Fast Food

unnamed (2)

Εστιατόρια υπήρχαν σε κάθε βήμα του ανθρώπινου πολιτισμού για τους ταξιδιώτες και περαστικούς. Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη[4][5][6] χώροι εστίασης ήταν τα πανδοχεία και καπηλειά. Οι ταβέρνες και οι καφετέριες ήταν οι δημοφιλέστεροι χώροι για φαγητό και συζήτηση τον 17ο αιώνα. Με την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης και την ανάπτυξη της μαζικής παραγωγής προϊόντων σε εργοστασιακή κλίμακα, δημιουργήθηκαν και οι πρόδρομοι των φαστφουντάδικων.

Η ιστορία του φαστ φουντ ξεκίνησε στο Νέο Κόσμο στις αρχές του 20ού αιώνα, και η λέξη φαστ φουντ αναγνωρίστηκε ως όρος και προστέθηκε στο έγκυρο λεξικό Merriam-Webster από το 1951.[7] Η πρώτη εμφάνιση του χάμπουργκερ με τη σημερινή του μορφή (σάντουιτς με μπιφτέκι δηλαδή) έγινε στη Διεθνή Έκθεση του St Louis το 1904.[8][9][10]Στην ίδια έκθεση παρουσιάστηκε και το hot dog, ενώ έναν χρόνο αργότερα έκανε την εμφάνισή της στη Νέα Υόρκη και η πρώτη πιτσαρία της Αμερικής.

Tο 1940 όταν οι αδελφοί ΜακΝτόναλντ Ρίτσαρντ και Μόρις άνοιξαν το πρώτο εστιατόριό McDonald’s στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας.[11] Το 1948 παρουσίασαν το «Σύστημα Ταχείας Εξυπηρέτησης» που αποτέλεσε τη βάση για τα φαστφουντάδικα. Πρόκειται για ένα σύνολο νεωτερισμών και τυποποιημένες διαδικασίες που επιταχύνουν την εξυπηρέτηση. Συνοπτικά, τα μενού απλοποιήθηκαν ώστε να μη χρειάζονται μαχαιροπίρουνα και σερβίτσια.[12] Τα πιατικά και γυαλικά της παραδοσιακής ταβέρνας αντικαταστάθηκαν από μίας χρήσης πλαστικά ποτήρια και σακούλες. Καταργήθηκαν οι σερβιτόροι και το βοηθητικό προσωπικό, ο πελάτης παραγγέλνει το φαγητό μόνος του άνευ διαμεσολάβησης και το παραλαμβάνει με τυποποιημένη διαδικασία στην οποία ενσωματώνεται η πληρωμή και η εστίαση.[13] Η επιτυχία της αλυσίδας εστιατορίων οφείλεται στις καινοτομίες, τις χαμηλές τιμές, την γρήγορη εξυπηρέτηση, την ποιότητα των προπαρασκευασμένων προϊόντων και την αλυσίδα παραγωγής. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα φαστφουντάδικων στον κόσμο που εξυπηρετεί περίπου 68 εκατομμύρια πελάτες ημερησίως σε 119 χώρες.[14][15]Η McDonald’s άνοιξε το πρώτο εστιατόριό της στην Ελλάδα, στις 12 Νοεμβρίου 1991 στην πλατεία Συντάγματος.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B1%CF%83%CF%84_%CF%86%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84

 

image.png

ΕΛΕΝΗ ΖΩΗ

Σχολιάστε

Top