«Μαθαίνω να βλέπω τον Άνθρωπο»

Τη Δευτέρα 5-2-2024 μαθητές και εκπαιδευτικοί της Γ΄ και Δ΄ τάξης υποδεχτήκαμε με ιδιαίτερη χαρά στο σχολείο μας τη Δήμητρα Κοντοβά, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο» που εκπονείται από τον Σ.Κ.Ε.Π. (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους).

Η Δήμητρα, ένα νέο και όμορφο κορίτσι, είναι ανάπηρη και βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο λόγω κινητικών προβλημάτων στα κάτω άκρα ύστερα από τροχαίο ατύχημα που είχε, όταν ήταν 5 ετών.

Με αμεσότητα και ζωντάνια μας μίλησε για τη ζωή της. Τόνισε ότι είναι πλήρως αυτόνομη καθώς ζει μόνη της στην Αθήνα και αισθάνεται απολύτως φυσιολογική. «Δεν είμαι ασθενής, ώστε να προσπαθήσω να γίνω καλά. Η αναπηρία είναι μια κατάσταση, όχι μια ασθένεια» μας ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μας εντυπωσίασε το βίντεο στο οποίο φαίνεται η Δήμητρα που οδηγεί το αυτοκίνητό της, παρκάρει, βγάζει το αναπηρικό αμαξίδιο, το συναρμολογεί και ανεβαίνει σ’ αυτό για να πάει στη δουλειά της, χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια άλλου ατόμου.

Ακολούθως όμως, μας ανέφερε ότι αυτό που της δυσκολεύει τη ζωή δεν είναι η αναπηρία της αλλά τα εμπόδια που συναντά καθημερινά στους δρόμους, τα πεζοδρόμια, στα μέσα μεταφοράς και στις κτηριακές υποδομές. Τα εμπόδια αυτά δυσχεραίνουν ή αποκλείουν την πρόσβασή της σε διάφορους χώρους είτε εργασίας είτε αναψυχής, στερώντας της το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια.

Οι μαθητές από τη μεριά τους, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και «βομβάρδισαν» τη Δήμητρα με ερωτήσεις τις οποίες απαντούσε πρόθυμα και πολύ ανοιχτά. Στο τέλος την ευχαριστήσαμε θερμά και της δώσαμε μια ζεστή αγκαλιά.

Η εξοικείωση όλων μας με την εικόνα της αναπηρίας και η ευαισθητοποίηση μας στο θέμα αυτό καλλιεργούν την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό, την αποδοχή, ώστε να αρθούν οι προκαταλήψεις και ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία, κάνοντας τον κόσμο μας λίγο καλύτερο!

 Ευχαριστούμε Δήμητρα!