Δέσποινα Βανδή

DESPOINA BANDH

Όταν ήταν 6 ετών μετακόμισε με τους γονείς της στην Καβάλα, από όπου είναι η οικογενειακή της καταγωγή, αφότου μετεγκαταστάθηκε εκεί η οικογένειά της η οποία προερχόταν από τονΠόντο. Σπούδασε στο τμήμα «ΦιλοσοφίαςΠαιδαγωγικής και Ψυχολογίας» της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην αρχή της καριέρας της άλλαξε το επίθετό της σε «Βανδή», για να κρύψει από τους γονείς της ότι τραγουδούσε.

Έχει παντρευτεί τον Ντέμη Νικολαΐδη στις 17 Ιουνίου 2003, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, την Μελίνα (8 Φεβρουαρίου 2004) και ένα γιο, τον Γιώργο (21 Αυγούστου 2007).

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1994, αφού παρακολούθησε μαθήματα τραγουδιού και φωνητικής. Για αρκετά χρόνια εργαζόταν σε νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης, όπου ανάμεσα σε άλλου συνεργάστηκε και με τον Αντώνη Ρέμο την εποχή που οι μόνοι που τους γνώριζαν ήταν το κοινό της συμπρωτεύουσας.

1994-1996: Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δέσποινα Βανδή κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο Γέλα μου το 1994 από την Minos EMI. Ο δίσκος αυτός ξεχώρισε από το ντουέτο Το Αδιέξοδο με το Γιάννη Πάριο, σε στίχους Βασίλη Καρρά και τα τραγούδια «Γέλα μου» και «Δεν υπάρχει τίποτα».

Το 1996 η Βανδή κυκλοφόρησε τον επόμενο δίσκο της, Εσένα Περιμένω. Μεταξύ των επιτυχιών του άλμπουμ, τα «Εσένα Περιμένω», «Δεν Πεθαίνει Η Αγάπη» και «Έφυγες», τραγούδια γραμμένα από το φίλο της μουσικό παραγωγό Τόνι Κονταξάκη.

1997-1999: Επιτυχία (Δέκα εντολές – Προφητείες)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1997 η Βανδή συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον συνθέτη και στιχουργό Φοίβο, ο οποίος έγραψε τα τραγούδια για το άλμπουμ Δέκα Εντολές, το οποίο έγινε διπλά πλατινένιο.[1][2][3][4] Η συνεργασία τους αποδείχθηκε επιτυχημένη τα επόμενα χρόνια. Την επόμενη χρονιά το1998, κυκλοφόρησε σε στίχους και μουσική του Φοίβου, το CD σινγκλ Σπάνια, το οποίο περιείχε το ομώνυμο τραγούδι και το «Ούτε ένα ευχαριστώ». Αργότερα το 1999, της προτάθηκε να υποδυθεί ένα ρόλο guest star στην τηλεοπτική σειρά Δύο Ξένοι, ρόλο τον οποίο αποδέχτηκε. Ο επόμενος δίσκος της ήταν οι Προφητείες. Κυκλοφόρησε το 1999 και έγινε χρυσός την ίδια ημέρα της κυκλοφορίας του.[5] Στη συνέχεια έγινε τριπλά πλατινένιος.[1][3][6] Αργότερα την ίδια χρονιά, η Βανδή έδωσε την πρώτη της προσωπική συναυλία στο θέατρο τουΛυκαβηττού με κοινό 7.000 θεατών.

2000-2003 (Γεια – Δέσποινα Βανδή: Live)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2000 η Δέσποινα Βανδή κυκλοφόρησε το σινγκλ Υποφέρω. Ο δίσκος αυτός έγινε 6 φορές πλατινένιος και βραβεύτηκε ως το πιο επιτυχημένο σινγκλ όλων των εποχών στην Ελλάδα, από τον Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin.[7][8][9][10] Το φθινόπωρο του 2001 η Βανδή και ο Φοίβος αποφάσισαν να υπογράψουν συμβόλαιο με τη Heaven Music, μία νέα δισκογραφική εταιρία, μέλος του ομίλου ANT1 (τότε ο μεγαλύτερος όμιλος ΜΜΕ στην Ελλάδα). Η επόμενη επιτυχία της, το Γειά (2001), ήταν ένα διπλό άλμπουμ με 21 νέα τραγούδια και έγινε 4πλά πλατινένιο.[11][12] Πολλά από τα τραγούδια του έγιναν επιτυχίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε γείτονες χώρες, όπως η Τουρκίακαι ο Λίβανος. Με τη λήξη αυτού του έτους, η Βανδή έδωσε στη Θεσσαλονίκη δωρεάν συναυλία με περισσότερους από 62.000 θεατές.

