The Human Library
Από τον Ιάσονα Μαλτεζόπουλο και τον Χρήστο Στέφο , μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου
Η «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη» είναι μια μοναδική πρωτοβουλία που προάγει το διάλογο, αμφισβητεί τα στερεότυπα και ενισχύει την κατανόηση μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα. Ιδρύθηκε στην Κοπεγχάγη το 2000. Η ιδέα ανήκει στον Ρόνι Άμπεργκελ, έναν Δανό δημοσιογράφο και ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ενδιαφέρθηκε για τον ακτιβισμό κατά της βίας, όταν ένας φίλος του επέζησε από μια επίθεση με μαχαίρι στην Κοπεγχάγη.Αυτή η ιδέα επιτρέπει στους ανθρώπους να «δανείζονται» ανθρώπους αντί για βιβλία, συμμετέχοντας σε προσωπικές συνομιλίες που εξερευνούν τις εμπειρίες, τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτών που η ζωή τους μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τη δική τους.
Η «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη» γεννήθηκε από την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η προκατάληψη, η διάκριση και η κοινωνική διαίρεση στη σύγχρονη κοινωνία. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις προκαταλήψεις τους μέσω άμεσης, προσωπικής αλληλεπίδρασης. Λειτουργεί με την αρχή ότι η αφήγηση μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο κατανόησης. Μέσω της προσωπικής τους ιστορίας, οι «άνθρωποι βιβλία» προσφέρουν ορατότητα στις ζωές τους, βοηθώντας τους «αναγνώστες» να καλλιεργήσουν μια βαθύτερη αίσθηση εμπάθειας.
Η «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη» λειτουργεί παρόμοια με μια παραδοσιακή βιβλιοθήκη, αλλά με ανθρώπους. Οι συμμετέχοντες μπορούν να περιηγηθούν σε έναν κατάλογο διαθέσιμων «βιβλίων,» καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει έναν άνθρωπο με μια μοναδική ιστορία ζωής. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να προέρχονται από περιθωριοποιημένες κοινότητες, όπως πρόσφυγες, άτομα LGBTQ+, ή άτομα με αναπηρίες.
Οι συνεδρίες διαρκούν συνήθως περίπου 30 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων οι αναγνώστες μπορούν να κάνουν ερωτήσεις και να συμμετάσχουν σε ουσιαστικό διάλογο. Αυτή η μορφή ενθαρρύνει την ανοιχτή συζήτηση και επιτρέπει στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν περίπλοκα θέματα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Ο αντίκτυπος της «Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης» εκτείνεται πέρα από τις ατομικές αλληλεπιδράσεις, επηρεάζοντας τις κοινότητες και την κοινωνία στο σύνολό της. Διευκολύνοντας τις συνομιλίες μεταξύ ατόμων από διαφορετικά υπόβαθρα, βοηθά στην καταπολέμηση της άγνοιας και προάγει τη κοινωνική συνοχή. Οι συμμετέχοντες συχνά λένε ότι βλέπουν αλλαγές στην προοπτική τους, επισημαίνοντας ότι η εμπειρία τους έχει βοηθήσει να κατανοήσουν διαφορετικές κουλτούρες και εμπειρίες ζωής.Το έργο της βιβλιοθήκης έχει επίσης πολλές πρακτικές εφαρμογές. Μια συνεργασία του οργανισμού για παράδειγμα, με το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ενθαρρύνει 300 φοιτητές ιατρικής να γίνουν αναγνώστες «βιβλίων-ανθρώπων» για να αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται ως μελλοντικοί γιατροί. Επίσης, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο συνεργάζονται με την Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη, όπως η Daimler, η Heineken, η eBay, η Microsoft και η EliLilly.
Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη είναι μια μεταμορφωτική πρωτοβουλία που εκμεταλλεύεται τη δύναμη της αφήγησης για να προωθήσει την κατανόηση. Μέσω προσωπικών αλληλεπιδράσεων αμφισβητεί τα στερεότυπα, συμβάλλοντας σε μια πιο περιεκτική κοινωνία. Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει αυξανόμενες διαιρέσεις, η «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη» λειτουργεί ως υπενθύμιση της σημασίας του διαλόγου και της βαθιάς επίδρασης που μπορεί να έχει η κοινοποίηση των ιστοριών μας σε άτομα και κοινότητες.
Εάν κάποιος φορέας ενδιαφέρεται να φιλοξενήσει μια Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη στην τοπική του κοινότητα, μπορεί να υποβάλει αίτηση για να γίνει συνεργάτης του οργανισμού.
Αν πάλι κάποιο άτομο είναι σαν ένα ‘ανοιχτό βιβλίο’ που έχει πολύτιμες εμπειρίες από τις οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι αναγνώστες, αλλά και κίνητρο για να βοηθήσει στην κατάρριψη των στερεοτύπων και του στιγματισμού μέσω του διαλόγου και των προσωπικών συνομιλιών, τότε ίσως μπορεί μετά από αίτηση να γίνει ένα «βιβλίο-άνθρωπος».
Ζωντανές βιβλιοθήκες υπάρχουν και στην Ελλάδα!
πηγές: http://socialpolicy.gr,
http://psychology.gr, http://tvxs.gr
https://www.dnews.gr/