ΜΙΚΡΟΙ ΣΕΦ…ΣΕ ΔΡΑΣΗ!

λουκουμάδες

Το  Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

 

Φέτος την ημέρα των Χριστουγέννων οι γονείς μου κάλεσαν στο σπίτι μας τους θείους, τις θείες και τα ξαδέλφια μου για να γιορτάσουμε όλοι μαζί .

Είχαμε αποφασίσει να φάμε στην τραπεζαρία δίπλα από το φωτισμένο και καταστόλιστο δέντρο με το αστραφτερό αστέρι στην κορυφή του. Στην τραπεζαρία απλώσαμε πάνω στο ξύλινο τραπέζι το ολόλευκο και καλοσιδερωμένο  τραπεζομάντιλο. Πάνω στο τραπέζι  υπήρχαν τα κρυστάλλινα ποτήρια , τα καλογυαλισμένα μαχαιροπίρουνα και τα εύθραυστα, πορσελάνινα σερβίτσια της γιαγιάς!

Για το γιορτινό τραπέζι η μητέρα μου είχε ετοιμάσει από ορεκτικά διάφορα πιτάκια, αλλαντικά, τζατζίκι, κεφτεδάκια, πολλές δροσερές σαλάτες και το χριστόψωμο. Μετά για κυρίως πιάτο είχαμε γεμιστή γαλοπούλα που θα τη σερβίραμε αχνιστή και ξεροψημένη με πατάτες στο φούρνο . Για επιδόρπιο ετοιμάσαμε σοκολατένια και αφράτα γλυκά που τα πασπαλίσαμε με ζάχαρη άχνη και καρύδια. Επίσης θα σερβίραμε και τα αγιοβασιλιάτικα φρούτα που ήταν ρόδια , πορτοκάλια, μήλα, αποξηραμένα δαμάσκηνα και αχλάδια

Μόλις ήρθαν οι συγγενείς μου καθίσαμε στο σαλόνι και εκεί τους κεράσαμε διάφορα ποτά. Μετά από λίγη ώρα καθίσαμε όλοι μαζί στο τραπέζι  και ανοίξαμε το κόκκινο και δροσερό κρασί. Σερβίραμε τα ορεκτικά σε μεγάλες πιατέλες και σε βαθιά πιάτα τις σαλάτες. Την γαλοπούλα την σερβίραμε λαχταριστή και μυρωδάτη πάνω σε ένα μεγάλο πιάτο μαζί με τις πατάτες. Το επιδόρπιο το βάλαμε σε μικρά πιάτα και τα αγιοβασιλιάτικα φρούτα σε βαθιές πιατέλες. Αφού τελειώσαμε το φαγητό βγήκαμε στο μπαλκόνι και ανοίξαμε την σαμπάνια ή όπως λέει ο παππούς τον αφρώδη οίνο!

Καθίσαμε στο τραπέζι για  να πιουν την σαμπάνια και να συζητήσουν οι μεγαλύτεροι. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εγώ σέρβιρα τα μελομακάρονα και τους σπιτικούς κουραμπιέδες. Οι γονείς μου συζητούσαν με τους θείους μου πως ήταν τα δικά τους  Χριστούγεννα…χρόνια πριν και πόσο έχουν αλλάξει οι εποχές! Τότε τους έπιασε η νοσταλγία και αρχίσανε το τραγούδι! Στο τέλος το «ρίξαμε» όλοι στο χορό!

Μετά από ώρα όταν έφυγαν οι καλεσμένοι μας ανταλλάξαμε ευχές για …Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά! Ήταν τα ωραιότερα Χριστούγεννα της ζωής μου γεμάτα αγάπη, ζεστασιά… και καλό φαγητό!

 

Από τη Μαθήτρια της Στ τάξης: Μοντεσάντου Αναστασία!

Σχολιάστε

Top