
Από τον Καψούλη Φίλιππο, μαθητή της Α΄ Γυμνασίου
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός Κέφη Ευαγγελία, ΠΕ11
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητική διοργάνωση πολλών αθλημάτων που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Αναβιώσαν από τον Γάλλο Πιέρ ντε Κουμπερντέν και τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα στα τέλη του 19ου αιώνα.
Οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες υλοποιήθηκαν το 1896 και έκτοτε τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων Πολέμων και του έτους 2020 λόγω της πανδημίας του Covid 19. Το 1960 άρχισαν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες για τους αθλητές με κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί από το 1924 για τα χειμερινά αθλήματα. Από το 1994 οι χειμερινοί αγώνες δεν γίνονται την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ.
Φωτογραφία 1: Συντακτική ομάδα Σαν Σήμερα (χ.χ.ε.). Αφιερώματα. Αθλητισμός. Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Από την αρχαιότητα στο σήμερα. Διατίθεται στον διαδικτυακό ιστότοπο https://www.sansimera.gr/articles/545#goog_rewarded
Οι Ολυμπιονίκες είναι αθλητές κορυφαίου επιπέδου οι οποίοι θυσιάζουν μέρος από τις καλοκαιρινές διακοπές τους, τον ελεύθερο χρόνο τους, με κύριο στόχο να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου και η καταγραφή των ονομάτων τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία δεν είναι κάτι εύκολο. Απαιτείται: α) αφοσίωση, β) στοχοπροσήλωση και γ) πολλές ώρες προπόνησης.
Κάθε χώρα ανταμείβει διαφορετικά τους αθλητές που φορούν το εθνόσημο της. Για παράδειγμα σε αρκετές χώρες οι αθλητές/-τριες ανταμείβονται με μπόνους ανάλογα με το αγώνισμά τους και την θέση που καταλαμβάνουν στο βάθρο. Το ελληνικό κράτος χορηγεί ένα από τα υψηλότερα πριμ παγκοσμίως. Για πολλούς άνδρες και γυναίκες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η μόνη διοργάνωση που μπορεί να τους βοηθήσει να χτίσουν το όνομά τους στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα, καθώς απολαμβάνουν τεράστιας προβολής σε δισεκατομμύρια θεατές.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού ο Σπύρος Λούης, ο μαραθωνοδρόμος που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, ήταν ένας απλός άνθρωπος που συμμετείχε τυχαία στον αγώνα που τον έκανε γνωστό στο πανελλήνιο. Γεννήθηκε το 1872 στο Μαρούσι της Αττικής, σε μια φτωχή οικογένεια αγροτών. Σήμερα, το Ολυμπιακό Στάδιο της χώρας έχει το όνομά του.
Ο Ολυμπιονίκης όμως που κέρδισε το δικό μου ενδιαφέρον και για τον οποίο θα μιλήσω στο παρόν άρθρο είναι ο Εμμανουήλ Καραλής.
Φωτογραφία 2: REUTERS/Aleksandra Szmigiel (2024). Εμμανουήλ Καραλής. Κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 6μ. Διατίθεται στο διαδικτυακό ιστότοπο https://www.kathimerini.gr/athletics/563188120/emm-karalis-katerripse-to-panellinio-rekor-me-alma-sta-6-metra/
Ο Εμμανουήλ Καραλής είναι Έλληνας αθλητής του άλματος επί κοντώ . Τόπος γέννησης η Αθήνα, στις 20 Οκτωβρίου 1999. Έχει ύψος 1,86 και βάρος 80 Kg. Η καταγωγή του είναι από τον Πύργο Ηλείας από την πλευρά του πατέρα του, ενώ η μητέρα του κατάγεται από την Ουγκάντα. Έχει μια δίδυμη αδερφή, την Αγγελική. Σπουδάζει marketing και διαθέτει τη δική του σειρά ρούχων. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να παίζει κιθάρα.
To 2024 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι κατέκτησε την Τρίτη Θέση με άλμα 5.90μ., Χάλκινος Ολυμπιονίκης. πρωταθλητής Ελλάδας, με διεθνείς διακρίσεις και μετάλλια σε Παγκόσμιο και σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, καθώς και σε Ευρωπαϊκούς Αγώνες.
Ο Καραλής επελέγη από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, μαζί με την αθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης, Ευαγγελία Πλατανιώτη.
Φωτογραφία 3: Συντακτική ομάδα bwin (2024). Στον Τελικό του άλματος επί κοντώ με άλμα στα 5.75μ. Διατίθεται στο διαδικτυακό ιστότοπο https://www.sport-fm.gr/article/olympicgames/olumpiakoi-agwnes-ston-teliko-o-karalis-me-alma-sta-5-75/4997674#goog_rewarded Ανακτήθηκε 6 Ιανουαρίου 2025.
Σημαντικές διακρίσεις
1) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στη Ρώμη, Ασημένιο μετάλλιο με επίδοση άλματος στα 5,87 μέτρα, τέσσερα εκατοστά χαμηλότερα από το πανελλήνιο ρεκόρ.
2) Ο Έλληνας αθλητής του επί κοντώ έφερε το τρίτο μετάλλιο από τη Ρώμη μετά το χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου και το ασημένιο της Κατερίνας Στεφανίδη. Ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας αθλητής του επί κοντώ προσπάθησε να περάσει το εμπόδιο με άλμα στα 6,02 μέτρα.
3) Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου κάτω των 23 ετών, Ιούλιο 2021, αργυρό μετάλλιο στο Ταλίν της Εσθονίας, με επίδοση 5,65 μέτρα.
4) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, ασημένιο μετάλλιο με άλμα στα 5,80 μέτρα. Πρώτο του μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση .
5) Όμως αυτό που πραγματικά τον ξεχώρισε είναι ότι έχει υπάρξει κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο επί κοντώ, στον κλειστό στίβο τόσο της κατηγορίας Κ18 (καλύτερη επίδοση όλων των εποχών) όσο και της κατηγορίας Κ20.
6) Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το 2024, Τρίτη θέση.
Για αυτόν το μετάλλιο ήταν ένας μεγάλος στόχος. Σε προσωπικό του λογαριασμό στα social αναφέρει:
<< Ήθελα να μοιραστώ το όνειρο μου μαζί σας .
Εσείς το κάνατε και δικό σας!
Το χρυσό μετάλλιο της αγάπης σας είναι μέσα στην καρδιά μου.>>
Φωτογραφία 4: Συντακτική ομάδα ΕρτNews (2024). Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Πλατανιώτη σημαιοφόρος στην Τελετή Λήξης μαζί με τον Καραλή. Διατίθεται στο διαδικτυακό ιστότοπο https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/olympiakoi-agones-2024-i-platanioti-simaioforos-stin-teleti-liksis-mazi-me-ton-karali/ Ανακτήθηκε 6 Ιανουαρίου 2025
Πηγές
Αμπελάκης, Σ. (2024). Δείτε το άλμα του Εμμανουήλ Καραλή στα 5.90μ. που του χάρισε το Χάλκινο μετάλλιο στο Παρίσι. Διατίθεται στο διαδικτυακό ιστότοπο https://www.ertnews.gr/athlitismos/deite-to-alma-tou-emmanouil-karali-sta-5-90m-pou-tou-xarise-to-xalkino-metallio-sto-parisi-video/
Συντακτική ομάδα ΕρτNews (2024). Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Πλατανιώτη σημαιοφόρος στην Τελετή Λήξης μαζί με τον Καραλή. Διατίθεται στο διαδικτυακό ιστότοπο https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/olympiakoi-agones-2024-i-platanioti-simaioforos-stin-teleti-liksis-mazi-me-ton-karali/
Συντακτική ομάδα Η Καθημερινή, (2024). Εμμανουήλ Καραλής. Κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 6 μέτρα. Διατίθεται στο διαδικτυακό ιστότοπο https://www.kathimerini.gr/athletics/563188120/emm-karalis-katerripse-to-panellinio-rekor-me-alma-sta-6-metra/