Οι συνταγές του Γ΄ Οικονομίας
ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ
ΥΛΙΚΑ:
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 κούπας κακάο
2 κούπες ζάχαρη
3/4 κούπας σπορέλαιο
1 μπέικιν (ή 2κουταλάκι του γλυκού σόδα με 3κ.γ. ξύδι)
2 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ξύσμα πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανακατεύω σε ένα μπολ με το σύρμα το νερό με το σπορέλαιο.
2. Ρίχνω τη ζάχαρη με το κακάο μέχρι να λιώσουν.
3. Ανακατεύω όλα τα στέρεα υλικά (αλεύρι, μπέικιν, βανίλια, αλάτι) και τα ρίχνω τμηματικά .
4. Αρωματίζω με ξύσμα πορτοκαλιού.
5. To ψήνω σε ταψί (όχι στην ψηλή φόρμα του κέικ).
Ψήνω στους 180 C για 50 λεπτά στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΑΛΜΥΡΑ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ
ΥΛΙΚΑ:
1 βιτάμ (θερμοκρασία δωματίου)
2 φαρίνες
1 φλ. τσαγιού ρετσίνα
1 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
1 φλ. του καφέ σουσάμι
1 κ.γ. ζάχαρη
1κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Χτυπώ στο μίξερ το βιτάμ με τη ζάχαρη πολύ καλά
2. Ανακατεύω σε ένα μπολ τη ρετσίνα με το σπορέλαιο και τα ρίχνω.
3. Ρίχνω τμηματικά όλα τα υπόλοιπα υλικά.
4. Σκεπάζω καλά τη ζύμη μου με μία μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
5. Πλάθω μικρές πλεξούδες.
Ψήνω στους 200ο Cμέχρι να ροδίσουν στις αντιστάσεις ή στον αέρα.
ΑΛΜΥΡΕΣ ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΜΕ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ:
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι σπορέλαιο
250-300γρ ελιές (ή γεμιστές με πιπεριά)
Λιαστές ντομάτες κομμένες στη μέση
Λίγο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Χτυπώ στο μίξερ το σπορέλαιο με το χυμό πορτοκαλιού και ρίχνω τμηματικά το αλεύρι.
2. Προσθέτω το πιπέρι και γίνεται μια μαλακή ζύμη.
3. Πλάθω μπαλίτσες και γεμίζω με ελιά και ντομάτα λιαστή.
4. Βάζω λαδόκολλα στο ταψί και αλείφω με λίγο λάδι και νερό τα κουλουράκια.
Ψήνω στους 200ο C μέχρι να ροδίσουν (περίπου 15 λεπτά) στον αέρα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Μαρία Ιωακειμίδου
ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ
ΥΛΙΚΑ:
- 2 ½ ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
- 4 ½ ποτήρια νερό
- 3 ποτήρια ζάχαρη
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1 φέτα λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σιμιγδάλι και το ελαιόλαδο και το καβουρντίζουμε για 2-3 λεπτά (να πάρει χρώμα). Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη , την κανέλα και το λεμόνι να βράσουν για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.Το βάζουμε σε μια μεγάλη φόρμα ή σε μικρά φορμάκια να κρυώσει.
Είναι έτοιμο για σερβίρισμα!
Δέσποινα Καρατσιόρη
1 σχόλιο στο Οι συνταγές του Γ΄ Οικονομίας
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
Στην παρέα με τις ωραίες συνταγές ζαγαροπλαστικής κερνάω καφέ. Ωστόσο, αν δεχτούν την πρόσκληση, να μην ξεχάσουν να φέρουν μαζί τους καιτα νόστιμα γλυκίσματα είτε αρμυρά είτε γλυκά!