Το τελεσίγραφο των Ιταλικών Αξιώσεων, παραδόθηκε στις 3:00 τα ξημερώματα ιδιοχείρως από τον Ιταλό Πρέσβη, Εμανουέλε Γκράτσι, στον Ιωάννη Μεταξά. Εκείνος του απάντησε στα Γαλλικά και όχι στα Ιταλικά, διότι τότε, τα Γαλλικά ήταν επίσημη διπλωματική γλώσσα, » Alors, c’est la guerre « που σημαίνει » Λοιπόν αυτό σημαίνει πόλεμος». Στο τελεσίγραφο ο Εμανουέλε απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού Στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του βασιλείου της Ελλάδος ( π.χ. λίμνες, θάλασσες, αεροδρόμια κ.λπ. ) για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεων, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.
Ο πόλεμος άρχισε στις 5:30 τα ξημερώματα με την αιφνιδιαστική εισβολή των Ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, ενώ το τελεσίγραφο όριζε ότι η επίθεση θα ξεκινούσε στις 6:00.
Επίσης, η εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με την αιτιολογία ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό να τα καταφέρει στον πόλεμο.
Και κάτι τελευταίο : Ήξερες ότι εμείς γιορτάζουμε την αρχή του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου όπου οι “Ελληνες μέσω του Ι. Μεταξά είπαν το μεγάλο ΟΧΙ στους Ιταλούς, ενώ οι άλλες χώρες γιορτάζουν το τέλος του πολέμου, 12 Οκτωβρίου;