ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΣΕΡΦΙΩΤΙΚΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ

ΤΟ ΦΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Το φαγητό αυτό το έφτιαχναν τα Χριστούγεννα για να ευχαριστήσουν την Παναγία που έφερε στον κόσμο τον Χριστό
Υλικά:
-1 κοτόπουλο χωριάτικο 1300 γρ. περίπου
-3 κρεμμύδια φρέσκα
-4 ντομάτες
-1 ματσάκι σέλινο
-1ματσάκι μαϊντανό
-400 γρ. σιτάρι
-200 γρ. γλίνα (βούτυρο )
-αλάτι , πιπέρι
-νερό
Εκτέλεση :
Από το βράδυ βάζουμε το σιτάρι στο νερό να μαλακώσει . Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το τσιγαρίζουμε με την γλίνα , προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα , το σέλινο , το μαϊντανό , την ντομάτα περασμένη από τη μηχανή του πουρέ . Αφού πάρουν βράση , ρίχνουμε το σιτάρι σουρωμένο και προσθέτουμε το ανάλογο νερό . Αφήνουμε το φαγητό να βράσει περίπου 60΄ σε χαμηλή φωτιά . Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι .
ΧΟΙΡΟΣΦΑΓΙΑ
Τα χοιροσφάγια για του προγόνους μας ήταν γιορτή . Όταν μια οικογένεια έσφαζε ένα χοιρινό γνώριζε ότι εξασφάλιζε το φαγητό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά και το φαγητό του χειμώνα . Συνήθως γίνονταν από τον Οκτώβριο για να έχουν κάποιους μεζέδες έτοιμους για τα Χριστούγεννα και τελείωναν συνήθως τις ημέρες των γιορτών . Δύο κλασσική και γευστικότατη μεζέδες ήταν οι λούζες και τα λουκάνικα .
ΛΟΥΖΕΣ
Υλικά :
- χοιρινό κρέας από τη ράχη του χοίρου
- αλάτι κρασί κόκκινο ξηρό
- πιπέρι , μπαχάρι , κύμινο , σκόρδο
- χοιρινά φαρδιά έντερα
Εκτέλεση :
Από τη ράχη του χοίρου ξεχωρίζουμε τις λούζες ( κομμάτια κρέας) .
Τις ρίχνουμε τα μπαχαρικά ( πρέπει να είναι σε μεγάλη ποσότητα , έτσι ώστε να τα καταλαβαίνουμε στην γεύση μετά το ψήσιμο) , αρκετό αλάτι και τι τρυπάμε με το σκόρδο . Παίρνουμε τα έντερα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε για μία ώρα στο κρασί . Έπειτα γεμίζουμε τα έντερα με τις λούζες. Τις αραδιάζουμε σε ένα σταθερό και καθαρό μέρος και τις πετρώνουμε με ένα ίσο σανίδι για μία ημέρα . με αυτόν τον τρόπο παίρνουν ωραίο σχήμα και στραγγίζουν τα υγρά τους . Αφού πάρουν το σχήμα τους , τις ράβουμε στις άκρες και στο επάνω μέρος κάνουμε μια θηλιά . Τις περνάμε σε ξύλο και τις κρεμάμε στον αέρα , αφού πρώτα τις αλατοπιπερώσουμε εξωτερικά . Διατηρούνται σε δροσερό , καλά αεριζόμενο χώρο για ένα χρόνο περίπου (αν βέβαια μείνουν ) .
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ
Υλικά :
- χοιρινό κρέας
- χοιρινά έντερα ( τα ψηλά)
- κόκκινο ξηρό κρασί
- αλάτι ,πιπέρι ,μπαχάρι ,κύμινο, σκόρδο
Εκτέλεση :
Πλένουμε τα έντερα πάρα πολύ καλά, μέσα και έξω, τα τρίβουμε με αλάτι και λεμόνι . Τα ξεβγάζουμε καλά με νερό και τα αφήνουμε στο κρασί . Αλέθουμε το χοιρινό κρέας στην μηχανή του κιμά . Ανάλογα με την ποσότητα προσθέτουμε το κρασί , αλάτι , πιπέρι μπαχάρι , κύμινο και σκόρδο ψιλοκομμένο . Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και κάνουμε ένα αφράτο μίγμα . Δένουμε την άκρη του κάθε εντέρου και το γεμίζουμε με το μίγμα του κιμά με την βοήθεια ενός χωνιού . δένουμε δύο – δύο τα λουκάνικα και τα περνάμε σε ένα ξύλο . Τρυπάμε με ένα πιρούνι που και που τα έντερα, τα ραντίζουμε με αλατοπίπερο και τα κρεμάμε σε προσηλιακό σημείο , καλά αεριζόμενο για 8 – 10 ημέρες . μπορούμε να διατηρήσουμε για πολύ καιρό τα λουκάνικα τοποθετώντας τα σε δροσερό μέρος .
Αν σας αρέσουν προσπαθήστε να τα φτιάξετε και
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !
ΜΟΝΟΒΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.


