Σχολικό Σύστημα Προώθησης Θετικών Συμπεριφορών

Φέτος, για πρώτη φορά, εφαρμόστηκε πιλοτικά στο σχολείο μας, το πρόγραμμα «ΠΡΟ.ΘΕ.ΣΥ», δηλαδή το Σχολικό Σύστημα Προώθησης Θετικών Συμπεριφορών, σε μαθητές/τριες της Α’ τάξης.

Το πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται ήδη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με εξαιρετικά αποτελέσματα, προτείνει την επιλογή τριών αξιών από το Σύλλογο Διδασκόντων, οι οποίες προβάλλονται όλη τη χρονιά μόνο με θετική διατύπωση και κατακτώνται με βιωματικό τρόπο από τους/τις μαθητές/τριες.

Στο σχολείο μας οι τρεις αξίες που επιλέχθηκαν είναι η ασφάλεια, η υπευθυνότητα και ο σεβασμός. Ακολούθησε επιμόρφωση των καθηγητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ανάθεση εργασιών κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης και πρόσβαση σε υλικό από τον υπεύθυνο συντονιστή του προγράμματος κ. Θ. Γούτα. Στη συνέχεια επιχειρήθηκε πρακτική εφαρμογή στα παιδιά της Α΄τάξης.

Επιδίωξη του προγράμματος είναι η απόκτηση δεξιοτήτων ζωής, απαραίτητων για τη συμμετοχή μας στις καθημερινές δραστηριότητες μιας ανθρώπινης κοινότητας με βάση την αρμονική συνύπαρξη, επικοινωνία και συνεργασία. Αξίες, όπως ο σεβασμός, η ευγένεια, η ενσυναίσθηση, δεν είναι αυτονόητες πλέον και χρειάζεται να αποσαφηνισθούν και να διδαχθούν. Εδώ, το πρόγραμμα έρχεται να προσφέρει ενδιαφέροντα εργαλεία, όπως το φωνόμετρο, ο πίνακας αξιών και ο πίνακας επιβράβευσης.

Τα αποτελέσματα των δράσεων των συμμετεχόντων σχολείων, αν και το χρονικό διάστημα ήταν μικρό, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, όπου διαπιστώθηκε η θετική επίδραση που είχε στα παιδιά. Γι αυτό αποφασίστηκε να συνεχιστεί και φέτος και στις δύο τάξεις του Γυμνασίου, στην Α’ και στη Β’.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης