Κάλλιον του θεραπεύειν, προλαμβάνειν!

green-apple-and-stethoscope

green-apple-and-stethoscope

Μια μέρα ζητήθηκε από έναν στοχαστή της Ιατρικής ποια είναι η πιο σοβαρή ασθένεια του αιώνα. Οι παρόντες περίμεναν να απαντούσε ο καρκίνος και το έμφραγμα. Με μεγάλη τους έκπληξη ο επιστήμονας απάντησε: «Η αδιαφορία». Όλοι τότε κοιτάχτηκαν στα μάτια και ο καθένας τους αντιλήφθηκε ότι ήταν σοβαρά άρρωστοι. Στο τέλος του ζητήθηκε ποια είναι η θεραπεία και ο επιστήμονας απάντησε: «Να το αντιληφθείτε».
ΔΙΑ – ΤΡΟΦΗ
Το να τρέφεσαι από το να Δια-τρέφεσαι έχει τεράστια διαφορά. Η διατροφή ήταν κάτι στο οποίο οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη σημασία… Και όχι άδικα! Σε κάθε περίπτωση είναι άλλο να ταΐζουμε το στομάχι για να μην πεινάμε, κι άλλο να ταΐζουμε τα κύτταρά μας για να μην αρρωσταίνουμε….
Το νερό είναι ζωντανός οργανισμός και συμπεριφέρεται ανάλογα με τις προθέσεις μας… Ο Ήλιος είναι σύμμαχός μας και καλά θα κάνουμε να αποφεύγουμε τα γυαλιά ηλίου καθώς μπερδεύουν τον οργανισμό μας, που νομίζει ότι είναι σκιερά και άρα δεν παράγει ότι χρειάζεται για να προφυλαχτεί… Εδώ βέβαια απαραίτητο είναι να σταματήσουμε και τα διάφορα χημικά δήθεν αντηλιακά…
Καλή διατροφή, εμπλουτισμένη σε τρόφιμα που προάγουν την αλκαλικότητα του
οργανισμού μας. (εδώ να θυμόμαστε ότι ποτέ, μα ποτέ δεν έχει αναπτυχθεί καρκίνος σε αλκαλικό περιβάλλον, αλλά πάντα και μόνον σε όξινο).
Κατερίνα Γιουλάκη
Γ΄ Υγείας & Πρόνοιας

1 σχόλιο στο Κάλλιον του θεραπεύειν, προλαμβάνειν!

  1. Ο/Η Ζωή Κίτσου λέει:

    Πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε δημιουργούν στον οργανισμό μας ένα όξινο περιβάλλον που επιβραδύνει το μεταβολισμό και απορροφά ενέργεια με αποτέλεσμα να γινόμαστε ποιο επιρρεπείς στις ασθένειες και να «βάζουμε» ποιο εύκολα περιττά κιλά. Για μια ποιο υγιεινή διατροφή αλλά και για να χάσουμε ποιο εύκολα βάρος θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες αλκαλικές τροφές και λιγότερες όξινες.

    Τα τρόφιμα που είναι αλκαλικά ή όξινα είναι πολύ εύκολο να τα κατηγοριοποιήσουμε ως εξής: μπορούμε να πούμε ότι τα «κακά τρόφιμα» όπως η ζάχαρη, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, η μαγιά, τα αεριούχα ποτά, τα πατατάκια, οι σοκολάτες, το αλκοόλ κλπ ανήκουν στις όξινες τροφές και τα «καλά τρόφιμα» όπως οι σαλάτες και τα λαχανικά ανήκουν στις αλκαλικές τροφές. Τη μεγαλύτερη σύγχυση στην κατηγοριοποίηση αυτή την προκαλούν τα φρούτα, τα οποία παρά τα πολλά θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που περιέχουν, έχουν και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έτσι έχουν όξινη επίδραση στο σώμα μας. Έτσι τα περισσότερα φρούτα ανήκουν στις όξινες τροφές με εξαίρεση το αβοκάντο, το λεμόνι, το λάιμ, το καρπούζι και η ντομάτα.

