της Δέσποινας Ξένου
Η μόδα είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής πολλών ανθρώπων στους οποίους αρέσει να επισκέπτονται τα μαγαζιά της προτίμησής τους με σκοπό να αγοράσουν καινούρια ρούχα ή αξεσουάρ. Παράλληλα, όμως, πολλοί αγνοούν το γεγονός ότι η μόδα και η βιομηχανία της είναι εξαιρετικά βλαπτικές για το περιβάλλον.
Αρχικά, σύμφωνα με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (ΑΠΗΕ), η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με αυτές που προέρχονται από τις διεθνείς πτήσεις και τη θαλάσσια ναυτιλία μαζί. Κατά συνέπεια, πιστεύεται ευρέως ότι αυτή η καπιταλιστική δραστηριότητα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου αμέσως μετά από τις άλλες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.
Επίσης, σημαντικό είναι πως, σύμφωνα με το ΑΠΗΕ, άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, η βιομηχανία της μόδας έχει και άλλες αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον παγκοσμίως. Ειδικότερα, είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του 20% των παγκόσμιων λυμάτων και του 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι για την παραγωγή ενός και μόνο παντελονιού τζιν απαιτούνται 7.500 λίτρα νερού, ποσότητα που καταναλώνεται σε επτά χρόνια από έναν μέσο άνθρωπο.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, περίπου 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χρησιμοποιούνται και σπαταλώνται από τη βιομηχανία της μόδας ετησίως, δηλαδή αρκετό νερό για να ξεδιψάσει πέντε εκατομμύρια ανθρώπους. Και οι επιπτώσεις της δεν σταματούν εδώ. Κάθε χρόνο, καθώς πλένονται ο πολυεστέρας, το νάιλον ή το ακρυλικό, περίπου μισό εκατομμύριο τόνοι μικροϊνών από την κλωστοϋφαντουργία, που ισοδυναμούν με 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, απορρίπτονται στους ωκεανούς.
Συμπερασματικά, η μόδα μπορεί να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, αλλά μολύνει το περιβάλλον το οποίο είναι ακόμα σημαντικότερο για την επιβίωση του ανθρώπου. Οπότε, καλό θα ήταν, να μην καταναλωναμε τόσο χρόνο, χρήματα και σκέψη στην μόδα έχοντας στο μυαλό μας το οικολογικό της αποτύπωμα.