Μαλτέζ

maltez

Η ιστορία του Μαλτέζ πάει πολλές εκατοντάδες χρόνια πίσω, όταν αγαπήθηκε από τους πλούσιους και τους ευγενής και εδραίωσε την εικόνα του σκύλου αριστοκράτη. Το όνομά του συνδέεται με το νησί της Μάλτας, αλλά η καταγωγή του δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι ο Μαλτέζ χρησιμοποιείτο ως σκύλος συντροφιάς από την αρχή της δημιουργίας του.

Έτσι και σήμερα, εκατοντάδες χρόνια μετά, ο Μαλτέζ αποτελεί τον κλασσικό σκύλο σύντροφο. Αξιαγάπητος, με χάρη και κομψότητα. Ευγενικός, φιλικός, καλότροπος με ενήλικους και παιδιά, άλλους σκύλους και ζώα, έχει κερδίσει τις καρδιές των φιλόζωων ανά το παγκόσμιο.

Ιδιαίτερα δημοφιλής στους κατοίκους των πόλεων, μια και μπορεί να ζήσει μέσα σε διαμέρισμα. Μικροκαμωμένος, υγιής, υπερβολικά χαριτωμένος και πολύ πολύ χαδιάρης, ο Μαλτέζ αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο για πολλούς.

Ένα μικροκαμωμένο σκυλί, λεπτοκόκκαλο αλλά συμπαγές και ρωμαλέο. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα, μεγάλα και στρογγυλά με βλέμμα βαθύ και πολύ εκφραστικό. Τα αυτιά είναι μακριά και κρεμαστά. Η ουρά είναι φουντωτή, τοποθετημένη ψηλά πάνω από την πλάτη, πέφτοντας με χάρη προς τα κάτω. Η μύτη είναι μαύρη, αλλά μπορεί να…ξεβάψει κατά τους χειμωνιάτικους μήνες, παίρνοντας ένα ανοιχτό καφέ ή ροζ χρώμα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «χειμωνιάτικη μύτη» (winter nose) και συνήθως η μύτη επανέρχεται στο αρχικό της μαύρο χρώμα όταν ο σκύλος εκτεθεί επαρκώς στον ήλιο.

 

Ύψος: 21-25cm για τα αρσενικά και 20-23cm για τα θηλυκά.

 

Βάρος: 3-4kg

 

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα αποτελείται από ένα μόνο στρώμα, είναι μακρύ –γύρω στα 22cm-, λαμπερό και μεταξένιο, βαρύ και χοντρό. Είναι πάντοτε ίσιο και το χρώμα του είναι άσπρο ή και σε μερικές περιπτώσεις κρεμ ή άιβορι. Ο Μαλτέζ έχει μια φυσική χωρίστρα κατά μήκος της πλάτης του, με το μακρύ τρίχωμα να πέφτει με χάρη στα πλάγια, φτάνοντας μέχρι το έδαφος αν αφεθεί στο φυσικό του μήκος. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να κουρεύουν το τρίχωμα κοντό, περίπου 3-5cm, δίνοντας στο Μαλτέζ το λεγόμενο “puppy cut” (κούρεμα κουταβιού). Όταν το τρίχωμα αφήνεται στη φυσική του κατάσταση, συνηθίζεται το τρίχωμα πάνω από τα μάτια να δένεται με ένα χαριτωμένο κοτσιδάκι για να μην επηρεάζεται η όραση του σκύλου αλλά και για σκοπούς…καλλωπισμού.

 

Πηγή: http://cypruspet.com/component/content/article?id=159:maltese-μαλτέζ

 

Μαρία Καρτσούλη

Σχολιάστε

Top