ΜΠΑΣΑΡ ΑΛ ΑΣΑΝΤ

Screenshot_564

Από τη μαθήτρια Μυρσίνη Χαλούλου, της Γ΄ Γυμνασίου

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία ας γνωρίσουμε τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Σε επόμενο τεύχος θα μιλήσουμε για τη νέα κυβέρνηση στη Συρία.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ ( Δαμασκός 11 Σεπτεμβρίου 1965) γιος της Ανισέχ και του Χαφέζ αλ Άσαντ. Ο Μπασάρ ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας Άσαντ και ο δεύτερος γιος μετά τον Μπασίλ αλ Άσαντ, τον οποίο ο Χαφέζ προόριζε να τον διαδεχθεί στη θέση του Προέδρου της Συρίας.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ , σπούδασε στη Γαλλο-Αραβική σχολή του Αλ-Χουριγιάχ στη Δαμασκό. Το 1988 ξεκινά τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Δαμασκού, στο τμήμα Οφθαλμολογίας. Ολοκλήρωσε το πρώτο έτος ειδικότητας στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Τισρίν στη Δαμασκό, ενώ το 1992 συνεχίζει για την ειδικότητα στο νοσοκομείο Western Eye στο Λονδίνο.

Τον Ιανουάριο του 1994, όμως, αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του και να επιστρέψει στη Δαμασκό, όταν ο αδελφός του Μπασίλ σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, έξω από το αεροδρόμιο της Δαμασκού (21 Ιανουαρίου 1994). Ο Μπασάρ θα εισέλθει τότε στη στρατιωτική ακαδημία του Χομς. Ο νεαρός Μπασάρ έλαβε εκεί τη στρατιωτική του εκπαίδευση και το 1999 έφθασε στο βαθμό του Συνταγματάρχη. Ζει στη σκιά του πατέρα του, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1970. Όταν πεθαίνει ξαφνικά από έμφραγμα ο Μπασάρ είναι 34 χρόνων. Με νόμο αποφασίζει να μειώσει το όριο ηλικίας για να αναλάβει κάποιος την εξουσία από τα 40 χρόνια που ήταν μέχρι τότε στα 35.

Διετέλεσε πρόεδρος της Συρίας με δημοψήφισμα καθώς και Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Μπάαθ της Συρίας. Ήταν άλλωστε ο μοναδικός υποψήφιος.

Από τον Ιούλιο του 2000 ανέλαβε την εξουσία της Συρίας (μετά τον θάνατο του πατέρας του), μέχρι την ανατροπή του τον Δεκέμβριο του 2024.

Η πρώτη περίοδος του Μπασάρ Αλ Ασάντ στην εξουσία της Συρίας συνδέθηκε με την προσπάθειά του για την πάταξη της διαφθοράς, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της κοινωνίας και την προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα άρχισε να αναπτύσσεται, με την ενίσχυση από τον ίδιο τον Άσαντ, η διαδικτυακή τεχνολογία. Πριν γίνει πρόεδρος, άλλωστε, ο ίδιος είχε διατελέσει πρόεδρος της Συριακής Εταιρείας Πληροφορικής, η οποία εισήγαγε το 2001 το internet στη χώρα. . Τα επόμενα χρόνια προσπάθησε να εισάγει και ιδιωτικά σχήματα στο κρατικό τραπεζικό σύστημα (Νόμος 28, Μάρτιος 2001), ίδρυσε το 2009 το χρηματιστήριο της Δαμασκού και βοήθησε στην ανάπτυξη της βιομηχανίας μειώνοντας τη φορολογία σε αυτές. Στην αρχή η εικόνα του ήταν εκείνη του μεταρρυθμιστή.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ θεωρείται αμφιλεγόμενο πρόσωπο, εξαιτίας πράξεων κατά την περίοδο του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου, που ξεκίνησε το 2011.  Γρήγορα όλα  αλλάζουν. Την περίοδο αυτή θα κυβερνήσει αυταρχικά και δεν θα δέχεται καμία διαφωνία. Και μετατρέπεται σε δικτάτορα Πασχίζει να κρατηθεί στην εξουσία. Ακολουθεί εμφύλιος και αίμα ! Κατηγορείται για χρήση χημικών όπλων και εξοντώνει εκατοντάδες αμάχους. Το καθεστώς το αρνείται. Οι εικόνες που μας έρχονται από την περίοδο εκείνη είναι σκληρές. Η Συρία βυθίζεται στο σκοτάδι. Προστάτες του Άσαντ η Ρωσία και το Ιράν. Κατηγορείται και πάλι για χρήση χημικών (σαρίν) αλλά το αρνείται κατηγορηματικά.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ: Ο τέως πρόεδρος κατάφερε να διαφύγει από τη χώρα έντεκα ημέρες αφότου εξαπολύθηκε μια επίθεση αστραπή από Τζιχαντιστές αντάρτες, στις 27 Νοεμβρίου 2024, στην οποία οι δυνάμεις του δεν έφεραν σχεδόν καμιά αντίσταση.

Είναι σαφές ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ έφυγε βιαστικά από τη Συρία, χωρίς να ενημερώσει τους στενότερους συνεργάτες του ή την οικογένειά του σχετικά. Η σύζυγός του, η οποία υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο, βρισκόταν ήδη στη Ρωσία με τα τρία τους παιδιά. Εκεί θα βρεθεί και ο Άσαντ.

Οι αναφορές για την εσπευσμένη φυγή και στη συνέχεια τα βίντεο που τράβηξαν Σύροι μέσα από τα σπίτια και τα γραφεία του Ασαντ δείχνουν ότι η οικογένεια άφησε πολλά περιουσιακά στοιχεία πίσω της, συμπεριλαμβανομένων φανταχτερών επίπλων, επώνυμων ειδών και ενός γκαράζ γεμάτου με πολυτελή αυτοκίνητα – μεταξύ των οποίων μια Ferrari, μια Lamborghini και μια Rolls Royce.

γγ

ξξλλ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης