Διάλεκτοι και ιδιώματα στη νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία

Στις 23 Μαΐου 2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 18:00 – 20:00 στο χώρο του 3ου Γυμνασίου Θέρμης πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα:’’ Διάλεκτοι και ιδιώματα στη νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία’’. Στόχος των μαθητών να κατανοήσουν τη διαφορά ιδιωματισμών και διαλέκτων και να διαπιστώσουν πως οι διάλεκτοι δεν κατακερματίζουν τη γλώσσα μας αλλά την εμπλουτίζουν και την αναβαθμίζουν. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης αφού διδάχτηκαν όλα τα παραπάνω τα αποτύπωσαν σε ποιήματα και κείμενα – έντυπα και ψηφιακά – χρησιμοποιώντας λέξεις ιδιωματικές που συνάντησαν σε κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Οι εργασίες των μαθητών παρουσιάστηκαν στην εν λόγω ημερίδα ( PADLET, ερωτηματολόγιο, εργασίες με χρήση εργαλείων web 2.0). Eισηγητές της ημερίδας κ Κυριαζής Δώρης, καθηγητής του ΑΠΘ, με θέμα: «Αναγνωστικές διαδρομές από την κοινή στη λόγια και δημώδη ελληνική, τον Παπαδιαμάντη και τον Δημητρίου.»
Ο καθηγητής ξεκίνησε από την παραδοχή ότι η Κοινή Νεοελληνική είναι μια ποικιλία της Νέας Ελληνικής που συνδυάζει με δημιουργικό τρόπο στοιχεία της λόγιας/γραπτής και δημώδους/προφορικής παράδοσης, προτείνοντας:
-να σκεφτούμε πώς δημιουργήθηκε η ποικιλία αυτή, να ανατρέξουμε δηλαδή στις πηγές της
-να συνειδητοποιήσουμε ότι η καλή γνώση της Κοινής δημιουργεί γέφυρες και ανοίγματα προς τις υπόλοιπες ποικιλίες της Νέας Ελληνικής
-να επιδιώξουμε την εξοικείωση και φιλική σχέση με τις άλλες ποικιλίες της Νέας Ελληνικής, ενισχύοντας έτσι τη γνώση της Κοινής.
Με άλλα λόγια, τι έχει να κερδίσει ο μαθητής διαβάζοντας σήμερα τον «καθαρευουσιάνο» Παπαδιαμάντη και τον «ιδιωματικό» Δημητρίου; Έχει όμως τα εφόδια να προσεγγίσει τα κείμενα αυτά; Αν όχι, πώς θα τον βοηθήσουμε να τα αποκτήσει;
Δεύτερη εισηγήτρια η κ. Παπαδάμου Ελένη, καθηγήτρια του ΑΠΘ, με θέμα: «Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε τις διαλέκτους; Οι διάλεκτοι σήμερα»
Η κα Παπαδάμου Ελένη εξέτασε με συντομία τις ιδιαιτερότητες του διαλεκτικού τοπίου στην Ελλάδα και απάντησε σε ορισμένα βασικά ερωτήματα της νεοελληνικής διαλεκτολογίας που αφορούν τις προτάσεις για τη διαίρεση και χρονολόγηση των νεοελληνικών διαλέκτων, τον ρόλο του διαλεκτικού υπόβαθρου στις αστικές ποικιλίες, τη σπουδαιότητα των διαλέκτων για τη μελέτη της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας, τις στάσεις απέναντι στις διαλέκτους και τη χρήση των διαλέκτων στην εκπαίδευση, στη διαφήμιση και στο twitter.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Σταυρούλα Γιάγκου, Δήμητρα Ραφτούδη και Γεωργία Λυμπεροπούλου .

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ : https://padlet.com/stavroulayiangou/ggymn_keimena_2023

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: https://forms.gle/9kvmBCzghAwCM7qdA

 



Λήψη αρχείου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης