Γράφουν οι: Τριαντάφυλλος Στυλιανός, Ρότσι Έλβις, Ρότσι Μάριο, Πιέτρι Πάουλο, Στογιάννοβ Αντόνοβ Μπόζινταρ
- Τεχνητή Νοημοσύνη και οι Συνέπειες στην Αγορά Εργασίας
Ο όρος Tεχνητή Nοημοσύνη αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα.
Ακούγεται πολύ στις μέρες μας ότι στο μέλλον τα robots θα καταλάβουν τις θέσεις εργασίας και είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε δει την τεχνολογία να αλλάζει ριζικά τον τρόπο που δουλεύουμε και που ζούμε.
Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα σύνολο από τεχνολογίες και αλγορίθμους που επιτρέπουν στις μηχανές να εκτελούν καθήκοντα και να λύνουν προβλήματα που μέχρι τώρα αποδίδονταν μόνο σε ανθρώπους. Η πρώτη, η δεύτερη και η τρίτη βιομηχανική επανάσταση βασίστηκαν αντίστοιχα στις ατμομηχανές, στην ηλεκτρική ενέργεια και στα πληροφοριακά συστήματα. Βρισκόμαστε πλέον στα πρώτα στάδια της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης όπου οι μηχανές χαρακτηρίζονται από ευφυΐα. Στις μέρες μας η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται παντού. Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, στις μέρες μας έχουν κατασκευαστεί αυτόνομα οχήματα, ηλεκτρονικά καταστήματα, έξυπνα σπίτια(οικιακές συσκευές φωνητικών εντολών), εφαρμογές διάγνωσης ιατρικών εξετάσεων και συσκευές υποβοήθησης ατόμων με αναπηρίες.
Ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης πέρα από τις καθημερινές εμπειρίες των ανθρώπων αλλάζει οργανισμούς και βιομηχανίες. Πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες μπορούν να εκτελεστούν στιγμιαία. Μεγάλα σύνολα δεδομένων συλλέγονται και αναλύονται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο βελτιώνοντας την εμπειρία του πελάτη σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Σύμφωνα με μεγάλη ερευνητική εταιρεία, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση θα μεταλλάξουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών που πραγματοποιούνται στις επιχειρήσεις.
Είναι απόλυτα σαφές ότι στο μέλλον ο ανθρώπινος παράγοντας και η τεχνολογία θα συνυπάρχουν όλο και περισσότερο στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις δημιουργώντας την ανάγκη αρμονικής συνεργασίας. Οι «ψηφιακοί συνάδελφοι» πάντα θα εκτελούν διαχειριστικές εργασίες ταχύτερα και με αλάνθαστο τρόπο εντούτοις χαρακτηριστικά όπως κατανόηση συναισθημάτων, ερμηνεία της γλώσσας του σώματος, δημιουργικότητα, κοινωνική συμπεριφορά, διαπραγμάτευση και διαχείριση ομάδων είναι ικανότητες που δύσκολα θα αποκτηθούν από ρομπότ. Η Τεχνητή Νοημοσύνη βελτιώνει δραματικά τον κόσμο μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, έχουν διατυπωθεί έντονες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει στην απασχόληση: υπάρχουν εκτιμήσεις που ‘βλέπουν’ εκατομμύρια εργαζομένους εκτός αγοράς μέσα στις επόμενες δεκαετίες – λόγω της έξυπνης αυτοματοποίησης και των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Τεχνητή νοημοσύνη:
- Υπολογιστική όραση
- Συναισθηματική νοημοσύνη στους υπολογιστές
Υπολογιστική όραση: Σύνολο μεθόδων που επεξεργάζονται μια εικόνα και βγάζουν συμπεράσματα. Εφαρμογές:
- ταυτοποίηση αντικειμένων , προσώπων
- Ιατρική διαγνωστική. Σύνολο εικόνων από αξονικό, μαγνητικό τομογράφο
- Βιομηχανία. Παίρνοντας εικόνες από αισθητήρες:
- Ελέγχει τυχόν ατέλειες στην παραγωγή
- αιτίες για πιθανά εργατικά ατυχήματα
- βιομετρική: μέσω αισθητήρων μετρούν χαρακτηριστικά του ανθρώπου,DNA, σχήμα φρυδιών, ρυθμός καρδιάς αναπνοής ακόμα και ο ρυθμός πληκτρολόγησης είναι διαφορετικός σε κάθε άνθρωπο
Η τεχνητή νοημοσύνη στο έξυπνο σπίτι, παρακολουθεί το σπίτι και ελέγχει στοχοποιημένες κινήσεις πχ. ηλικιωμένων, ασθενών, μοναχικών ατόμων ώστε να ειδοποιηθεί έγκαιρα ο γιατρός , οι συγγενείς,.. :
- αισθητήρες για πτώσεις, ατυχήματα
- αισθητήρες για υγεία (μετρούν τον ρυθμό, της καρδιάς της αναπνοής …)
- αισθητήρες περιβαλλοντικοί( μετρούν τη θερμοκρασία, την υγρασία,…)
- βιομετρικούς αισθητήρες που αναγνωρίζουν συναισθήματα τα επεξεργάζονται για να αντιμετωπιστούν ψυχολογικά προβλήματα , για παράδειγμα όταν λαμβάνει εικόνα θλιμμένου προσώπου πάνω από κάποιο χρονικό διάστημα προτείνει να δει μια κωμωδία , να βάλει την αγαπημένη του μουσική, να πάρει ένα τηλέφωνο, ή αν ξεπεράσει κάποια όρι ειδοποιεί τους οικείους.
Συναισθηματική νοημοσύνη στους υπολογιστές
6 βασικά συναισθήματα έχουν όλοι οι άνθρωποι
- θυμός
- φόβος
- χαρά
- θλίψη
- έκπληξη
- αηδία
όπως και εμείς όταν βλέπουμε το συνομιλητή μας επεξεργαζόμαστε κάποια βασικά στοιχεία για να καταλάβουμε τα συναισθήματα του το ίδιο εφαρμόζουμε στον υπολογιστή.
1.Χωρίζουμε το πρόσωπο του συνομιλητή μας σε ζώνες ενδιαφέροντος
2. Αναλύουμε την κάθε ζώνη χωριστά
3. βάζουμε το κάθε χαρακτηριστικό σε ένα χώρο απόφασης
παράδειγμα ένα ανασηκωμένο φρύδι, ένα ανοιχτό στόμα, δεύτερο ανασηκωμένο φρύδι άρα το συναίσθημα είναι η έκπληξη
Για κάθε συναίσθημα βάζουμε στο πρόγραμμα μας τρεις δράσεις που συμβαίνουν στο πρόσωπο πχ στον θυμό εμφανίζονται ρυτίδες στο μέτωπο, σφίγγει η περιοχή κάτω από τα μάτια, το στόμα γινεται γραμμή
Η εικόνα ενός χαμογελαστού προσώπου για τον υπολογιστή είναι ένας πίνακας με νούμερα, το κάθε νούμερο αντιστοιχεί σε ένα pixel της οθόνης και δείχνει την φωτεινότητα του.
Ο υπολογιστής μελετά γραμμή γραμμή την εικόνα του πίνακα και όπου αναγνωρίσει απότομη αλλαγή στην φωτεινότητα στα μάτια τα φρύδια στο μετωπο στο στόμα, την καταγράφει και την συνδέει με τα δεδομένα που έχει και στο χώρο απόφασης εξάγει τα συμπεράσματα του για την συναισθηματική κατάσταση του προσώπου, με πιθανότητες
Δείτε το παρακάτω ενδιαφέρον βίντεο