κοιλάδα των Τεμπών και μάλλον με την κατάκτηση της περιοχής από τους Τούρκους το 1393 – 1394 οι κάτοικοι ανέβηκαν στα βουνά της Όσσας.
Τα Αμπελάκια έγιναν οικισμός με αυτό το όνομα, μεταξύ 1454 και 1455 από πρωτοβουλία ενός Τούρκου τιμαριούχου, ο οποίος συγκέντρωσε στην περιοχή χωρικούς και τους έβαλε να ζήσουν και να δουλέψουν στα χωράφια της περιοχής του.
Ήδη από το 1773 στα Αμπελάκια, λειτουργούν σχολεία δωρεάν εκπαίδευσης όταν η Λάρισα απέκτησε το πρώτο της σχολείο το 1810.
Στα Αμπελάκια δημιουργήθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός στον κόσμο εν ονόματι «Κοινή Συντροφία» όπου το 1778 με πρωτοβουλία του Γεωργίου Μαύρου, και με την συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού που ασχολιόντουσαν με την παραγωγή νήματος, το οποίο έβαφαν με κόκκινο χρώμα.
Μέσα στα Αμπελάκια ξεχωρίζουν τα αρχοντόσπιτα, αποτυπώματα ένδοξων εποχών, που σήμερα αναπαλαιώνονται για να κρατήσουν ζωντανή την «σπίθα» και το αυθεντικό χρώμα.Στο χωριό θα σας εντυπωσιάσει η ομορφιά του, τα ιστορικά κτήρια όπως: Το «Σπίτι του Σβαρτς»,Το Λαογραφικό Μουσείο,Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης 1940-1949 και πολλά άλλα…Τέλος, μην παραλείψετε και μια βόλτα στην πλατεία του χωριού.

Το άρθρο βρήκε ο Βάιος Ζ. από τη διεύθυνση:

https://www.travelstyle.gr/to-elliniko-chorio-me-ta-yperocha-archontika-ta-petrochtista-sokakia-kai-toys-7-aiones-zois/

 

Top