    Γιατί όμως πρέπει να τρώμε περισσότερες αλκαλικές τροφές;
    Η απάντηση είναι πως το pH του ανθρώπινου σώματος είναι 7.4, δηλαδή ελαφρά αλκαλικό. Για να το διατηρήσουμε σε αυτή την τιμή πρέπει να τρώμε πολύ περισσότερες αλκαλικές τροφές σε σχέση με τις όξινες. Η αναλογία πρέπει να είναι περίπου 80% αλκαλικές τροφές και μόνο 20% όξινες.

    Αλκαλικές τροφές που πρέπει να τρώμε:

    Λαχανικά
    Σπαράγγι, Αγκινάρες, Λάχανο, Μαρούλι, Κρεμμύδι, Κουνουπίδι, Ραπανάκι, Λυκοτρίβολο, Μπιζέλια, Φρέσκο κολοκυθάκι, Κόκκινο Λάχανο, Πράσα, Κάρδαμο, Σπανάκι, Γογγύλι, φαγώσιμοι Βολβοί, Καρότο, Φασολάκια, Παντζάρι, Σκόρδο, Σέλινο, Αγρωστώδη (σιτάρι, το κριθάρι κλπ.), Αγγούρι, Μπρόκολο, Λάχανο,Λαχανάκια Βρυξελλών.

    Λίπη και Έλαια
    Λινάρι, Αβοκάντο, Ελιά, Κοκοφοινικέλαιο.

    Φρούτα
    Λεμόνι, Λάιμ, Αβοκάντο, Ντομάτα, Γκρέιπ φρουτ, Καρπούζι (είναι σχεδόν ουδέτερο), Ραβέντι.

    Ποτά – Ροφήματα
    Φρέσκος χυμός λαχανικών, Καθαρό νερό (απεσταγμένο ή ιονισμένα), Νερό με λεμόνι (νερό με φρέσκο λεμόνι ή λάιμ), Τσάι, Μη ζαχαρούχο γάλα σόγιας

    Αλκαλικοί Σπόροι, ξηροί καρποί και σιτηρά
    Αμύγδαλα, Κολοκύθι, Ηλιοτρόπιο, Σουσάμι, Λινάρι,Φακή, Κύμινο (σπόροι)

    Όξινες τροφές :

    Κρέατα
    Χοιρινό, Αρνί, Βοδινό, Κοτόπουλο, Γαλοπούλα

    Μαλακόστρακα
    αστακοί,γαρίδες,καβούρια,καραβίδες κλπ

    Γαλακτοκομικά Προϊόντα
    Γάλα, Αυγά, Τυρί, Κρέμα, Γιαούρτι, Παγωτό

    Σπόροι και Ξηροί Καρποί
    Αράπικα φιστίκια, Κάσιους Φιστίκια, Φιστίκια Αιγίνης

    Ποτά – Ροφήματα
    Ανθρακούχα ποτά, Καφές, Μπύρες, Οινοπνευματώδη, Χυμοί φρούτων, Smoothies, Γάλα

    Λίπη και Έλαια
    Κορεσμένα λίπη, Υδρογονωμένα έλαια, Μαργαρίνη (χειρότερη από το βούτυρο), Αραβοσιτέλαιο, Φυτικά έλαια, Ηλιέλαιο

    Άλλα τρόφιμα – Διάφορα
    Ξίδι, Λευκό Ζυμαρικά, Λευκό ψωμί, Ψωμί ολικής αλέσεως, Μπισκότα, Σάλτσα σόγιας, Καρυκεύματα (κέτσαπ, μαγιονέζα κλπ), Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, Μέλι, Γλυκά γενικά, Σοκολάτα, Κονσερβοποιημένα τρόφιμα, Σούπες σε σκόνη, Στιγμιαία Γεύματα, Γεύματα από Fast Food

    Φρούτα
    Όλα τα φρούτα είναι όξινα εκτός από εκείνα που αναγράφονται παραπάνω, στις αλκαλικές τροφές

Σχολιάστε

Top