ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

των Εφραίμ Σιώλου και Γιάννη Συρόπουλου

Περιβαλλοντικοί οργανισμοί και οικολόγοι στηρίζουν συχνά μέρος των δραστηριοτήτων τους στον περιβαλλοντικό εθελοντισμό, ο οποίος αφορά στην πρακτική της εθελοντικής συμμετοχής σε δραστηριότητες που στοχεύουν στη διατήρηση, προστασία και αειφορία του περιβάλλοντος.

Οι στόχοι του περιβαλλοντικού εθελοντισμού είναι πολύ σαφείς και ακριβείς. Ο βασικότερος από αυτούς είναι να καθιερώσει την ανάγκη προστασίας των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος σε ολόκληρη την κοινωνία με την διάδοση ζωτικών πληροφοριών για την προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανακύκλωση, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού στα σπίτια). Εξάλλου, η μείωση της κατανάλωσης πόρων είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση της ρύπανσης και των επιπτώσεών της στα φυσικά οικοσυστήματα. Μόλις χρησιμοποιηθεί ένα προϊόν, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για άλλη δραστηριότητα ή χρήση και έτσι μπορεί να επεκταθεί η διάρκεια ζωής του. Εάν δεν υπάρχουν πλέον χρήσεις που μπορούν να δοθούν στο προϊόν, αυτό πρέπει να ανακυκλώνεται.

Ο περιβαλλοντικός εθελοντισμός  περιλαμβάνει δράσεις, όπως:

  • Καθαρισμός παραλιών, ποταμών, δασών και άλλων φυσικών χώρων από απορρίμματα και ρίπους.
  • Προγράμματα αποκατάστασης περιβάλλοντος με στόχο την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσυστημάτων π.χ. αναδάσωση σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί  από πυρκαγιές ή αποψίλωση.
  • Απογραφές στα είδη χλωρίδας και πανίδας χάρη στις οποίες είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η κατανομή διαφορετικών ζωικών και φυτικών ειδών με ενσωματωμένη παρακολούθηση των πληθυσμών και της εξέλιξής τους.
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων  για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα.
  • Συμμετοχή σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προώθηση της αειφορίας και στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Στη διάδοση των δράσεων περιβαλλοντικού εθελοντισμού συμβάλλουν αποφασιστικά το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα τα οποία μέσω ανακοινώσεων μπορούν να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή όλο και περισσότερων ατόμων στις εν λόγω δράσεις.

Τέλος, πέρα από τη φροντίδα και τη διατήρηση του περιβάλλοντος, ο περιβαλλοντικός εθελοντισμός προωθεί την κοινωνικοποίηση, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την αμοιβαία συνδρομή, ενώ προσφέρει ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη, ενίσχυση δεξιοτήτων και απόκτηση νέων γνώσεων και εμπειριών.

Πηγή: renovablesverdes.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης