Η επικινδυνότητα των αγωγών Φυσικού Αερίου υψηλής πίεσης

images

Στο παρελθόν έχουν συμβεί ατυχήματα σε αγωγούς φυσικού αερίου με μεγάλες υλικές ζημιές, αλλά συχνά και με ανθρώπινα θύματα. Οι κύριες αιτίες, οι οποίες αποτελούν το έναυσμα για ένα ατύχημα είναι:

  • Εξωτερικοί παράγοντες από άλλες δραστηριότητες καθώς και εργασίες επάνω στον αγωγό
  • Διάβρωση
  • Διάρρηξη του μέσου μεταφοράς λόγω μηχανικής αστοχίας
  • Μετακίνηση του εδάφους (π.χ. καθίζηση, συνίζηση)

Στατιστικά στοιχεία της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Ασφάλειας Σωληναγωγών που αφορούν στην τελευταία εικοσαετία και αναφέρονται σε ατυχήματα που έχουν συμβεί σε αγωγούς φυσικού αερίου, φανερώνουν αφενός μεν τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις τους, αφετέρου δε την αμείωτη συχνότητα με την οποία αυτά πραγματοποιούνται, παρά τα συνεχώς αυξημένα και τεχνολογικά προηγμένα μέτρα και συστήματα ασφαλείας που εφαρμόζονται στην πράξη.

Ατυχήματα σε αγωγούς φυσικού αερίου

newego_LARGE_t_1101_54361753

Αστοχίες αγωγών φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει στο παρελθόν σε εκτεταμένες υλικές ζημιές αλλά και ανθρώπινες απώλειες. Το διαρρέον καύσιμο αέριο συνήθως αναφλέγεται καταλήγοντας σε φλογοπίδακα, ενώ ολοκληρωτικές ρήξεις αγωγών είναι δυνατόν να συνοδευτούν από έκρηξη του νέφους που εκλύεται μαζικά δημιουργώντας στο έδαφος τεράστιους κρατήρες. Ατυχήματα σε αγωγούς αερίων καυσίμων δεν συμβαίνουν μόνο σε τεχνολογικά υποανάπτυκτες χώρες, όπως συχνά θεωρείται, αλλά και σε χώρες που ηγούνται της τεχνολογικής ανάπτυξης παγκοσμίως. Σχετικά πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση έκρηξης ενός υπεδάφιου αγωγού φυσικού αερίου στην πόλη New Jersey των ΗΠΑ. Οι φλόγες από τον φλογοπίδακα που αναπτύχθηκε μετά την έκρηξη ήταν ορατές από απόσταση 80 km, ενώ οι ανθρώπινες απώλειες ήταν συνολικά 1 νεκρός και 50 τραυματίες.

EKRHXH-AGWGOU-STO-MEXIKO-570Acachapan, Μεξικό, 9 Ιουνίου 1984: Αγωγός φυσικού αερίου εξερράγη κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής τμήματός του. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους 41 άτομα, μεταξύ των οποίων και μαθητές ενός γειτονικού σχολείου που κατάρρευσε εξαιτίας του ατυχήματος, και να τραυματιστούν 9.

Las Tejerias, Βενεζουέλα, 28 Σεπτεμβρίου 1993:Ανθρωπογενής δραστηριότητα αποτελεί το έναυσμα για τη διάρρηξη ενός αγωγού, κατά την εγκατάσταση καλωδίων εσύρματης τηλεφωνίας, με 40 νεκρούς και 50 τραυματίες.

Σιβηρία, Ρωσσία, 4 Ιουνίου 1989: Ατύχημα, ένα από τα σοβαρότερα των προηγούμενων ετών, σχετίζεται με τη μεταφορά υγραερίου μέσω σωληναγωγών. Προκάλεσε το θάνατο 462 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 706. Ο αγωγός είχε τεθεί σε λειτουργία από το 1985 με σκοπό να μεταφέρει αέριο από σταθμό συμπίεσης σε μια βιομηχανική περιοχή. Βαγόνια εκτροχιάστηκαν, δέντρα εκριζώθηκαν σε απόσταση 3 km, ενώ από το κρουστικό κύμα σημειώθηκε θραύση τζαμιών σε απόσταση μεγαλύτερη από 10 km.

ekriksi-se-agogo-gazprom-oukrania

Ουκρανία, 17 Ιουνίου 2014: Έκρηξη σε αγωγό μεταφοράς Ρωσικού Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη. Πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές.

article-1310734-0B1DDC9C000005DC-181_634x359

Σαν Φρανσίσκο, 10 Σεπτεμβρίου 2010: 6 νεκροί , δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης και της τεράστιας πυρκαγιάς που ξέσπασε κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, σε δίκτυο αγωγού φυσικού αερίου.

Ghislenghien2004a

Γκίσλενγκιεν, Βέλγιο, 30 Ιουλίου 2004: 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν από την έκρηξη αγωγού φυσικού αερίου. Δυο εργοστάσια καταστράφηκαν, ενώ συντρίμμια και πτώματα εκτινάχτηκαν σε απόσταση 200 μέτρων. Μεταξύ των θυμάτων είναι και πυροσβέστες όπως και τεχνικό προσωπικό που είχαν σπεύσει στην περιοχή μετά τον εντοπισμό της διαρροής.

53acff5606d96

Ινδία, 27 Ιουνίου 2014: Στις φλόγες αγωγός φυσικού αερίου μετά από έκρηξη. Κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους.

texas

Μίλφορντ, Τέξας, 14 Νοεμβρίου 2013: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, από θαύμα δεν υπήρχαν θύματα, καθώς την ώρα της έκρηξης γίνονταν έργα συντήρησης στον αγωγό.

Άμστερνταμ, 5 Σεπτεμβρίου 2014: 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν, ενώ 2 αγνοούνται από έκρηξη φυσικού αερίου και τη φωτία που ακολούθησε.

Πηγή: Διδακτορική Διατριβή,

Σπυρίδωνα Σκλαβούνου,

Χημικού Μηχανικού,

ΕΜΠ

Αθήνα 2006

Παναγιώτης Χατζηχρήστος

Β΄ Οικονομίας & Διοίκησης

 

Σχολιάστε

Top