Η μαγεία των Χριστουγέννων στην Κίνα

Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις πιο διαδεδομένες γιορτές στον κόσμο. Το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο καθιερώνουν τα Χριστούγεννα ως δημόσια αργία στις 25 Δεκεμβρίου όντας πρώην αποικίες των δυτικών δυνάμεων με χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά. Όμως, στην Κίνα η 25η Δεκέμβριου δεν έχει οριστεί ως επίσημη αργία. Το 1% των Κινέζων πολιτών που θεωρούν τους εαυτούς τους Χριστιανούς ανεπίσημα γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.

Ο κόσμος τείνει να γίνει ένα παγκόσμιο χωριό και τα Χριστούγεννα αποτελούν πλέον μια εορταστική ευκαιρία για έναν αυξανόμενο αριθμό Κινέζων. Αξίζει να σημειωθεί πως τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και άλλα συμβολικά αντικείμενα έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένα κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου στα μεγάλα αστικά κέντρα της Κίνας αντανακλώντας έναπολιτιστικό ενδιαφέρον σε αυτό το δυτικό φαινόμενο.

Η άφιξη λοιπόν του χειμώνα σηματοδοτεί τη γιορτή των Χριστουγέννων στην Κίνα. Οι άνθρωποι διακοσμούν τα σπίτια τους με εκθαμβωτικά φώτα, όμορφα χριστουγεννιάτικα δέντρα και χριστουγεννιάτικες συνταγές. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που ονομάζονται «δέντρα φωτός» είναι διακοσμημένα με αλυσίδες από χαρτί, χάρτινα λουλούδια και χάρτινα φανάρια. Παιδιά κρεμάνε κάλτσες με την ελπίδα ότι ο «DunCheLaoRen» (παραδοσιακά :圣诞老人 και σημαίνει ένας γέρος άντρας τα Χριστούγεννα) θα επισκεφθεί τα σπίτια τους και θα τα γεμίσει με δώρα. Τα καφέ μοιράζουν καραμέλες με τη βοήθεια ανδρών που είναι ντυμένοι Αγιοβασίληδες. Και όλα αυτά ξεκίνησαν απλώς ως μια φιλική χειρονομία ή τέχνασμα των επιχειρήσεων απέναντι στους χριστιανούς επισκέπτες.

 

Γιάννης Λ. , Κλάβι

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης