ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ Graffiti από τις Κατσιούλα Ελένη , Κουμπούζη Σταυρούλα Γ2 | Περιοδικό Σχολείου | 14-1-2024

grafgraf lex synavlia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή εργασίας Wikipedia και συνεντεύξεις .

Το graffiti είναι η αναγραφή κειμένου όπως , συναισθημάτων ή η ζωγραφική σε επιφάνειες που συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (για παράδειγμα σε τοίχους).

Στις μέρες μας το graffiti διχάζει μεγάλη μερίδα κόσμου, αφού για κάποιους είναι βανδαλισμός ( σε δημόσια κτίρια, τρένα και άλλα , ) ενώ για πολλούς είναι μια μορφή τέχνης.Η λέξη graffiti είναι Λατινική και στα Ελληνικά σημαίνει χαράζω δηλαδή γράφω.

Η σκηνή της τέχνης του δρόμου στην Ελλάδα είναι ενεργή από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά απέκτησε δυναμική στην Αθήνα πριν από την οικονομική κρίση της χώρας το 2011, με πολλούς καλλιτέχνες να υψώνουν φωνή αντίστασης, δημιουργώντας αλληγορικά έργα και κοινωνικά σχόλια στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στα Εξάρχεια. Οι NewYorkTimes δημοσίευσαν άρθρο σχετικά με την κρίση σε σχέση με την τέχνη του δρόμου και την τέχνη γενικότερα.[64]

Στην αρχή, το γκράφιτι ήταν η μόνη μορφή τέχνης του δρόμου που υπήρχε και θεωρούνταν ευρέως ως μια παραβατική πράξη χωρικής σήμανσης και ωμής μεταφοράς μηνυμάτων. Αρχικά, υπήρχαν πολύ σαφείς διαχωρισμοί μεταξύ του έργου ενός καλλιτέχνη του δρόμου και της πράξης του tagging μιας δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας, αλλά τα τελευταία χρόνια, όπου οι καλλιτέχνες ακροβατούν μεταξύ των δύο, η γραμμή αυτή γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτη.[40] Όσοι εκτιμούν πραγματικά το έργο των διάσημων καλλιτεχνών του δρόμου ή τα έργα τέχνης του δρόμου αποδέχονται το γεγονός ότι αυτή η τέχνη δεν θα ήταν η ίδια χωρίς το μέσο να είναι ο δρόμος. Τα έργα υπόκεινται σε οποιαδήποτε αλλαγή ή καταστροφή μπορεί να έρθει, επειδή δημιουργούνται σε δημόσιες ή ιδιωτικές επιφάνειες που ούτε ανήκουν στον καλλιτέχνη ούτε επιτρέπεται να τροποποιηθούν από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Αυτή η αποδοχή της ενδεχόμενης παροδικότητας των έργων τέχνης και η δημόσια τοποθέτηση των έργων που δεν έχουν λάβει άδεια είναι αυτά που βοηθούν στο νόημα του έργου και, ως εκ τούτου, αυτά που βοηθούν στην ανάπτυξη της δημοτικότητας της τέχνης του δρόμου.

mqdefault

  • Ένας γνωστός rapper αλλά και graffitiartist είναι ο ΛΕΧ ( Αλέξης Λαναράς), ο οποίος γεννήθηκε το 1984,  ξεκίνησε με graffiti κα συνέχισε με την μουσική δημιουργώντας τα Βόρεια Αστέρια μαζί με τους Μικρός Κλέφτης, LEX, Jamal, Ζήνων και Mondi το 1999.  Κυκλοφόρησαν 4 δίσκους προτού αποφασίσουν να χωρίσουν οι δρόμοι τους και να ακολουθήσει ο καθένας σόλο καριέρα. Ενδιάμεσα, είχε δημιουργήσει τα Ανάποδα Καπέλα μαζί με ένα άλλο μέλος των Βορείων Αστεριών, τον Μικρό Κλέφτη, κυκλοφορώντας το πρώτο τους άλμπουμ το 2007.[1] Το 2010 ξεκίνησε σόλο καριέραΤο 2014 κυκλοφόρησε τον πρώτο σόλο δίσκο του με τίτλο Ταπεινοί και Πεινασμένοι, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από το Vice ως «ένα από τα πιο ‘’real” δείγματα του σύγχρονου ελληνικού’’hiphop».[2]

Το 2018 κυκλοφόρησε το άλμπουμ 2XXX.

Το καλοκαίρι του 2019 πραγματοποίησε μια συναυλία στο θέατρο Πέτρας της Αθήνας, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 10 χιλιάδες θεατές. Με αφορμή τη συναυλία ειπώθηκε ότι με κάθε live του «ανεβάζει τον πήχη στη ραπ σκηνή».[3] Στις 21 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποίησε συναυλία στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 30.000 θεατές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για hip-hop συναυλία στην Ελλάδα.

Το 2022 κυκλοφόρησε το τρίτο του άλμπουμ «Μετρό». [4]

Οι στίχοι του LEX αφορούν θέματα όπως η οικονομική κρίση, η διαφθορά, οι μικροπαραβατικότητες.[5] Το ύφος του είναι αντι-ποιητικό, συχνά ωμό.

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Περί 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 73 Άρθρα
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ : ΠΑΠΑΓΙAΝΝΟΥΛΗ ΕΥΘΑΛΙΑ ΠE02

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης