Επόμενος σταθμός… λύκειο

Τι κοινό θα μπορούσαν να έχουν όλοι οι έφηβοι 15 ετών που φοιτούν στη γ΄γυμνασίου; Μα φυσικά το γεγονός ότι μετά τους θερινούς μήνες, τους περιμένει το λύκειο και… όλα αυτά τα ερωτήματα και οι απορίες που μπορεί να έχουν και να θέλουν να απαντήσουν.

Ήδη όταν ο υπεύθυνος του τμήματος μας, μας ζητάει τις φωτογραφίες για το… απολυτήριο μας πιάνει μια ρίγη, το άγχος και μερικές από τις ανασφάλειές μας, του τύπου: <<πρέπει από του χρόνου να διαλέξω τι θα κάνω στη ζωή μου;>> ή <<θα έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο με όλα αυτά τα μαθήματα;>> και ακόμη <<τι θα απογίνουν οι πλάκες και η διασκέδαση με τους φίλους μου;>>

Αχ! Αυτό το τελευταίο με τους φίλους… Πόσο μας απασχολεί! Ίσως και περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα. Άλλοι θα πάνε στο ΕΠΑΛ, άλλοι σε ιδιωτικά, ωστόσο ένα είναι σίγουρο: η σύνθεση της παρέας μέσα στην τάξη δεν θα είναι η ίδια. Διαγωνίσματα, εξετάσεις, πού χρόνος για συναντήσεις; Κι ύστερα ακούς τους μεγάλους να λένε πως τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους τα πέρασαν στο λύκειο. Πώς; Πώς είναι δυνατόν σε ένα καινούριο και αφιλόξενο περιβάλλον να λες ότι πέρασες τα καλύτερα χρόνια της εφηβικής σου ζωής;

Αυτές , θα μπορούσαν να είναι οι πρώτες εντυπώσεις για το λύκειο. Όμως, καθώς θα περνά ο καιρός κι εσένα θα σε θεωρούν πιο μεγάλο, πιο ώριμο, δεν θα θέλεις να τελειώσει αυτός ο χρόνος. Υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που θα μπορούσαν να αποτρέψουν έναν νέο μαθητή του λυκείου να πέσει στην πλάνη της πρώτης κακής εντύπωσης:

Συμβουλή 1η : σίγουρα θα υπάρξουν καθηγητές αυστηροί που δεν θα σε επαινήσουν με την πρώτη. Όμως όπως μας λέει κι ένας καθηγητής μας: << ας μην συνδέουμε τα πρόσωπα με τα μαθήματά μας>>. Αν μας αρέσει για παράδειγμα η ιστορία, αλλά ο καθηγητής της ιστορίας είναι λίγο… ζόρικος, εμείς θα το παλέψουμε , μόνο και μόνο επειδή μας αρέσει το μάθημα της ιστορίας.

Συμβουλή 2η : Σκεφτείτε θετικά και να είστε έτοιμοι για νέες γνωριμίες! Οι γονείς μας πέρασαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους στο λύκειο, διότι εκείνοι τα έκαναν να είναι. Έτσι θα κάνουμε κι εμείς . Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα χρόνια του λυκείου αξέχαστα!

Αυτή τη συμβουλή, την άφησα για το τέλος, μιας και κατά τη γνώμη μου είναι η πιο πολύτιμη: ζήστε όσο καλύτερα μπορείτε το παρόν, τις τελευταίες μέρες στο γυμνάσιο στην προκειμένη περίπτωση, και αφήστε για αργότερα το μέλλον. Φτιάξτε τις καλύτερες  αναμνήσεις τώρα, στη γ΄γυμνασίου και όσο για το λύκειο… βλέπουμε! Όλο και κάτι θα σκεφτούμε!

bb262ef389c4adaa24ff3c6ea81ea859--graduation--high-school-graduation-advice

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ asonitim.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης