ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «EURODYSSEE»

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 αναχώρησε η αποστολή 14 μαθητών/τριών του 3ου Γυμνασίου Θέρμης με τις συνοδούς καθηγήτριες κ. Διδασκάλου Καλλιόπη και κ. Φλώρου Βιργινία μαζί με 19 μαθητές/τριες του Γυμνασίου Επανομής και τους συνοδούς καθηγητές κ. Τσιόπτσια Δημήτριο και κ. Εμπεριάδου Ευθαλία υποδιευθύντρια του Γυμνασίου Επανομής, για την πόλη Ciney του Βελγίου, με σκοπό τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών/τριών “Eurodyssée”. Το πρόγραμμα, το οποίο εμπνεύστηκαν πριν από 35 χρόνια οι καθηγητές του σχολείου Saint Joseph του Ciney, αποσκοπεί στην γνωριμία των πολιτισμών, στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνείδησης με σεβασμό ταυτόχρονα, στην ταυτότητα των λαών.

Στη μικρή πόλη του Ciney, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο, αποστολές από 6-10 χώρες της Ευρώπης και γνωρίζουν βιωματικά την καθημερινότητα μιας τυπικής οικογένειας, στο πλαίσιο της φιλοξενίας, η οποία ανταποδίδεται από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν. Ορίζεται ένα θέμα και μέσα από δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον, επισκέψεις σε μουσεία, εξορμήσεις σε κοντινές πόλεις, εργαστήρια στο χώρο του σχολείου και καινοτόμες δράσεις, ζυμώνονται ιδέες, αναπτύσσονται και ενισχύονται σχέσεις.

Στη φετινή 35η EURODYSSÉE συμμετείχαν αποστολές από 6 χώρες (Σλοβακία, Ουγγαρία, Ιταλία, Βέλγιο, Πορτογαλία και η Ελλάδα με το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης και το Γυμνάσιο Επανομής). Το θέμα για το 2023 ήταν «Το καρναβάλι». Όλα τα σχολεία είχαν ως εργασία να παρουσιάσουν (video και ppt) με τα έθιμα του καρναβαλιού στη χώρα τους, καθώς επίσης και κάποιο παραδοσιακό ή τοπικό χορό. Την παρουσίαση των εθίμων για το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης, ανέλαβε η αν. υποδιευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Θέρμης κ. Μαρία Σεβαστίδου και την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών η καθηγήτρια μουσικής κ. Ράλλη Ξανθή. Οι διοργανωτές είχαν ζητήσει, επίσης, την προετοιμασία παραδοσιακού φαγητού ή γλυκού, το οποίο θα παρουσίαζε κάθε σχολείο κατά την παράθεση γεύματος από τους γονείς των Βέλγων μαθητών.

Το καθημερινό πρόγραμμα περιλάμβανε δραστηριότητες μέσα κι έξω από το σχολείο: εργαστήριο κατασκευής μάσκας καρναβαλιού, παρουσίαση μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας των καρναβαλικών εθίμων, παρουσίαση και διδασκαλία στο γυμναστήριο του σχολείου των παραδοσιακών χορών, όπου οι μαθητές της Ελληνικής αποστολής χόρεψαν συρτάκι και χασαποσέρβικο, το Ζορμπά, του Μίκη Θεοδωράκη, ξενάγηση στην πόλη του Ciney με συνδυασμό δραστηριοτήτων σε διάφορα σημεία της πόλης, ημερήσια εκδρομή στις Βρυξέλλες με επίσκεψη στο ιστορικό της κέντρο και σε δύο μουσεία, ημερήσια εκδρομή στην προστατευόμενη από την UNESCO περιοχή Les Fagnes για πεζοπορία 9 χιλιομέτρων και στην περιοχή Stavelot για επίσκεψη σε μεσαιωνικό αββαείο-μουσείο που φιλοξενεί μία εκπληκτική έκθεση αυτοκινήτων formula 1. Την Πέμπτη, προτελευταία ημέρα της παραμονής μας στο Βέλγιο, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Θέρμης παρουσίασαν με χορευτικό δρώμενο το ¨γαϊτανάκι¨ και συμμετείχαν στην παρέλαση όλων των σχολείων σε περιοχή της πόλης.

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, μετά από μια «γεμάτη» από εντυπώσεις και εμπειρίες εβδομάδα οι ομάδες αποχαιρέτησαν τους καινούριους φίλους και πήραν το δρόμο της επιστροφής. Και οι συμμετέχοντες –μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες- περιμένουν με ανυπομονησία το καλοκαίρι, καθώς αναμένεται η αντίστοιχη βελγική αποστολή που θα φιλοξενηθεί στις οικογένειες των μαθητών μας από τις 5 έως τις 12 Ιουλίου.

Ευχαριστούμε τους Βέλγους καθηγητές του σχολείου Saint Joseph της πόλης Ciney για την πρόσκληση, την εξαιρετική διοργάνωση και τη θερμή φιλοξενία, τους καθηγητές του Γυμνασίου Επανομής για την στήριξη και την άψογη συνεργασία και ιδιαιτέρως τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 3ου Γυμνασίου Θέρμης που αγκάλιασαν και στήριξαν το πρόγραμμα EURODYSSÉE”, με την ελπίδα να συνεχιστεί και να προσφέρει σε πολλά ακόμη παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τις κοινές αξίες και τις κοινές μας ρίζες.

Η δράση μας δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Θέρμης και στην ιστοσελίδα του Δήμου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.thermi.gov.gr/%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AD%CE%BB%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-3%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83/

.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης