10 τρικ για μεσογειακή μαγειρική
Παρακάτω θα βρείτε κάποιες οδηγίες για να μπορείτε να μαγειρέψετε πιο κοντά στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, διατηρώντας το φαγητό σας νόστιμο και θρεπτικό, περιορίζοντας το ζωικό λίπος και αυξάνοντας της φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά στην διατροφή σας…
1. Χρησιμοποιούμε πάντα αντικολλητικά σκεύη, λαδόκολλα ή γάστρα στο μαγείρεμα.
2. Ξεψαχνίζουμε το κρέας και τα πουλερικά πριν τα μαγειρέψουμε για να αφαιρέσουμε πέτσες και κομμάτια λίπους,
3. Δεν τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το αχνίζουμε με λίγο νερό και λάδι…
4. Αν θέλουμε να μαγειρέψουμε ψαρικά σε λευκή σάλτσα, μπορούμε αντί για κρέμα γάλακτος να σβήσουμε με λευκό κρασί και στην συνέχεια να προσθέσουμε γάλα εβαπορέ και λίγο κορν-φλάουερ για να πήξει η σάλτσα…
5. Αν μαγειρέψουμε κιμά, φροντίζουμε να είναι όσο το δυνατόν άπαχος και δεν προσθέτουμε λάδι, αχνίζουμε το κρεμμύδι σε νερό και βάζουμε τον κιμά…
6. Χρησιμοποιούμε μπαχαρικά, όπως κύμινο, δάφνη, μοσκοκάρυδο, κανέλα, μπαχάρι κτλ. Για έξτρα νοστιμιά χωρίς περιττές θερμίδες…
7. Εμπλουτίζουμε τα φαγητά μας με λαχανικά, για να γίνονται πιο νόστιμα και για περισσότερες βιταμίνες.
8. Σαν συνοδευτικό στα γεύματα μας προσθέτουμε λαχανικά στον ατμό, στο γκριλ ή ελαφρώς σοταρισμένα…
9. Μπορούμε επίσης αντί να καλύψουμε τον πάτο του τηγανιού με λάδι για να κάνουμε τα αυγά μάτια ή ομελέτα, να αχνίσουμε τα λαχανικά και να προσφέρουμε πάνω στην βάση αυτή τα αυγά για να μαγειρευτούν στους χυμούς τον λαχανικών…
10. Εναλλακτικά προσθέτουμε στο τέλος, ενώ το φαγητό είναι ακόμα ζεστό, το ωμό ελαιόλαδο. Έτσι διατηρεί περισσότερα από τα αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά του, έχει καλύτερη σύσταση και εντονότερη γεύση. Επίσης, χρησιμοποιούμε λιγότερο από όσο θα χρησιμοποιούσαμε εάν το προσθέταμε στην αρχή του μαγειρέματος
Δήμητρα Αυγουστίδου
Γ΄ Υγείας & Πρόνοιας
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.