Χριστουγεννιάτικες συνταγές

ΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΆΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΌΤΑ

Υλικά:225 γρ. βούτυρο,200 γρ. καστανή ζάχαρη,1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη, 2 πρέζες τριμμένο γαρίφαλο, 1/2 κ.γ. κανέλα, ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι, 1 πρέζα αλάτι, 50 γρ. cranberries, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ, 2 αυγά  μέτρια 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας Για το σερβίρισμα: κουβερτούρα, λιωμένη, sprinkles, χριστουγεννιάτικα

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί, και το αφήνουμε στην άκρη.  Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το τζίντζερ, το γαρίφαλο και την κανέλα, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργήσουμε μια πάστα. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, τα cranberries και τοxristougenniatika-koulourakia-cooklos-me-zaxaropasta-2 εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε. Βάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και τα ρίχνουμε στο πρώτο μπολ. Προσθέτουμε τα αυγά και τις σταγόνες κουβερτούρας, και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, φορώντας γάντια, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Χωρίζουμε με ένα κουτάλι ή με ένα σκουπ παγωτού το μείγμα σε 18-20 μπισκότα, και μεταφέρουμε τα μισά στο ταψί, αφήνοντας κενό μεταξύ τους.Πιέζουμε ελαφρώς τα μπισκότα με τα χέρια μας, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο, και ψήνουμε για 15 λεπτά στην πάνω σχάρα. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και αφήνουμε τα μπισκότα στην άκρη να κρυώσουν. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπισκότα.Τοποθετούμε ένα νέο φύλλο λαδόκολλας στο ταψί. Βουτάμε τα μπισκότα στη λιωμένη κουβερτούρα μέχρι τη μέση, πασπαλίζουμε με χριστουγεννιάτικα sprinkles, και τα ακουμπάμε στο ταψί. Μεταφέρουμε το ταψί στην κατάψυξη για 1-2 λεπτά, ώστε να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα με τα sprinkles, και σερβίρουμε. Τριάδα Β1

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Αποτελούνται από μέλι, κανέλα και γαρίφαλλο και είναι συνήθως σε σχήμα αυγού. Υπάρχουν πολλές συνταγές για την παρασκευή τους, αλλά η πιο διαδεδομένη περιλαμβάνει αλεύρι, ελαιόλαδο, σιμιγδάλι, ζάχαρη, μέλι, κανέλα, γαρίφαλλο, χυμό πορτοκαλιού και καρύδια.

  Μελομακάρονα: Τα μελομακάρονα είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Αποτελούνται από μέλι, κανέλα και γαρίφαλλο και είναι συνήθως σε σχήμα αυγού. Συστατικά  :500 γρ. νερό, 800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 150 γρ. μέλι, 3 στικ κανέλα, 3 γαρίφαλα ολόκληρα, 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση, 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού, 400 γρ. σπορέλαιο, 180 γρ. Ελαιόλαδο, 50 γρ. άχνη ζάχαρη, 1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο,2- κ.γ. κανέλα, 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, 1 κ.γ. μαγειρική σόδα, ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια, 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό, μέλι, καρύδια. Αποθήκευσε τα υπόλοιπα συστατικά στη λίστα για τα ψώνια σου.

eukola-melomakarona-gastronomos1-768x960

Μέθοδος εκτέλεσης: Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από  το μέλι, να βράσουν  Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο. Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να  κρυώσει Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα. Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα  Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2  Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα  Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα   Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.  Καλή όρεξη!

Βαγγέλης Γιογάκης Β1

 

Κουραμπιέδες:  120γρ.αμύγδαλα, 300γρ. βούτυρο,110γρ. ζάχαρη άχνη,600γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½κ.γ. μπέικιν πάουντερ,,  1κ.γ. άρωμα βανίλιας, 25 γρ. Μαύρο ρούμι ή κονιάκ, ΕΚΤΈΛΕΣΗ: Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη σε γρήγορη ταχύτητα για 20 λεπτά. Μόλις τελειώσετε το ανακάτεμα ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και συνεχίστε το χτύπημα σε χαμηλότερη ταχύτητα για 10 λεπτά. Τέλος προσθέστε το θρυμματισμένο αμύγδαλο και το ρούμι και ανακατέψετε καλά. Πλάστε ζύμη σε στρογγυλές μπάλες διαμέτρου 3 εκατοστών και ισιώστε τες ελαφρά με τον αντίχειρα σας.

Τοποθετήστε πάνω στη λαδόκολλα σε ένα ταψί και ψήστε σε

VGD03381-CHRISTMAS-KOURAMPIEDES προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 20-30 λεπτά. Αφαιρέστε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τοποθετήστε τους σε ένα μπολ με ζάχαρη άχνη. Βεβαιωθείτε ότι είναι καλά καλυμμένοι από όλες τις πλευρές και τοποθετήστε τους σε ένα δίσκο σερβιρίσματος με τη μορφή αύξουσας πυραμίδας. Πασπαλίστε κάθε στρώμα της πυραμίδας με ζάχαρη άχνη καθώς το χτίζετε.  Αρετή Παπαθανασίου Β1

 

 

 

Σχολιάστε

Top