200 χρόνια μετά – Μέρος 3

 

 

Μύθοι και αλήθειες για την ελληνική επανάσταση του 1821 και το πρώιμο  νεοελληνικό κράτος | offlinepostΓράφουν η:  Έλλη Λεγάκη

Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης, διαπιστώνεται ότι αυτή η εξέγερση, αυτός ο ξεσηκωμός αποτέλεσε μια ισχυρή και δυναμική διεκδίκηση των Ελλήνων για τον σεβασμό των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, τα οποία είχαν καταστρατηγηθεί εξαιτίας του τυραννικού καθεστώτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα κίνητρα του ελληνικού λαού να αφυπνιστεί, να οργανωθεί και να εξεγερθεί για να διεκδικήσει την Ελευθερία του και την Ανεξαρτησία του: η προστασία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Παρόλο που η έννοια των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δεν υπήρχε ακόμη εκείνη την εποχή, κρίνοντας με σημερινούς όρους, διαπιστώνεται ότι οι Έλληνες είχαν κατανοήσει ότι ήθελαν να ανακτήσουν τα δικαιώματά τους στην πολιτική ζωή, το κοινωνικό γίγνεσθαι, την οικονομική ανάπτυξη και δραστηριότητα και γενικότερα, ό,τι αφορά στις δικαιοδοσίες που εξασφαλίζουν και διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και την ασφαλή και ικανοποιητική ζωή κάθε ανθρώπινης οντότητας σε κάθε περίπτωση.

Η Επανάσταση του ‘21 καλλιεργήθηκε σε ένα γόνιμο έδαφος προηγούμενων επαναστάσεων που είχαν γίνει σε ευρωπαϊκές χώρες-όπως η Γαλλική Επανάσταση του 1789-και η Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Τα κινήματα της Αναγέννησης, του Ουμανισμού και του Διαφωτισμού είχαν συντελέσει στην αφύπνιση των ανθρώπινων συνειδήσεων και τη μεταλαμπάδευση των βασικών ανθρώπινων αξιών, καθώς και το μεγαλείο του Ανθρωπισμού.

Πηγή:

https://my1821.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης