Μορφές Ενέργειας

     Την ενέργεια τη συναντούμε στην καθημερινή μας ζωή σε διάφορες μορφές. Το όνομά της κάθε φορά εξαρτάται από την προέλευσή της και τον τρόπο με τον οποίο τη χρησιμοποιούμε. Έτσι η ενέργεια μπορεί να ονομαστεί:

kinhtikh

Κινητική:  Είναι η ενέργεια που αναγκάζει άμεσα ένα σώμα να εκτελέσει το φυσικό φαινόμενο της κίνησης.

dynamikh

Δυναμική:  Είναι η ενέργεια που κατέχει ένα σώμα λόγω της θέσης (Βαρυτική δυναμική ενέργεια) ή της κατάστασής του (Ελαστική δυναμική ενέργεια) και προσδιορίζει τη δυνατότητα του σώματος να παράγει έργο, επειδή βρίσκεται μέσα σε πεδίο δυνάμεων.

 

hlektrikh

  Ηλεκτρική: Είναι η ενέργεια των κινούμενων ηλεκτρονίων λόγω της ύπαρξης διαφοράς δυναμικού στα άκρα ενός αγωγού.

 

xhmikh Χημική: Είναι η ενέργεια που οφείλεται στις δυνάμεις μεταξύ των ατόμων που σχηματίζουν τα μόρια των χημικών ενώσεων.

pyrhnikhΠυρηνική: Είναι η ενέργεια που εκλύεται κατά τις αντιδράσεις σχάσης (διάσπασης) ή σύντηξης (συνένωσης) των πυρήνων.

 

foteinhΦωτεινή Ενέργεια: Η ενέργεια που μεταφέρει το φως ονομάζεται φωτεινή ενέργεια η οποία αποτελεί ειδική περίπτωση της ενέργειας της ακτινοβολίας. Η φωτεινή ενέργεια όπως και κάθε μορφή ενέργειας είναι δυνατό να μετασχηματιστεί σε άλλες μορφές.

 

thermikhΘερμική;  Είναι η συνολική ενέργεια των σωματιδίων που συγκροτούν τα υλικά σώματα, καθώς αυτά κινούνται στο εσωτερικό τους. Με τον όρο θερμότητα εννοούμε ειδικά την ενέργεια που μεταφέρεται από ένα σώμα υψηλής θερμοκρασίας σε ένα άλλο χαμηλότερης θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κινητική ενέργεια των σωματιδίων του.

 

Έτσι στη φύση η ενέργεια εμφανίζεται με πολλές μορφές. Για παράδειγμα, ένας ποδηλάτης την ώρα που κινείται έχει κινητική ενέργεια. Όταν ανάβουμε το φως στο γραφείο μας, η λάμπα χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια για να δώσει φως. Επίσης, ένα φυτό για να αναπτυχθεί χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια και όταν ανάβουμε το καλοριφέρ αυτό εκπέμπει θερμική ενέργεια κ.ά.

Παρά τις πολλές μορφές που μπορεί να πάρει, η συνολική ποσότητα της ενέργειας στη φύση παραμένει σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια δεν μπορεί ούτε να δημιουργηθεί από το μηδέν, αλλά ούτε και να καταστραφεί. Απλώς, μεταφέρεται από ένα σώμα σε κάποιο άλλο και μετατρέπεται από μία μορφή σε μία άλλη (είτε με φυσικές διεργασίες είτε τεχνητά με διάφορους τρόπους που έχει επινοήσει ο άνθρωπος). Σε καθεμία από αυτές τις μετατροπές ένα μέρος της ενέργειας μετατρέπεται σε θερμότητα που εκλύεται στο περιβάλλον. Κάποιες μετατροπές ενέργειας φαίνονται στο παρακάτω σχήμα.

metatroph-energeias

 

Σχολιάστε

Top