ΚΟΜΠΟΣΤ

κομποστ

Το κομπόστ είναι μερικώς αποσυντεθειμένη οργανική ύλη. Προέρχεται από τα φυτικά υπολείμματα του κήπου και της κουζίνας μας τα οποία η ίδια η φύση μετατρέπει σε ένα πλούσιο φυτόχωμα που χρησιμεύει για λίπασμα και βελτιωτικό του εδάφους. Είναι αγνό, καθαρό και φυσικό.

Πώς γίνεται;

Η κομποστοποίηση ακολουθεί το βιολογικό κύκλο της Γης: ανάπτυξη και φθορά. Τα κλαδέματα του κήπου και τα φυτικά υπολείμματα από τις τροφές μας που αποτελούν το σωρό του κομπόστ γίνονται η τροφή για μικροοργανισμούς, μύκητες, βακτηρίδια, έντομα και ζωύφια τα οποία χρησιμοποιούν τον άνθρακα (C) από τα ξερά φυτά για την ανάπτυξή τους. Ο άνθρακας οξειδώνεται μετατρεπόμενος σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2) γι’ αυτό μειώνεται η μάζα και εκλύεται θερμότητα κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης. Το άζωτο (Ν) είναι το βασικό συστατικό για τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών. Με αυτό τον τρόπο ανακυκλώνουν στον δικό τους οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά που αποσυντίθενται και τα επιστρέφουν με το κομπόστ πίσω στο έδαφος.

κομποστ2

Υλικά κατάλληλα για κομποστοποίηση

Τύπος Υλικού Χρήση Άνθρακας C ή Άζωτο Ν Επεξηγήσεις
Φλούδες από φρούτα ή ολόκληρα χαλασμένα φρούτα ΝΑΙ Ν Κομματιάστε τα σε μικρά κομμάτια για να επιταχύνετε τη διαδικασία
Πατατόφλουδες ή χαλασμένα λαχανικά ΝΑΙ Ν Κομματιάστε τα σε μικρά κομμάτια για να επιταχύνετε τη διαδικασία
Νερά και ξεπλύματα του νεροχύτη της κουζίνας ΝΑΙ Χρήσιμα για την διατήρηση της υγρασίας του σωρού. Αποφύγετε την υπερβολική υγρασία.
Ψωμί ΝΑΙ Ν Κόψτε το σε κομματάκια
Κρέας, λίπη, λάδια, κόκαλα ΟΧΙ Να αποφεύγονται.
Γάλατα, τυριά, γιαούρτες ΠΡΟΣΟΧΗ N Να τοποθετούνται στο βάθος του σωρού για να μην προσελκύσουν ζώα.
Ξερά φύλα, κλαδέματα από δένδρα ΝΑΙ C Κομματιασμένα διασπώνται γρηγορότερα
Περιττώματα πουλιών ΠΡΟΣΟΧΗ Ν Μπορεί να περιέχουν σπόρους

αγριόχορτων ή παθογόνους οργανισμούς.Χαρτιά-χαρτόνια-εφημερίδεςΝΑΙCΚομματιασμένα διασπώνται

γρηγορότερα. Κι αν τα βρέξετε θα τα κομματιάσετε πολύ εύκολα. Αν έχετε πολλά, προτιμήστε να τα δώσετε για ανακύκλωση.Περιττώματα από γάτες και σκύλουςΟΧΙ Συχνά περιέχουν παθογόνα. Αποφύγετέ τα.Υπολείμματα και φίλτρα του καφέΝΑΙNΟι γαιοσκώληκες που εργάζονται στο

κομπόστ τα θέλουν πολύ.Άρρωστα φυτάΠΡΟΣΟΧΗNΑν στο σωρό σας δεν αναπτυχθεί υψηλή θερμοκρασία μπορεί οι παθογόνοι οργανισμοί να μην σκοτωθούν, γι” αυτό να είστε προσεκτικοί. Μην ρίξετε το κομπόστ που θα προκύψει στον ίδιο τύπο φυτού.Τσόφλια αυγώνΝΑΙNΑργούν, σπάστε τα σε μικρά κομμάτια για να αποσυντεθούν γρηγορότερα.Υπολείμματα από ψάριαΟΧΙ Προσελκύουν τρωκτικά και βρωμίζουν το σωρό.ΤρίχεςΝΑΙNΔιασκορπίστε τις για να μην γίνουν συμπαγείς μάζες.ΑσβέστηςΟΧΙ Σκοτώνει τους οργανισμούς που δρουν στον σωρό. Πλήρης αποφυγήΚοπριά (αλόγου, αγελάδας, γουρουνιών, πρόβεια, γίδινη, από πουλιά, από κουνέλια)ΝΑΙNΠολύ καλή πηγή αζώτου. Ανακατεμένη με υλικά πλούσια σε άνθρακα διασπάται γρηγορότερα.Φυτά που ραντίστηκαν με εντομοκτόναΠΡΟΣΟΧΗNΑν πρόκειται να ρίξετε το κομπόστ σε λαχανόκηπο τότε η απάντηση είναι όχι.Πριονίδια και ροκανίδια (από ξύλο που δεν έχει υποστεί επεξεργασία)ΝΑΙCΝα μην προέρχονται από ξύλα που έχουν χημικές ουσίες: κόλλες, λούστρο, χρώμα, κλπ.Πευκοβελόνες και κουκουνάριαΠΡΟΣΟΧΗCΜην βάζετε μεγάλες ποσότητες. Είναι όξινα και διασπώνται αργά. ΑγριόχορταΠΡΟΣΟΧΗNΑφήστε τα να ξεραθούν και προσθέστε τα στο σωρό μετά.Στάχτη από κάρβουνοΟΧΙ Πιθανόν να περιέχει ουσίες που βλάπτουν τα φυτά.Στάχτη από ακατέργαστο, άβαφο ξύλοΠΡΟΣΟΧΗCΜικρές ποσότητες. Μπορεί να μειώσει την ταχύτητα αποσύνθεσης γιατί είναι πολύ αλκαλική.

Ένα σχόλιο στο ΚΟΜΠΟΣΤ

Σχολιάστε

Όροι Χρήσης schoolpress.sch.gr | Δήλωση προσβασιμότητας
Top