ροζ δελφινια

Το δελφίνι του ποταμού Αμαζονίου (Inia geoffrensis), επίσης γνωστό ως boto, bufeo ή ροζ δελφίνι ποταμού, είναι ένα είδος οδοντωτής φάλαινας που ταξινομείται στην οικογένεια Iniidae. Τρία υποείδη αναγνωρίζονται επί του παρόντος: I. g. geoffrensis (δελφίνι ποταμού Αμαζονίου), I. g. boliviensis (δελφίνι ποταμού Βολιβίας) και I. g. humboldtiana (δελφίνι του ποταμού Ορινόκο), ενώ η θέση του δελφινιού του ποταμού Αραγκουάια (I. araguaiaensis) εντός της αλυσίδας είναι ακόμα ασαφής. Τα τρία υποείδη διανέμονται στη λεκάνη του Αμαζονίου, στον άνω ποταμό της Μαδέρας στη Βολιβία και στη λεκάνη του Ορινόκο, αντίστοιχα.

Το ποτάμιο δελφίνι του Αμαζονίου είναι το μεγαλύτερο είδος δελφινιού ποταμού, με ενήλικα αρσενικά που φτάνουν τα 185 κιλά (408 λίβρες) σε βάρος και μήκους 2,5 μέτρων (8,2 πόδια). Οι ενήλικες αποκτούν ένα ροζ χρώμα, πιο εμφανές στα αρσενικά, δίνοντάς του το ψευδώνυμό του «ροζ ποτάμιο δελφίνι». Ο σεξουαλικός διμορφισμός είναι πολύ εμφανής, με τα αρσενικά να έχουν μήκος 16% και να ζυγίζουν 55% περισσότερο από τα Θηλυκά . Όπως και άλλες οδοντωτές φάλαινες, έχουν ένα πεπόνι, ένα όργανο που χρησιμοποιείται για το βιο σόναρ. Το ραχιαίο πτερύγιο, αν και κοντό σε ύψος, θεωρείται μακρύ, και τα θωρακικά πτερύγια είναι επίσης μεγάλα. Το μέγεθος των πτερυγίων, οι αχρησιμοποίητοι σπόνδυλοι και το σχετικό του μέγεθος επιτρέπουν βελτιωμένη ευελιξία κατά την πλεύση στα πλημμυρισμένα δάση όταν κυνηγά την λεία του.

delfini2

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%AF%CE%BD%CE%B9_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85

Σχολιάστε

Top