Οι συνταγές της Δήμητρας

sytnages

sytnages

Σαλάτα με κους κους
Τι χρειαζόμαστε:
1) 2 φλιτζάνια κους κους
2) 1 φλιτζάνι ρόδι
3) 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4) 1 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρντισμένα
5) 1 αγγούρι ψιλοκομμένο
6) 2 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο
7) 1 φλιτζάνι λάδι
8) Αλάτι , πιπέρι
Εκτέλεση
1)Βάζουμε το κους κους σε ένα μπολ με νερό να το σκεπάζει.
2)Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός το ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.
3)Όταν το κους κους τραβήξει το νερό, το ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά
4)Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αρωματίζουμε με το ελαιόλαδο, το ξύδι και τα μυρωδικά.

Πένες γαριδάτες με πιπεριές
• 1,5 κιλό πένες
• 1,5 κιλό γαρίδες μικρές καταψυγμένες και καθαρισμένες
• 1 μέτριο κρεμμύδι
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1 μικρή κρέμα γάλακτος
• 3 κόκκινες πιπεριές
• 1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
• 1 φλιτζάνι βότκα η ούζο
• Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
1) Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο νερό 1 λεπτό λιγότερο από το χρόνο που λέει η συσκευασία, σουρώνουμε και τα βάζουμε στην άκρη.
2) Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε.
3) Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να μαραθούν και αμέσως μετά τις πιπεριές τσιγαρίζουμε 3-4 λεπτά.
4) Ρίχνουμε και τις γαρίδες και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να αρχίσουν οι γαρίδες να αλλάζουν χρώμα.
5) Κατεβάζουμε το τηγάνι από το μάτι και το χαμηλώνουμε στο 1,5. Ανακατεύοντας συνέχεια, ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος.
6) Ξαναβάζουμε το τηγάνι στο μάτι ρίχνουμε ούζο η βότκα, αλάτι, πιπέρι. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 8-10 λεπτά.
7) Μόλις ετοιμαστεί η σάλτσα, την ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια την ανακατεύουμε και την αφήνουμε στο μάτι στο 1,5 για 4-5 λεπτά.

Γαλακτομπούρεκο
Κρέμα :
• 1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
• 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 λίτρο φρέσκο γάλα
• 4 αυγά
• 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
• 2 βανίλιες
• Λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα
Σιρόπι :
• 3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
• 2 ½ φλιτζάνια νερό
• 1 φλούδα ενός λεμονιού
Εκτέλεση :
1) Σε κατσαρόλα βράζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τα αυγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες.
2) Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε την κρέμα μέχρι πήξει.
3) Μόλις πήξει αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο.
4) Όταν λιώσει το βούτυρο μέσα στην κρέμα ανακατεύουμε.
5) Αν πήξει πολύ η κρέμα, διορθώνουμε με λίγο νερό.
6) Καλύπτουμε με μεμβράνη, μέχρι να ετοιμάσουμε τα φύλλα
7) Βουτυρώνουμε πολύ καλά τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
8) Στρώνουμε τα μισά φύλλα κάτω, πολύ καλά βουτυρωμένα.
9) Στρώνουμε την κρέμα.
10)Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα.

11) Μαζεύουμε όλα τα φύλλα προς τα πάνω.
12) Χωρίζουμε σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο.
13) Περιχύνουμε με βούτυρο και ραντίζουμε με λίγο νερό.
14) Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
15) Σιγοβράζουμε το σιρόπι.
16) Μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο ρίχνουμε το σιρόπι.

Φερέρο
Υλικά :
• 300 γρ. νουτέλα
• 159 γρ. σοκοφρέτες
• 230 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα
• 300 γρ. κουβερτούρα πραλίνα
Εκτέλεση :
1) Βάζουμε τη σοκοφρέτα, τα φουντούκια και τη νουτέλα μαζί, ανακατεύουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
2) Λιώνουμε την κουβερτούρα.
3) Όταν το μείγμα είναι έτοιμο, κάνουμε μικρά μπαλάκια και βουτάμε μέσα στην λιωμένη κουβερτούρα.

Καρυδόπιτα τις γιαγιάς
Υλικά:
• 12 φλιτζάνια του καφέ καρύδια
• 12 φλιτζάνια του καφέ φρυγανιά κοπανισμένη
• 10 φλιτζάνια του καφέ ζάχαρη
• 8 αυγά
• 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού πρόβιο βούτυρο γάλακτος
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ
• 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
• 3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
• 1 ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
Για το σιρόπι:
• 1 κιλό ζάχαρη
• ½ λίτρο νερό
• 1 κουτάλι της σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση :
1) Σ’ ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Παράλληλα χωριστά σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια ώστε να γίνουν μαρέγκα.
2) Αδειάζουμε και τα δυο σε μια λεκάνη ώστε να γίνει ένα μείγμα.
3) Στη συνέχεια ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, την φρυγανιά και ανακατεύουμε
4) Ρίχνουμε τα καρύδια χοντροκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο.
5) Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε το μείγμα.
6) Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 250 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο και στη συνεχεία χαμηλώνουμε την θερμοκρασία 150 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-30 λεπτά.

7) Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζουμε το ζάχαρη με το νερό και τα λεμόνια για 5 λεπτά. Καθώς το γλυκό είναι κρύο περιχύνουμε το σιρόπι.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Δήμητρα Αυγουστίδου & Σοφία Τριγύρη
Γ΄ Υγείας & Πρόνοιας

Σχολιάστε

Top