Το 2002 η Δέσποινα τιμήθηκε με το βραβείο «Ελληνίδα Καλλιτέχνις με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για το 2002» στο διαγωνισμό του World Music Awards του 2002 στο Μόντε Κάρλο.[13] Ήταν η πρώτη φορά που αυτό το βραβείο απονεμήθηκε σε Έλληνα καλλιτέχνη που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Λίγο πριν τελειώσει του 2003 κυκλοφόρησε το σίνγκλ Άντε Γεια, που έγινε διπλά πλατινένιο. Το επανακυκλοφορησε μαζί με το άλμπουμ Γειά στη συλλογή Γεια-Άντε Γεια collectors edition. Τέλος το 2003 η Βανδή κυκλοφόρησε το πρώτο της DVD με τίτλο Δέσποινα Βανδή: The Video Collection ’97-’03. Το DVD αυτό έγινε χρυσό και μάλιστα ήταν το πρώτο DVD στην Ελλάδα που διακρίθηκε με χρυσή απονομή αφού, μέχρι τότε, κανένα άλλο DVD δεν είχε καταφέρει να γίνει χρυσό ή πλατινένιο.[14]

Tο καλοκαίρι του 2003 η Βανδή έδωσε συναυλία στο Λυκαβηττό σε κοινό 8.000 θεατών, λίγο πριν φύγει για την Ισπανία για να ακολουθήσει τον σύζυγο της Ντέμη Νικολαϊδη, ο οποίος είχε πάρει μεταγραφή για την Ατλέτικο Μαδρίτης. Τα εισιτήρια της συναυλίας εξαντλήθηκαν. Η Βανδή εμφανώς συγκινημένη και με δάκρυα στα μάτια μίλησε στους fans της λέγοντας: «Θα μου λείψετε πολύ, θα σας σκέφτομαι εκεί που θα πάω» κάνοντας το στάδιο να την αποθεώνει αλλά και να στεναχωριέται ταυτόχρονα που η αγαπημένη τους τραγουδίστρια θα έφευγε. Η ηχογράφηση της συναυλίας κυκλοφόρησε σε άλμπουμ το χειμώνα της ίδιαες χρονιάς το οποιο έγινε πλατινένιο μέσα σε μία μέρα.[15]

2003-2004: Διεθνής καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τραγούδι «Gia», σε στίχους και μουσική Φοίβου, εισχώρησε στη διεθνή μουσική σκηνή και το 2003 έφτασε στα charts των ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Billboard και Music Week), ενώ το τραγούδι «Opa opa» κυκλοφόρησε επίσης ως CD σινγκλ σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Τουρκία και Βόρεια Αφρική, καθώς επίσης έχει συμπεριληφθεί σε πάνω από 120 συλλογές παγκοσμίως. [εκκρεμεί παραπομπή] Τα τρία πρώτα της διεθνή σινγκλ, «Gia» (2003), «Opa Opa» (2004) και «Come Along Now» (2005) μπήκαν στις λίστες όλου του κόσμου. Τα πρώτα διεθνούς κυκλοφορίας άλμπουμ της, ονομάστηκαν από τα τραγούδια της Gia και Come Along Now.[16][16][17][18] Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πορτογαλίας Radio Nova Era την τίμησε με το βραβείο της «Καλύτερης διεθνούς τραγουδίστριας χορευτικού τραγουδιού για το 2004» στο Gala Radio Nova Era, που έλαβε χώρα στις 24 Απριλίου στο Πόρτο.[3]

Έκανε μία εμφάνιση στη βρετανική εκπομπή Top of the Pops όπου παρουσίασε το τραγούδι της «Gia»,[19] καθώς συμπεριλήφθηκε στην κατηγορία εκείνης της εβδομάδας «διάσημοι καλλιτέχνες με τις καλύτερες πωλήσεις». [εκκρεμεί παραπομπή] [20] Η δουλειά της έχει κυκλοφορήσει ως remix από γνωστούς DJs και παραγωγούς, όπως μεταξύ άλλων οι Armand Van Helden, Milk & Sugar, Nick Skitz, Roger Sanchez, Junior Vasquez, Pete Tong, Bass Bumpers, DJ Gregory, Level K, XTM, Minimal Chic και Highpass. Οι δίσκοι της Gia και Opa-Opa μπήκαν στην λίστα «οι Δίσκοι της Εβδομάδας» στις χορευτικές εκπομπές του BBC Radio 1.[εκκρεμεί παραπομπή] Στο τέλος του Αυγούστου του 2004 πραγματοποίησε συναυλία στα πλαίσια του Beatstock Festival της Νέας Υόρκης.

 

Πηγη: http://el.wikipedia.org/wiki/Δέσποινα_Βανδή

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΑ

Σχολιάστε

Top