
Από τη Βικτώρια Ρούσου, μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου
Όσοι έχετε δει την ταινία «κώδικας Ντα Βίντσι», βασισμένη στο βιβλίο του Νταν Μπράουν, θα βρείτε οικεία αυτά που γράφονται στη συνέχεια . Όσοι δεν την έχετε δει ή δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο ,ήρθε η ώρα να το κάνετε.
Τα μυστικά αρχεία του Βατικανού είναι το κτήριο όπου φυλάσσονται τα κρατικά έγγραφα και αλληλογραφία του κράτους του Βατικανού. Η βιβλιοθήκη αυτή αποτελείται από προσωπικά γράμματα και καταγραφές από Πάπες, χειρόγραφα γράμματα ιστορικών προσώπων, καλά γραμμένα μυστικά και γνώση που δεν πρέπει να αποκαλυφθεί.
Ακόμη, η φρουρά και η απαγόρευση της εισόδου είναι πολύ αυστηρή. Tα μυστικά αρχεία του Βατικανού εδραιώθηκαν από τον Πάπα Παύλο Ε’, που ένιωσε σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή πως η Παπική αλληλογραφία θα ήταν ιστορικής σημασίας και γνώριζε πως τέτοια έγγραφα θα έπρεπε να διατηρηθούν μέσα στους αιώνες.
Δεν είχε κανείς πρόσβαση ώσπου το 1881 ο Πάπας Λέων ο 13ος, επέτρεψε στους τότε μελετητές να δουν ένα μικρό μέρος από τα περιεχόμενα του Βατικανού.
Αιτήσεις για είσοδο γίνονται δεκτές μόνο σε εγκεκριμένους μελετητές με επιστημονικό ενδιαφέρον και με επαρκείς γνώσεις έρευνας σε αρχείο.
Προκειμένου να γίνουν δεκτοί, χρειάζονται συστατική επιστολή από ακαδημαϊκό ή ερευνητικό ίδρυμα ή από εμπειρογνώμονα ιστορικό. Απαγορεύεται η πρόσβαση σε οποιοδήποτε υλικό μετά το 1939, ενώ υπάρχει ένα ολόκληρο τμήμα σχετικά με τις προσωπικές σχέσεις με τους καρδιναλίους στο οποίο απαγορεύεται η πρόσβαση από το 1922 και έπειτα.
Σύμφωνα με το τι περιέχει η βιβλιοθήκη, κυκλοφορούν πολλές φήμες, όπως το ότι υπάρχουν καταγραφές που αποκαλύπτουν τη ζωή του Ιησού σε νεαρή ηλικία, η γνώση που διασώθηκε από την περίφημη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, έγγραφα που αποδεικνύουν πως υπάρχει εξωγήινη ζωή και ανεπτυγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί, σχέδια για την υποτιθέμενη χρονομηχανή του Μοναχού Ερνέτι, κλπ. Βέβαια, αυτά που έχουν αποκαλυφθεί είναι ένα μικρό μέρος που αφορούν: έναν πάπυρο 60 μέτρων που περιέχει αναλυτικά τη δίκη που πέρασαν οι Ναΐτες Ιππότες, ένα γράμμα από τον Μιχαήλ Άγγελο στον Πάπα Ιούλιο Β’, την απόφαση του Πάπα Λέων του 10ου που αφόρισε το 1521 τον Γερμανό Μοναχό Μαρτίνο Λούθηρο (ανήκει στα κλοπιμαία έγγραφα από τον Ναπολέοντα ), σημειώσεις σχετικά με την δίκη του Γαλιλαίου το 1633, έγγραφα που μιλάνε για συνεργασία της Αγίας έδρας με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι κλπ. Κλείνοντας, σύμφωνα με την αποκάλυψη των γεγονότων και την πρόσβαση, πρόσφατα έγιναν κάποιες υποτυπώδεις απόπειρες να αποδείξουν στον κόσμο πως τα μυστικά αρχεία του Βατικανού θα είναι πλέον πιο προσβάσιμα. Πριν από τρία χρόνια, το Βατικανό αποφάσισε να για τους εορτασμούς της 400η επετείου των Αρχείων να εκθέσει 100 από αυτά σε δημόσια προβολή για πρώτη φορά στα Μουσεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη. Βέβαια, με 50 μίλια ραφιών και έγγραφα που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα, τα 100 αντικείμενα είναι απλά σταγόνα στον ωκεανό.