ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Στο τραπέζι των Χριστουγέννων, μαζί με τις ευχές κυριαρχούν και οι γεύσεις που αναδεικνύουν τον ξεχωριστό πλούτο της Θράκης. Η παραδοσιακή μπάμπω, η χοιρινή τηγανιά, το κοτόπουλο με λάχανο τουρσί και το κόκκινο γλυκό κρασί δεν λείπουν αυτές τις μέρες από κανένα εορταστικό τραπέζι στη Θράκη.

Χοιρινό μαγειρεμένο με λάχανο τουρσί, χοιρινό πρασοσέλινο, κοτόπουλο με ντολμάδες, λάχανο τουρσί, πλιγούρι και φυσικά η παραδοσιακή μπάμπω.

 ΜΠΑΜΠΩ

 Η μπάμπω είναι το χοιρινό έντερο γεμισμένο με συκώτι, πλιγούρι, ρύζι, καυτερό, πιάτο το οποίο βρίσκεται πάντα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

 ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

Οι λαχανοντολμάδες ή γιαπράκια, όπως ονομάζονται σε αρκετές περιοχές, είναι παραδοσιακό πιάτο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο αλλά και τα Δωδεκάνησα. Έχουν το δικό τους συμβολισμό, με τα λαχανόφυλλα να συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού. Καθώς η σφαγή του χοιρινού είναι χριστουγεννιάτικη παράδοση και τα παλιότερα χρόνια φρόντιζαν να διατηρήσουν μεγάλο τμήμα του κρέατος για κατανάλωση αργότερα, τα λουκάνικα ήταν μια προφανής λύση.

 ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

Τις παραμονές των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές φτιάχνουν το παραδοσιακό χριστόψωμο. Η διαφορά του με το κανονικό ψωμί είναι το σχήμα αλλά και τα σχέδια που έχει πάνω. Εκτός από τον σταυρό από ζυμάρι που κοσμεί το ψωμί στην μέση, οι νοικοκυρές το διακοσμούσαν με διάφορα σχέδια και το αφιέρωναν στη γέννηση του Χριστού.

Επιμέλεια άρθρου: Νούσια Σωτηρία, Τσιάρα Γεωργία, Κεσογλίδη Χριστίνα