Dragon Ball

Dragon Ball

Το Dragon Ball (ιαπωνικά: ドラゴンボール, ΧέπμπορνDoragon Bōru) είναι σειρά manga γραμμένη και σχεδιασμένη από τον Άκιρα Τοριγιάμα. Αρχικά εκδόθηκε στο περιοδικό Weekly Shonen Jump από το 1984 έως το 1995, ενώ στην συνέχεια τα 519 κεφάλαιά του εκδόθηκαν σε 42 τόμους από την εταιρία Shueisha. Το Dragon Ball αρχικά εμπνεύστηκε από το κλασικό Κινεζικό μυθιστόρημα Ταξίδι στη Δύση. Η σειρά ακολουθεί τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή, Γκόκου, από την παιδική του ηλικία έως την ενηλικίωσή του καθώς προπονείται στις πολεμικές τέχνες και εξερευνά τον κόσμο αναζητώντας τις επτά μπάλες που είναι γνωστές ως Dragon Balls (Μπάλες του Δράκου), οι οποίες όταν συγκεντρωθούν καλούν έναν δράκο που πραγματοποιεί ευχές. Στη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Γκόκου κάνει αρκετούς φίλους και πολεμά μια μεγάλη ποικιλία κακών, πολλοί από τους οποίους αναζητούν επίσης τις Dragon Balls.

Οι 42 τόμοι διασκευάστηκαν σε δύο σειρές anime παραγωγής του στούντιο Toei Animation: το Dragon Ball και το Dragon Ball Z, οι οποίες προβλήθηκαν στην Ιαπωνία από το 1986 έως το 1996. Επιπλέον, το στούντιο δημιούργησε 19 ταινίες και 3 ειδικά τηλεοπτικά επεισόδια, καθώς και μια τρίτη σειρά anime με τίτλο Dragon Ball GT, η οποία δημιουργήθηκε χωρίς ουσιαστική συμμετοχή του Άκιρα Τοριγιάμα, σε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης της μεγάλης δημοτικότητας της σειράς. Από το 2009 έως το 2011 και από το 2014 έως τώρα, προβάλλεται μία επεξεργασμένη και πιο σύντομη έκδοση του Dragon Ball Z με τίτλο Dragon Ball Kai, από την οποία έχει αφαιρεθεί το περισσότερο υλικό της αρχικής σειράς που δεν περιλαμβανόταν στο manga. Αρκετές εταιρίες έχουν παράγει διάφορους τύπους προϊόντων βασισμένα στην σειρά περιλαμβάνοντας ταινίες -κινουμένων σχεδίων και με ηθοποιούς-, παιχνίδια συλλογής καρτών, πολυάριθμες φιγούρες χαρακτήρων, όπως και αρκετές συλλογές μουσικής της σειράς και έναν μεγάλο αριθμό από βιντεοπαιχνίδια.

Έχουν υπάρξει πολλές ταινίες για την σειρά, συμπεριλαμβάνοντας την πρώτη διασκευή σε ταινία με ηθοποιούς το 1989 στην Ταϊβάν. Το 2002, η 20th Century Fox απέκτησε τα δικαιώματα για να παράγει μια αμερικανική ταινία με ηθοποιούς με τίτλο Dragonball Evolution, η οποία κρίθηκε αρνητικά από κριτικούς και θαυμαστές. Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 10 Απριλίου του 2009.

Από την έκδοσή του, το Dragon Ball έχει γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές manga και anime όλων των εποχών. Οι 42 τόμοι του manga έχουν πουλήσει πάνω από 156 εκατομμύρια αντίτυπα στην Ιαπωνία και περισσότερα από 230 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, κάνοντάς το την δεύτερη σειρά manga με καλύτερες πωλήσεις στην ιστορία. Θεωρείται ευρέως ως μία από τις σπουδαιότερες σειρές manga που δημιουργήθηκαν ποτέ, με πολλούς καλλιτέχνες manga όπως οι Εϊτσίρο Όντα (One Piece), Μασάσι Κισιμότο (Naruto), Τίτε Κούμπο (Bleach), Χίρο Μασίμα (Rave MasterFairy Tail) και Κεντάρο Γιαμπούκι (Black Cat) να αναφέρουν το Dragon Ball σαν πηγή έμπνευσης για τα δικά τους δημοφιλή τώρα έργα. Το anime, συγκεκριμένα το Dragon Ball Z, είναι επίσης πολύ δημοφιλές σε αρκετές χώρες και ήταν ένα από αυτά που αύξησαν την δημοτικότητα των anime στον δυτικό κόσμο.

πηγή:https://el.wikipedia.org/wiki/Dragon_Ball

https://www.youtube.com/watch?v=rqq0UqKz7xc

Σχολιάστε

Top