ΠΗΓΕΣ: https://www.discovergreece.com/el/travel-ideas/cover-story/traditions-greece
https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1
Έθιμα του κύκλου της ζωής: της γέννησης, βάφτισης, αρραβώνα, γάμου, ταφής. Εκεί που η κοινότητα αναπαράγεται και δίνει τη μάχη της με την ίδια τη ζωή. Εάν είστε τυχεροί, οι διακοπές σας στην Ελλάδα θα σας χαρίσουν εικόνες μοναδικές, όπως αυτές που ακολουθούν:
Οι παραδοσιακοί γάμοι: Παραδοσιακοί νησιώτικοι γάμοι με το στόλισμα της νύφης. Γαμήλιες πομπές στα σοκάκια με συνοδεία οργάνων και κεράσματα. Ξεχωρίζει το περίπλοκο τελετουργικό του Λευκαδίτικου γάμου. Τα συγκλονιστικά μανιάτικα μοιρολόγια, η μουσική του ταξιδιού στο επέκεινα.
Τα «διονυσιακά» καρναβάλια: Στην Πάτρα, στην Αγιάσο της Λέσβου, με ρίζες στον 17ο αιώνα, με τους «κουδουνάτους πειρασμούς» και τα μουντζουρώματα της Καθαρής Δευτέρας – αλλά και τα Ραγκουτσάρια στην Καστοριά, με ρίζα στις Διονυσιακές γιορτές, ένα ατέλειωτο ξεφάντωμα στους δρόμους με χάλκινα όργανα και μασκαράδες.
Συμβολικές πρακτικές: τα χοιροσφάγια, το σφάξιμο του οικόσιτου χοιρινού στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου, οι τελετές δενδρολατρείας στον Κόφινα του νομού Ηρακλείου, ο περισχοινισμός εκκλησιών σε περίπτωση ασθενειών, τα καζανέματα, αλλά και το κάψιμο των στεφανιών της Πρωτομαγιάς.
Παραδόσεις της Ελλάδας
Χριστούγεννα και Πάσχα στην Ελλάδα: πρωταγωνιστής, η παράδοση
Στην Ελλάδα, οι γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων συνοδεύονται με ιδιαίτερα πρωτότυπα έθιμα. Σε κάθε τόπο θα συναντήσετε πληθώρα τοπικών εθίμων, ξεχωριστών γιορτινών εδεσμάτων και τραγουδιών, όπως είναι τα κάλαντα. Οι «βουτηχτάδες» των Φώτων, στα Δωδεκάνησα και κυρίως στην Κάλυμνο και στη Σύμη, βουτούν στα κρύα νερά να πιάσουν το σταυρό –έθιμο που τελείται και σε δεκάδες άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.
Ξεχωριστή θέση στην ελληνική παράδοση έχει και ο εορτασμός του Πάσχα, καθώς σε πολλές πόλεις και νησιά θα βρείτε σπουδαία τοπικά έθιμα: Η Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα στην Κέρκυρα με τους μπότηδες και τη μαστέλα. Η κατανυκτική ακολουθία του Νιπτήρος (αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου) τη Μ. Πέμπτη στην Πάτμο και η περιφορά του Επιταφίου σε όλους τους οικισμούς του Αιγαίου.
Ο Ρουκετοπόλεμος το Πάσχα στον Βροντάδο της Χίου. Το έθιμο του Κλήδονα σε Ικαρία και Σάμο. Στην Αράχωβα του Παρνασσού αξίζει να δείτε το Πανηγυράκι του Αγίου Γεωργίου, που ξεκινάει ανήμερα του Πάσχα και περιλαμβάνει ακόμη και αγωνίσματα με παραδοσιακές φορεσιές.