ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

λήψη (5)

Από τον μαθητή Κωνσταντίνο Χαϊδεμένο, της Γ΄ Γυμνασίου

Σε συνέχεια του άρθρου μου σε προηγούμενο τεύχος σχετικά με την φιλοσοφία την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης επανέρχομαι προσπαθώντας να βρω πιο συγκεκριμένα  πού μπορεί η φιλοσοφία να δώσει  διέξοδο μέσα από απαντήσεις στον σημερινό τεχνολογικό  κόσμο μας.

λήψη (4)

Η φιλοσοφία γίνεται πιο σχετική στην κατανόηση του νέου κόσμου για τρεις σημαντικούς λόγους.

Πρώτον, αντιμετωπίζει νέα ηθικά και οντολογικά ζητήματα που προκύπτουν από τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η γενετική μηχανική. Οι φιλόσοφοι από το παρελθόν δεν αντιμετώπισαν προκλήσεις όπως η διαχείριση αλγορίθμων που μπορεί να ξεπεράσουν την ανθρώπινη νοημοσύνη ή η μηχανική του ανθρώπινου DNA. Αυτά τα ερωτήματα σχετίζονται κυρίως με την πολιτική φιλοσοφία και την οντολογία, ειδικά καθώς αντιμετωπίζουμε την πιθανή δημιουργία νέων ανθρώπινων τύπων και προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης.

Δεύτερον, ο ηθικός προγραμματισμός της τεχνητής νοημοσύνης είναι ζωτικής σημασίας. Για παράδειγμα, η Google δέχτηκε κριτική για τα αποτελέσματα αναζήτησής της που εμφανίζουν μεροληπτικές εικόνες, που αντικατοπτρίζουν τις προκαταλήψεις των προγραμματιστών της. Τέτοιες προκαταλήψεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την κοινωνία, ειδικά σε εφαρμογές όπως οι εγκρίσεις δανείων, όπου μπορεί να προκύψουν αθέμιτα πρότυπα.

Τέλος, η διάκριση της αλήθειας από το ψέμα στον ψηφιακό κόσμο έχει καταστεί ζωτικής σημασίας, καθώς η παραπληροφόρηση κατακλύζει τους διαδικτυακούς χώρους, επηρεάζοντας γεγονότα όπως οι εκλογές. Καθώς οι σχέσεις με την τεχνητή νοημοσύνη μεγαλώνουν, οι μελλοντικές γενιές μπορεί να δυσκολεύονται να διαφοροποιήσουν τις ανθρώπινες συνεισφορές και αυτές της τεχνητής νοημοσύνης. Ο ρόλος της φιλοσοφίας είναι ουσιαστικός στην πλοήγηση σε αυτές τις πολυπλοκότητες, στην αποσαφήνιση της πραγματικότητας από την ψευδαίσθηση και στην εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών ώστε να αναγνωρίζουν αποτελεσματικά την παραπληροφόρηση.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης