Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΝΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Τηλεόραση είναι η συσκευή που προβάλλει εικόνες και ήχους σε μακρινές αποστάσεις με τη βοήθεια ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

Αποτελεί το κυριότερο και δημοφιλέστερο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας και η χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο.

Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό πρόθεμα «τηλε-» (=»μακριά») και τη λέξη «όραση«.

 

Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ  ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Ο Τζον Λόγκι Μπερντ (John Logie Baird, 14 Αυγούστου 1888 – 1946) ήταν Σκωτσέζοςμηχανικός, ο πρώτος στην Ιστορία που κατόρθωσε να αναμεταδώσει εικόνες από ένα σημείο σε άλλο, όπως κάνει η σημερινή τηλεόραση, της οποίας θεωρείται ο εφευρέτης.

Οι πρώτες επιτυχείς τηλεοπτικές μεταδόσεις έγιναν από τον Τζών Λότζι Μπαίρντ (John Logie Baird), μεταξύ 1928 και 1935 στη Μ. Βρετανία, χρησιμοποιώντας τους πομπούς μεσαίων κυμάτων του BBC.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΝΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Η πρώτη τηλεόραση 1930s , έδειχνε απλά κινούμενες εικόνες. Στο σύστημα αυτό οι εικόνες αποτελούνταν μόνο από 30 γραμμές και δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν οι μικρές λεπτομέρειες.

Το 1940, τη χρονιά που ξέσπασε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, οι τακτικές τηλεοπτικές εκπομπές διακόπηκαν. Μετά τον πόλεμο ξαναρχίζουν οι μεταδόσεις, αλλά ήταν λιγότερες σε αριθμό.

Το 1946 δώδεκα εμπορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν στις ΗΠΑ και οι πωλήσεις τηλεοπτικών συσκευών ανέβηκαν κατακόρυφα.

Μετά ακολουθεί η έγχρωμη τηλεόραση το 1953.

Το 1965, ο δορυφόρος Early Bird αναμετέδιδε εκπομπές τηλεόρασης μεταξύ Η.Π.Α. και Ευρώπης.

Στις 23 Φεβρουαρίου 1966 ξεκινάει και στην Ελλάδα η τηλεοπτική περιπέτεια, ασπρόμαυρη στην αρχή και με μικρή εμβέλεια. Οι τηλεοράσεις δε, που υπήρχαν στην Αθήνα δεν ήταν πάνω από 1000!!

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 λειτουργούν στην Αμερική 1300 τηλεοπτικοί σταθμοί και το 98% των αμερικανικών νοικοκυριών διαθέτει τηλεόραση. Οι εκπομπές πραγματοποιούνται κάτω από καλύτερες τεχνικές συνθήκες και είναι έγχρωμες.

Από το 1988 επίσης, ξεκινά και η αναμετάδοση των πρώτων δορυφορικών καναλιών. Είναι η εποχή που οι ταράτσες των σπιτιών αλλάζουν ραγδαία όψη, όταν στις ήδη εγκατεστημένες μεγάλες κεραίες των VHF προστίθενται οι λίγο πιο κομψές κεραίες UΗF που προορίζονται για την λήψη των νέων καναλιών. Έτσι, εμφανίστηκαν δειλά-δειλά τα πρώτα τεράστια πιάτα στις αθηναϊκές ταράτσες και στη συνέχεια και των άλλων πόλεων.

Τέλος το 1994 εμφανίζεται το πρώτο συνδρομητικό κανάλι, το Filmnet, που προσέφερε εμπορικές ταινίες και ζωντανούς αγώνες ποδοσφαίρου.

Στα σπίτια πλέον αρχίζουμε να προτιμάμε «ντιζαϊνάτες» συσκευές plasma και home cinema για τέλειο αποτέλεσμα σε εικόνα και ήχο.

90 χρόνια μετά τη δημιουργία της, έχουμε πάψει να θεωρούμε την τηλεόραση μία απλή συσκευή  αναπαραγωγής εικόνας και ήχου.

Πλέον oι έξυπνες τηλεοράσεις (Smart TV) έχουν δυνατότητα σύνδεσης στο Internet για πρόσβαση σε έναν ολόκληρο κόσμο απεριόριστων επιλογών ψυχαγωγίας, εύκολα και απλά.

ΠΗΓΕΣ

http://egpaid.blogspot.com/2010/01/blog-post_3044.html

http://www.tsioulas.com/blog/3

httpsHYPERLINK «https://el.wikipedia.org/wiki/»://HYPERLINK «https://el.wikipedia.org/wiki/»elHYPERLINK «https://el.wikipedia.org/wiki/».HYPERLINK «https://el.wikipedia.org/wiki/»wikipediaHYPERLINK «https://el.wikipedia.org/wiki/».HYPERLINK «https://el.wikipedia.org/wiki/»orgHYPERLINK «https://el.wikipedia.org/wiki/»/HYPERLINK «https://el.wikipedia.org/wiki/»wikiHYPERLINK «https://el.wikipedia.org/wiki/»/  

 

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΗΣΣΑΡΗΣ

ΣΤ1

3 σχόλια στο Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΝΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

  1. Ο/Η Μαρια λέει:

    Οκ,καλό…Όμως λίγο ακαταλαβήστικο…

  2. Ο/Η Αναστασία λέει:

    Πολύ ωραίο άρθρο έχω να πω!Έκανα την έκθεση μου και με βοήθησε αρκετά!Μπράβο!

  3. Ο/Η Ιγνατης λέει:

    Το προγραμα ήταν ωραίο και με βοήθησε να κάνω την εργασία μου

Σχολιάστε

Top