Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών

lord of the rings

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (αγγλικάThe Lord of the Rings) είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας του Άγγλουσυγγραφέα Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Η ιστορία αρχίζει 60 χρόνια μετά απ” τα γεγονότα του προηγούμενου βιβλίου του Τόλκιν, του Χόμπιτ, αλλά εξελίσσεται σε μια πολύ μεγαλύτερη ιστορία. Γράφτηκε κατά διαστήματα ανάμεσα στο 1937 και το 1949, αν και το μεγαλύτερο του μέρος δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκδόθηκε αρχικά σε τρεις τόμους το 1954 και το 1955, προς ενόχληση του Τόλκιν, που σκόπευε να το εκδώσει σε ένα μόνο τόμο. Έχει από τότε πολλές φορές μεταφραστεί σε τουλάχιστον 38 γλώσσες, κάτι που το καθιστά ένα από τα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά έργα του 20ου αιώνα. Η επιρροή του στην τελική διαμόρφωση του ύφους και των συνηθισμένων μοτίβων της λογοτεχνίας φαντασίας υπήρξε καταλυτική.

Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών διαδραματίζεται κατά την Τρίτη Εποχή της Μέσης Γης, ενός φανταστικού κόσμου που κατοικείται από διάφορες ανθρωποειδείς φυλές: ΧόμπιτΞωτικάΑνθρώπουςΝάνους και Όρκ. Η ιστορία του επικεντρώνεται γύρω από το Ένα Δαχτυλίδι το οποίο κατασκεύασε ο Σκοτεινός Άρχοντας Σάουρον κατά τη Δεύτερη Εποχή. Ξεκινώντας από το ήσυχο Σάιρ η ιστορία εξελίσσεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μέσης Γης και ακολουθεί την πορεία του πολέμου του Δακτυλιδιού.

Η τεράστια επιτυχία του Άρχοντα των Δακτυλιδιών έχει εμπνεύσει τη δημιουργία σύντομων ιστοριών, έργων τέχνης, βιντεοπαιχνιδιών και μουσικής. Ραδιοφωνικέςθεατρικές και κινηματογραφικές μεταφορές του έχουν γίνει κατά καιρούς. Η κυκλοφορία της κινηματογραφικής μεταφοράς του Άρχοντα των Δακτυλιδιών το 2001 – 2003 και η τεράστια επιτυχία της αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για το βιβλίο, καθώς και τα άλλα έργα του Τόλκιν

 

Κωνσταντίνος

Πηγή:https://el.wikipedia.org/wiki/

https://www.youtube.com/watch?v=HX4KKkSKZAY

Σχολιάστε

Top