Σχολική Διαμεσολάβηση 2022-2023

Η σχολική Διαμεσολάβηση συνεχίστηκε και φέτος με τους εκπαιδευμένους μας διαμεσολαβητές μαθητές σε αίθουσα του σχολείου μας που διαθέσαμε γι” αυτόν τον σκοπό.

Οι φετινοί μας εκπαιδευμένοι διαμεσολαβητές

  • Ενημέρωσαν τους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης για το πρόγραμμα της Διαμεσολάβησης από την αρχή της χρονιάς
  • Συναντήθηκαν μέσω webex για έναν απολογισμό και προτάσεις για την προώθηση της Διαμεσολάβησης
  • Συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη του προγράμματός μας και αντάλλαξαν απόψεις με συμμαθητές τους από σχολεία Τρικάλων και Καλαμπάκας σχετικά με τη Διαμεσολάβηση, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διάδοσή της.
  • Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως είναι ότι ανέλαβαν Διαμεσολαβήσεις κάποιες από τις οποίες είχαν θεαματικά αποτελέσματα! Σε περιπτώσεις που η διαδικασία χρόνιζε χωρίς αποτελέσματα, επενέβησαν η σύμβουλος σχολικής ζωής και υποδιευθύντρια του σχολείου μας, κα Σεβαστίδου αλλά και η Διευθύντρια ή και η ψυχολόγος του σχολείου μας. Με τη Διαμεσολάβηση οι περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν σχετικά νωρίς.

Τη φετινή σχολική χρονιά εκπαιδεύτηκαν περίπου 35 μαθητές και μαθήτριες της Α και Β τάξης στη Σχολική Διαμεσολάβηση, αριθμός πρωτοφανής για το σχολείο μας! Οι νέοι διαμεσολαβητές:

  • Συγκρότησαν ομάδα εκπαίδευσης για την ομαλή λειτουργία της οποίας τέθηκαν κανόνες από τα μέλη.
  • Έμαθαν τις βασικές αρχές της διαμεσολάβησης, μέσα από την ηλεκτρονική μας τάξη με ανάρτηση σχετικού υλικού, με έντυπο υλικό που τους μοιράστηκε, με συζητήσεις, παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια στις  συναντήσεις μας κάθε Δευτέρα)
  • Προβληματίστηκαν σχετικά με τις περιπτώσεις μικροσυγκρούσεων – κρίσεων
  • Μία από τις εκπαιδεύσεις αφιερώθηκε στον σχολικό εκφοβισμό (Δευτέρα 6 Μαρτίου). Τα παιδιά αντιλήφθηκαν πως μια μικρή πλάκα, ένα μικρό πείραγμα μπορεί να κλιμακωθεί και πώς σε κάθε περίπτωση πρέπει να μιλάνε και να υπερασπίζονται με αυτόν τον τρόπο τον εαυτό τους αλλά και τους συμμαθητές τους. Πώς, με άλλα λόγια, η βία και ο εκφοβισμός μεγαλώνουν στο σκοτάδι.
  • Βιωματικά εξασκήθηκαν στη Διαμεσολάβηση με εργαστήρια στο σχολείο
  • Η πιο ουσιαστική εκπαίδευση αλλά και μοναδική εμπειρία ήταν η κοινή εκδρομή τους με τους εκπαιδευμένους διαμεσολαβητές στα Τρίκαλα.

    20221027_100310

    Οι εκπαιδευμένοι Διαμεσολαβητές βραβεύτηκαν από την αρχή της χρονιάς για την εθελοντική συμβολή τους στη βελτίωση του σχολικού κλίματος

Ελπίζουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο τις Διαμεσολαβήσεις και τη διάδοση και καλλιέργεια αυτής της ιδέας και τακτικής επίλυσης των μικροδιαφορών τους.

Περί ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ 8 Άρθρα
Φιλόλογος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης