ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΜΕ ΤΟΝ ΔΡ. ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΙΜΙΖΗ
Τον Μάρτιο είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε στο σχολείο μας τον Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, ομότιμο Διευθυντή του Διαστημικού προγράμματος της NASA, επίτιμο Διευθυντή του τµήµατος Διαστηµικής στο φημισμένο Εργαστήριο Εφαρµοσµένης Φυσικής του Πανεπιστηµίου Johns Hopkins, ακαδημαϊκό και συγγραφέα του βιβλίου Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια.
Στη μακρόχρονη πορεία του στον χώρο της εξερεύνησης του διαστήματος συμμετείχε σε διαστημικές αποστολές που εξερεύνησαν όλους τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος, ενώ από το 1999 ένας αστεροειδής έχει λάβει το όνομα του ( αστεροειδής 8323 Κριμιζή)
Γεννήθηκε στη Χίο, η οποία έδωσε ένα απρόσμενο «εφόδιο» στη μετέπειτα σταδιοδρομία του Δρ. Κριμιζή, αφού στα νιάτα του συμμετείχε στο πασίγνωστο έθιμο του ρουκετοπόλεμου που λαμβάνει χώρα κάθε Μεγάλο Σάββατο στον Βροντάδο. Ο ίδιος χαρακτήρισε αργότερα την εμπειρία αυτή ως μια πρώτη πρόβα για την εκτόξευση λίγο μεγαλύτερων ρουκετών… των πυραύλων!
Ο πατέρας του, μετανάστης στην Αμερική, είχε αποταμιεύσει ένα χρηματικό ποσό για τις σπουδές του γιου του στις ΗΠΑ. Έτσι, το 1956, μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Αρρένων της Χίου, βρίσκεται στη Μινεάπολη και ξεκινά τις σπουδές του στη Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, την ίδια εποχή που η ανθρωπότητα μπαίνει στη μεγάλη περιπέτεια της εξερεύνησης του διαστήματος: Ήταν πρωτοετής, όταν εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο πρώτος δορυφόρος σοβιετικής κατασκευής (Sputnik), ενώ ένα χρόνο αργότερα εκτοξεύτηκε και ο πρώτος αμερικανικός δορυφόρος (Εxrplorer).
Το 1961 αποκτά το πτυχίο του και σύντομα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Εκεί συνεργάστηκε με τον Τζέιμς Βαν Άλλεν, τον άνθρωπο που είχε σχεδιάσει και κατασκευάσει τα όργανα του Εxplorer και είχε ανακαλύψει ζώνες ακτινοβολίας γύρω από τη γη, που έκτοτε φέρουν το όνομά του (ζώνες Βαν Άλλεν). Ο Βαν “Αλλεν ήταν εκείνος ο οποίος, από έναν συνηθισμένο φυσικό, τον βοήθησε να εξελιχτεί σε έναν άνθρωπο με το βλέμμα στραμμένο στο διάστημα, που ονειρεύεται να βρει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία των πλανητών και του ηλιακού μας συστήματος.
Εκείνη την εποχή κατασκευαζόταν το διαστημόπλοιο Mariner 4, το οποίο εκτοξεύτηκε στις 15 Ιουλίου του 1965 και ήταν το πρώτο που θα πήγαινε στον Άρη. Πάνω στο διαστημόπλοιο τοποθετήθηκαν όργανα της ερευνητικής ομάδας υπό τον Βαν Άλλεν, για πειράματα. Μεταξύ αυτών και ένας μετρητής που είχε κατασκευάσει ο κ. Κριμιζής.
Ακολούθησε η αποστολή του Mariner 5 στην Αφροδίτη το 1967 πάλι υπό τον καθηγητή Βαν Άλλεν.
Η εξερεύνηση του διαστήματος δεν σταμάτησε εδώ για τον κ. Σταμάτη Κριμιζή. Συμμετείχε σε πλήθος διαστημικών αποστολών με τις οποίες εξερευνήθηκε το Ηλιακό μας Σύστημα και τις οποίες αναφέρουμε παρακάτω:
- To διαστημόπλοιο «Γαλιλαίος» προσέφερε νέα γνώση για τον Δία και τους δορυφόρους του, προτού καταστραφεί βυθιζόμενο στην ατμόσφαιρα του γίγαντα πλανήτη.
- Το ρομποτικό διαστημικό όχημα «Cassini» αποκάλυψε τα μυστικά του Κρόνου, του Τιτάνα και των άλλων δορυφόρων του μυστηριώδους πλανήτη.
- To «Messenger» κατόρθωσε να χαρτογραφήσει πλήρως τον Ερμή στέλνοντας πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τη γεωλογία, τη χημική σύσταση και το μαγνητικό πεδίο του μικρότερου πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος.
- Ανάμεσα στα πολλά ερευνητικά προγράμματα που συμμετείχε είναι κι αυτό των Voyager 1 και 2 τα οποία εκτοξεύθηκαν το 1977, με διαφορά λίγων εβδομάδων, για να πραγματοποιήσουν μια περιπετειώδη «περιοδεία» στους μεγάλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (Δία, Κρόνο, Ουρανό, Ποσειδώνα). Αφού επιτέλεσαν την αποστολή τους, «άνοιξαν πανιά» για το βαθύ διάστημα. Σήμερα το Voyager 1 είναι 131 φορές πιο μακριά από τη γη από ότι είναι ο ήλιος!
- Το διαστημικό όχημα New Horizons πραγματοποίησε το απίθανο, φτάνοντας στον Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου 2015. Είχαν περάσει ακριβώς 50 χρόνια από τότε που το Mariner 4, η πρώτη αποστολή του Δρ. Κριμιζή, έφευγε για τον Άρη!
Και το ταξίδι στο διάστημα δεν σταματά εδώ για τον σπουδαίο αστροφυσικό. Έμενε να πραγματοποιηθεί ένα όνειρο για το οποίο αγωνίστηκε τα τελευταία 40 χρόνια: Στις 12 Αυγούστου του 2018 εκτοξεύτηκε το Parker Solar Probe, το διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε για να προσεγγίσει τον Ήλιο! Πρόκειται για την πιο τολμηρή αποστολή που έχει σχεδιάσει ποτέ η NASA, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως στα πλησιέστερα περάσματα του από τον Ήλιο, το αλεξήλιο του σκάφους θα πρέπει να αντέξει στους 1.377 βαθμούς Κελσίου! «Αν με ρωτούσατε ποιο κομμάτι του Σύμπαντος θα ήθελα να ατενίσω, θα σας έλεγα δίχως σκέψη τον Ήλιο» είχε εκμυστηρευθεί ο κ. Κριμιζής. Τελικά το κατάφερε, αφού στις 7 Νοεμβρίου του 2018 το Parker Solar Probe έστειλε στη Γη τα πρώτα στοιχεία από την παρατήρηση του Ήλιου.
Από το 1961 ως σήμερα, ο Δρ. Κριμιζής έχει διαγράψει μια πορεία που ελάχιστοι θα είχαν ονειρευτεί. «Ταξίδεψε» στους 8 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και στον Πλούτωνα, ενώ τους τελευταίους μήνες «ατενίζει» και τον ήλιο. Ο ίδιος δήλωσε στο βιβλίο του πως είναι τυχερός, επειδή γεννήθηκε την κατάλληλη εποχή και συνάντησε τους κατάλληλους ανθρώπους. Βέβαια προσθέτει πως είχε και τις κατάλληλες γνώσεις που του επέτρεψαν να αξιοποιήσει την τύχη του και να αντιληφθεί τις εξελίξεις της εποχής του.
Ακόμα και τώρα δεν έχει πάψει να κοιτάζει με δέος τα –συχνά αναπάντεχα– δεδομένα που συλλέγουν τα διαστημικά οχήματα, συνειδητοποιώντας από νωρίς πως η γνώση είναι ανεξάντλητη. «Όταν το συνειδητοποιείς αυτό» έχει δηλώσει «καταλαβαίνεις καλύτερα την πολυπλοκότητα της ύπαρξης μας και έχεις ένα αίσθημα ταπεινότητας».
Αφού με λόγια απλά και κατανοητά μας έδειξε τη μαγεία του ηλιακού μας συστήματος, ο κ. Σταμάτης Κριμιζής δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις μας, λύνοντας κάποιες απορίες που μας είχαν γεννηθεί. Τον ευχαριστούμε πολύ για την ευγένεια του και για όσα μάθαμε από αυτόν.
1)Πόσο εύκολο είναι για έναν Έλληνα επιστήμονα να εργαστεί στη NASA;
Στη NASA εργάζονται επιστήμονες που δούλεψαν σκληρά και αρίστευσαν ως μαθητές και φοιτητές, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Το 1/3 της ομάδας που κατασκεύασε το Cassini ήταν Έλληνες. Και πρέπει να ξέρετε ότι η υλοποίηση ενός διαστημικού προγράμματος είναι μια ομαδική δουλειά στην οποία συνεργάζονται εκατοντάδες επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων.
2)Ποιες ειδικότητες συνεργάζονται;
Από πού ν΄ αρχίσω; Φυσικοί, χημικοί, μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, ακόμα και φιλόλογοι/γλωσσολόγοι που ειδικεύονται στον διαστημικό λόγο και γράφουν τα κείμενα που αποστέλλονται στο διάστημα με κωδικοποιημένες πληροφορίες για τον πλανήτη μας, με σκοπό την πιθανή επικοινωνία μας με εξωγήινους πολιτισμούς.
3)Κάποιοι ίσως θα ρωτούσαν σε τι χρειάζεται μια τόσο δαπανηρή έρευνα, όπως η διαστημική.
Ολόκληρη η τεχνολογία στην οποία βασίζεται η καθημερινή μας ζωή σήμερα ξεκίνησε με τα διαστημικά προγράμματα της δεκαετίας του ΄60 και ΄70. Τα τσιπάκια, ο ραδιοπομπός του κινητού σας, διάφορες εφαρμογές στην ιατρική, στις μεταφορές, στους υπολογιστές προήλθαν από τη διαστημική τεχνολογία. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο: Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως όλα γίνονται για την προστασία της Γης και τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους. Όλα όσα κάνουμε για το διάστημα δεν είναι για να ξεχάσουμε τη Γη αλλά για να την προστατεύσουμε περισσότερο. Όλες οι αποστολές μας δίνουν πολύτιμα στοιχεία για το περιβάλλον, τη γεωλογία, τη μετεωρολογία, τη γεωργία και έναν σωρό άλλους τομείς. Όπως και ο ίδιος ο άνθρωπος, που όσο περισσότερο ταξιδεύει, τόσο πιο πολύ κατανοεί την ύπαρξή του.
4)Υπάρχουν άλλοι πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη;
Ένας πλανήτης για να μοιάζει με τη Γη πρέπει να είναι βραχώδης, δηλαδή να έχει στέρεο έδαφος, να έχει την κατάλληλη απόσταση από τον ήλιο του και την κατάλληλη ατμόσφαιρα, ώστε να διατηρείται το νερό σε υγρή μορφή και η θερμοκρασία σε ανεκτά επίπεδα. Τέτοιοι πλανήτες υπάρχουν γύρω στα 42 δισεκατομμύρια γύρω μας.
5)Επομένως σύντομα θα μπορέσουμε να εποικίσουμε κάποιον από αυτούς τους πλανήτες;
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, γιατί οι αποστάσεις στο σύμπαν είναι τεράστιες, ασύλληπτες. Για να καταλάβετε το πιο κοντινό μας αστέρι είναι το Α Κενταύρου κι όμως βρίσκεται έτη φωτός μακριά μας. Επομένως ένα ταξίδι μας εκεί, μέχρι τώρα είναι αδύνατο.
6)Μαθαίνουμε όμως από τις ειδήσεις πως ήδη προετοιμάζεται επανδρωμένη αποστολή για τον Άρη.
Σίγουρα δεν πρόκειται για αποστολή εποικισμού. Οι αποστολές στον Άρη έχουν επιστημονικούς στόχους, επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν μελέτες για τον πλανήτη. Η αλήθεια είναι, παιδιά, ότι δεν προβλέπεται άμεσα να εποικιστεί κάποιος πλανήτης. Γι΄ αυτό πρέπει να προσέχουμε και να προστατεύουμε την πολύτιμη Γη μας.
7) Θα θέλατε να ταξιδέψετε σε κάποιον από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος;
Είναι σαν να έχω πάει σε όλους. Συμμετείχα στην εξερεύνηση όλων των πλανητών μας. Είναι λοιπόν σαν να τους έχω επισκεφτεί όλους, γιατί, πιστέψτε με, τα όργανα των διαστημοπλοίων «βλέπουν» πολύ καλύτερα από τα μάτια μας.
8)Τι θα συμβουλεύατε τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και να διαπρέψουν στην επιστήμη τους;
Πρώτα πρώτα να επιδιώκετε το όραμα, όχι μόνο το εφικτό.
Να αγαπάτε τη γνώση για τη γνώση. Μην αναρωτιέστε σε τι θα σας χρειαστεί οποιαδήποτε γνώση. Όλα χρειάζονται, όλα μας βοηθούν στην εξέλιξή μας και ικανοποιούν την ανάγκη μας να μαθαίνουμε.
Να μη φοβάστε τη σκληρή δουλειά. Ο ευφυής Αϊνστάιν έλεγε ότι η αποτελεσματικότητα σε οποιαδήποτε εργασία βασίζεται κατά 10% στην ιδιοφυία και κατά 90% στον ιδρώτα, τη σκληρή δουλειά.
Να ακούτε περισσότερο, μην μιλάτε μόνο. Έτσι μαθαίνετε περισσότερα.
Σημαντικά, κατά τη γνώμη μου, είναι τα τρία Α που συνοδεύονται από το Η: Ακεραιότητα, Αξιοκρατία, Αξιολόγηση, Ήθος.
ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
Ο Ερμής είναι ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, όμοιος με τη Σελήνη και λίγο μεγαλύτερος της. Τη μέρα τσουρουφλίζεται στους 420 βαθμούς, ενώ τη νύχτα παγώνει στους -170 βαθμούς. Πήρε το όνομά του από τον αγγελιοφόρο των 12 θεών, γιατί κινείται ταχύτατα γύρω από τον Ήλιο.
Η Αφροδίτη παρά τη λαμπρότητά της, στην οποία οφείλει και το όνομά της, είναι από τους πιο αφιλόξενους τόπους του ηλιακού μας συστήματος: δηλητηριώδης πυκνή ατμόσφαιρα, με μόνιμα νέφη από διοξείδιο του άνθρακα και του θείου, που παγιδεύουν τη θερμότητα (φαινόμενο θερμοκηπίου ). Είναι ο πιο θερμός πλανήτης μας, με μέση θερμοκρασία γύρω στους 460 βαθμούς.
Ο Άρης διαθέτει πολύ αραιή ατμόσφαιρα, γι΄αυτό είναι παγωμένος και… σκονισμένος. Οφείλει το όνομά του στο κοκκινωπό χρώμα της επιφάνειάς του, που οφείλεται σε οξείδια σιδήρου και ταιριάζει στον επιθετικό αρχαίο θεό. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε υγρό νερό στην παγωμένη επιφάνεια του, προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων. Η απορία λύθηκε: Η ύπαρξη κάποιων αλάτων επιτρέπει στο νερό του να παγώνει στους -23 και όχι στους 0 βαθμούς Κελσίου.
Και πάμε τώρα στους γίγαντες πλανήτες μας:
Ο Δίας έχει περίπου την ίδια χημική σύσταση με τον Ήλιο. Άραγε αν ήταν μεγαλύτερος θα μπορούσε να είναι κι αυτός άστρο; Πολύχρωμος από την πυκνή ανομοιογενή σύσταση της ατμόσφαιράς του, με απίστευτα σφοδρούς ανέμους, και μια όμορφη κόκκινη κηλίδα, η οποία στην πραγματικότητα είναι μια τεράστια, φοβερή καταιγίδα που μαίνεται σ΄αυτό το σημείο εδώ και αιώνες.
Τα φεγγάρια του Δία έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Θα αναφέρουμε την Ιώ, η οποία είναι ένα ενεργό ουράνιο σώμα, αφού είναι γεμάτη ηφαίστεια, που εκτινάσσουν τη λάβα τους εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνειά της.
Ο Κρόνος είναι ένας πολύ όμορφος πλανήτης, χάρη στους θεαματικούς δακτυλίους του. Έχει παρόμοια σύσταση με αυτή του Δία, όμως είναι ο ελαφρύτερος πλανήτης μας – αν τον βάζαμε σε μια τεράστια θάλασσα, θα επέπλεε! Έχει πολλά και ενδιαφέροντα φεγγάρια. Εμείς θα ταξιδέψουμε σε δύο από αυτά:
Ο Τιτάνας είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του ηλιακού μας συστήματος, αφού είναι πιο μεγάλος από τον Ερμή. Το φως του ήλιου φαίνεται κίτρινο στην επιφάνειά του, η οποία φιλοξενεί μια τεράστια λίμνη μεθανίου.
Ο Εγκέλαδος παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού από τον παγωμένο φλοιό του ξεπηδούν πίδακες από οργανική ουσία. Πιθανότατα κάτω από τον φλοιό του υπάρχει ένας υπόγειος αλατούχος ωκεανός μεγάλης ηλικίας, με οργανικές ουσίες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ικανοποιεί τις βασικές απαιτήσεις για ύπαρξη ζωής, βέβαια διαφορετικής από τη δική μας.
Ο Ουρανός είναι ένας κυριολεκτικά εκκεντρικός πλανήτης, αφού δεν περιστρέφεται όρθιος όπως οι άλλοι πλανήτες, αλλά μοιάζει με μπάλα που κυλά πάνω στην τροχιά του, ενώ και το μαγνητικό του πεδίο είναι τελείως παράδοξο! Είναι ο πιο ψυχρός πλανήτης μας. Το υπέροχο γαλαζοπράσινο χρώμα του μας αποζημιώνει για τις παραξενιές του.
Ο Ποσειδώνας, με το έντονο γαλάζιο χρώμα του είναι ασυνήθιστα θερμός, αν αναλογιστούμε βέβαια την τεράστια απόστασή του από τον ήλιο. Η μπλε ατμόσφαιρά του είναι μονίμως ταραγμένη από τεράστιους ανεμοστρόβιλους και ισχυρούς ανέμους, σαν να την ταράζει με την τρίαινά του ο ομώνυμος θεός.
Και τέλος ο …αταίριαστος Πλούτων, που πρόσφατα υποβιβάστηκε σε πλανήτη νάνο. Ένας ψυχρός κόσμος με εκπληκτική πολυμορφία . Ψηλά βουνά, παγετώνες μεθανίου, ομιχλώδης ατμόσφαιρα που στις πιο κρύες μέρες πέφτει σαν χιόνι στο έδαφος. Δίπλα του ο επιβλητικός μεγάλος δορυφόρος του, ο… Χάροντας. Κι όμως αυτός ο ψυχρός, απομακρυσμένος πλανήτης μας χάρισε μια απρόσμενα «γλυκιά» φωτογραφία, αφού στο κάτω μέρος του φαίνεται καθαρά μια άσπρη… καρδούλα!!
Εδώ τελειώνει το ταξίδι στη γειτονιά μας. Πέρα όμως από τη γειτονιά μας υπάρχουν κόσμοι ολόκληροι… Κοντά μας η ζώνη Κάιπερ γεμάτη μικρά και μεγάλα ουράνια σώματα. Μεταξύ αυτών η μυστηριώδης ULTIMA THULE, που ήδη ερευνάται από τη NASA. Και πιο πέρα, γαλαξίες, νεφελώματα, μαύρες τρύπες… Στο σύμπαν δεν υπάρχει τέλος.
Το γνωρίζατε αυτό;
- Δακτυλίους έχουν όλοι οι απώτεροι πλανήτες γίγαντες μας, δηλαδή οι πλανήτες μετά τον Άρη. Απλώς οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι οι πιο θεαματικοί.
- Ο Πλούτωνας κινείται στα σύνορα του πλανητικού μας συστήματος, σε μια ασυνή θιστη τροχιά που του επιτρέπει να είναι πότε ο τελευταίος και πότε ο…προτελευταίος πλανήτης μας, αφήνοντας τη θέση του τελευταίου στον Ποσειδώνα. Για την ακρίβεια η τροχιά του Πλούτωνα τέμνει την τροχιά του Ποσειδώνα, χωρίς ευτυχώς να συγκρουστούν ποτέ!
- Η Αφροδίτη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της με φορά αντίθετη από αυτή των άλλων πλανητών.
- Κάθε 175 χρόνια όλοι οι απώτεροι πλανήτες βρίσκονται στην μία πλευρά του Ήλιου. Αυτό διευκολύνει την αποστολή διαστημοπλοίων στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, αφού με τη βοήθεια των βαρυτικών δυνάμεων των πλανητών τα διαστημόπλοια επιτυγχάνουν τις επιταχύνσεις που είναι απαραίτητες, ώστε να διατρέξουν τις τεράστιες διαπλανητικές αποστάσεις.
- Απαιτούνται 2 με 2,5 χρόνια εντατικής δουλειάς για να κατασκευαστεί ένα διαστημόπλοιο.
- Τα διαστημόπλοια κατασκευάζονται σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Πρώτα πρώτα για να αποφεύγονται ατυχήματα εξαιτίας της σκόνης (π.χ. βραχυκυκλώματα), αλλά και για έναν άλλο λόγο: Σύμφωνα με Διεθνείς Συμβάσεις, δεν πρέπει γήινο μικρόβιο να περάσει στο Διάστημα.
- Σύμφωνα με άλλες Συμβάσεις, δεν επιτρέπεται διαστημόπλοιο με πυρηνική μπαταρία να παραμείνει σε τροχιά γύρω από πλανήτη.
- Υπάρχει μια σειρά από κανόνες που αποτελούν το Διαστημικό Δίκαιο και οφείλουν όλοι να σέβονται. Για παράδειγμα, απαγορεύεται να χρησιμοποιείται το Διάστημα για εγκατάσταση όπλων και πολεμικούς σκοπούς. Επίσης όλα τα κράτη δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σ΄αυτό για ερευνητικούς- επιστημονικούς σκοπούς , όμως κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα κυριότητας σε ουράνιο σώμα.
- Ο Brian May, o γνωστός σε όλους κιθαρίστας των Queen, έχει σπουδάσει αστροφυσική! Ανήκει στην ομάδα επιστημόνων της ΝΑΣΑ που επεξεργάζεται τα δεδομένα που στέλνει το διαστημόπλοιο New Horizons και μελετά τον πλανητοειδή Ultima Thule.