ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΣΕΡΦΙΩΤΙΚΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ

11111serifosMAP

ΤΟ ΦΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

 

Το φαγητό αυτό το έφτιαχναν  τα Χριστούγεννα για να ευχαριστήσουν την Παναγία που έφερε στον κόσμο τον Χριστό

 

Υλικά:

-1 κοτόπουλο χωριάτικο 1300 γρ. περίπου

-3 κρεμμύδια φρέσκα

-4 ντομάτες

-1 ματσάκι σέλινο

-1ματσάκι μαϊντανό

-400 γρ. σιτάρι

-200 γρ. γλίνα (βούτυρο )

-αλάτι , πιπέρι

-νερό

 

Εκτέλεση :

 

Από το βράδυ βάζουμε το σιτάρι στο νερό να μαλακώσει . Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το τσιγαρίζουμε με την γλίνα , προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα , το σέλινο , το μαϊντανό , την ντομάτα περασμένη από τη μηχανή του πουρέ . Αφού πάρουν βράση , ρίχνουμε το σιτάρι σουρωμένο και προσθέτουμε το ανάλογο νερό . Αφήνουμε το φαγητό να βράσει περίπου 60΄ σε χαμηλή φωτιά . Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι .

 

 

 

ΧΟΙΡΟΣΦΑΓΙΑ

 

Τα χοιροσφάγια για του προγόνους μας ήταν γιορτή . Όταν μια οικογένεια έσφαζε ένα χοιρινό γνώριζε ότι εξασφάλιζε το φαγητό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά και το φαγητό του χειμώνα . Συνήθως γίνονταν από τον Οκτώβριο για να  έχουν κάποιους μεζέδες έτοιμους για τα Χριστούγεννα και τελείωναν συνήθως τις ημέρες των γιορτών . Δύο κλασσική και γευστικότατη μεζέδες ήταν οι λούζες και τα λουκάνικα .

 

 

 

ΛΟΥΖΕΣ

Υλικά :

-       χοιρινό κρέας από τη ράχη του χοίρου

-       αλάτι κρασί κόκκινο ξηρό

-       πιπέρι , μπαχάρι , κύμινο , σκόρδο

-       χοιρινά φαρδιά έντερα

 

Εκτέλεση :

 

Από τη ράχη του χοίρου ξεχωρίζουμε τις λούζες ( κομμάτια κρέας) .

Τις ρίχνουμε τα μπαχαρικά ( πρέπει να είναι σε μεγάλη ποσότητα , έτσι ώστε να τα καταλαβαίνουμε στην γεύση μετά το ψήσιμο) , αρκετό αλάτι και τι τρυπάμε με το σκόρδο . Παίρνουμε τα έντερα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε για μία ώρα στο κρασί . Έπειτα γεμίζουμε τα έντερα με τις λούζες. Τις αραδιάζουμε  σε ένα σταθερό και καθαρό μέρος και τις πετρώνουμε με ένα ίσο σανίδι για μία ημέρα . με αυτόν  τον τρόπο παίρνουν ωραίο σχήμα και στραγγίζουν τα υγρά τους . Αφού πάρουν το σχήμα τους , τις ράβουμε στις άκρες και στο επάνω μέρος κάνουμε μια θηλιά . Τις περνάμε σε ξύλο και τις κρεμάμε στον αέρα , αφού πρώτα τις αλατοπιπερώσουμε εξωτερικά .  Διατηρούνται σε δροσερό , καλά αεριζόμενο χώρο για ένα χρόνο περίπου (αν βέβαια μείνουν ) .

 

 

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

 

Υλικά :

- χοιρινό κρέας

- χοιρινά έντερα ( τα ψηλά)

- κόκκινο ξηρό κρασί

- αλάτι ,πιπέρι ,μπαχάρι ,κύμινο, σκόρδο

 

Εκτέλεση :

 

Πλένουμε τα έντερα πάρα πολύ καλά, μέσα και έξω, τα τρίβουμε με αλάτι και λεμόνι . Τα ξεβγάζουμε καλά με νερό και τα αφήνουμε στο κρασί . Αλέθουμε το χοιρινό κρέας στην μηχανή του κιμά . Ανάλογα με την ποσότητα προσθέτουμε το κρασί , αλάτι , πιπέρι μπαχάρι , κύμινο και σκόρδο ψιλοκομμένο . Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και κάνουμε ένα αφράτο μίγμα . Δένουμε την άκρη του κάθε εντέρου και το γεμίζουμε με το μίγμα του κιμά με την βοήθεια ενός χωνιού . δένουμε δύο – δύο τα λουκάνικα και τα περνάμε σε ένα ξύλο . Τρυπάμε με ένα πιρούνι που και που τα έντερα, τα ραντίζουμε με αλατοπίπερο και τα κρεμάμε σε προσηλιακό σημείο , καλά αεριζόμενο για 8 – 10 ημέρες . μπορούμε να διατηρήσουμε για πολύ καιρό τα λουκάνικα τοποθετώντας τα σε δροσερό μέρος .

 

Αν σας αρέσουν προσπαθήστε να τα φτιάξετε και

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ  !

 

ΜΟΝΟΒΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

 

Σχολιάστε

Όροι Χρήσης schoolpress.sch.gr | Δήλωση προσβασιμότητας
Top