Λευκή κουκουβάγια

unnamed (29)

Είναι οι μεγαλύτερες κουκουβάγιες στην τούνδρα. Ακόμα κι ένας χνουδωτός νεοσσός μπορεί να ρίξει ένα βλέμμα εκφοβισμού με τα κίτρινα μάτια του.Οι ερευνητές που θέλουν να μελετήσουν τη ζωή και την αναπαραγωγή της κουκουβάγιας του χιονιού (αλλιώς χιονογλαύκας) πρέπει ν” αντιμετωπίσουν ένα από τα πιο άγρια πουλιά της Αρκτικής.

Ένα ζευγάρι κουκουβάγιες του χιονιού χρειάζεται να πιάσουν δυο ως τρεις χιλιάδες Λέμινγκ, κυρίως από το είδος Lemmus Sibiricus, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, από τα μέσα Μαΐου ως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η αφθονία ή η έλλειψη τούτων των τρωκτικών, που ζυγίζουν μόλις 60 γραμμάρια έχει άμεση σχέση με το πόσες κουκουβάγιες θ” αναπαραχθούν και πόσα μικρά θ” αναθρέψουν.

Πού πηγαίνουν οι κουκουβάγιες του χιονιού, όταν εγκαταλείπουν τις περιοχές στις οποίες αναπαράγονται το καλοκαίρι;

Ένα νέο δορυφορικό σύστημα εντοπισμού δοκιμάστηκε στις κουκουβάγιες του Μπάροου, στην Αλάσκα, κι έδειξε ότι μεμονωμένα άτομα διανύουν αποστάσεις μέχρι και το ένα τρίτο της Αρκτικής.Τα περισσότερα είδη κουκουβάγιας επιβιώνουν χάρη στην εξυπνάδα τους και στις τεχνικές απόκρυψης που εφαρμόζουν, αλλά «οι κρυπτοκουκουβάγιες του χιονιού δεν κρύβονται», υποστηρίζει ο Mat Seidensticker.

Το φτέρωμά τους τις προστατεύει τόσο αποτελεσματικά από τον πολικό χειμώνα, που τα μεγάλα σε ηλικία πουλιά μπορούν ν” αντέξουν θερμοκρασία και κάτω από 40ο C.

Μόλις μεγαλώσουν ζυγίζουν τα μεν θηλυκά 2,5 κιλά κι έχουν άνοιγμα φτερών μεγαλύτερο από 1,5 μέτρα, ενώ τ” αρσενικά έχουν μικρότερο σώμα και ζυγίζουν 2 κιλά.

Η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ», J. K. Rowlling τη χρησιμοποιεί για αγγελιοφόρο του Χάρι Πότερ, γιατί είναι γρήγορη,, δυνατή, έξυπνη, όμορφη και ατρόμητη. Ο τρόπος δε που δίνει το φαγητό στα παιδιά της, αυτή η φτερωτή οπτασία της Αρκτικής, μαγεύει τους μικρούς μαθητευόμενους μάγους.

Δυστυχώς αυτό το σπάνιο είδος κουκουβάγιας κοντεύει να εξαφανιστεί εξ αιτίας του ανθρώπου.

http://fourtounis.gr/pareoyla/pareoyla17_site/Selida21.htm  image.png

ΣΤΕΦΑΝΙΑ & ΝΙΚΟΛΕΤΑ

Σχολιάστε

Top