Εφηβεία και μουσική

ΑΠΟ: 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - Νοε• 25•16

Εφηβεία και μουσικήmusic

Μαθήτριες της ομάδας του περιοδικού του σχολείου μας πραγματοποίησαν έρευνα που αφορούσε τις μουσικές προτιμήσεις των εφήβων της εποχής μας. Η έρευνα έγινε βάσει ερωτηματολογίου, το οποίο μοιράστηκε σε μαθητές του σχολείου και απαντήθηκε κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων. Το δείγμα των μαθητών που απάντησε στο ερωτηματολόγιο αποτελούσαν πενήντα δύο άτομα. Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ενδιαφέροντα και πολύ ενθαρρυντικά , καθώς καταδεικνύουν ότι τα παιδιά αγαπούν την μουσική , επιδιώκουν την εκμάθηση μουσικών οργάνων  , ελκύονται από την ξένη μουσική , αλλά και εκτιμούν την αξία της παραδοσιακής μας μουσικής. Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας είναι τα εξής :

Ανώνυμο1

Όπως βλέπουμε, τα περισσότερα παιδιά προτιμούν την ξένη μουσική. Η ξένη μουσική τους χαλαρώνει και ταιριάζει πιο πολύ στην προσωπικότητά τους. Λίγο λιγότεροι προτιμούν ελληνική μουσική, για τους ίδιους λόγους και έναν παραπάνω, το γεγονός ότι καταλαβαίνουν τους στίχους. Τα λιγότερα παιδιά προτιμούν ισάξια και τις δύο μουσικές και διαλέγουν όποια κομμάτια τους αρέσουν. Συμπεραίνοντας, η ξένη μουσική ελκύει περισσότερο τους νέους στη σημερινή εποχή.

συγκεκριμενο ειδος

 

Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε οι περισσότεροι μαθητές προτιμούν ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής. Η πλειοψηφία  στρέφεται στην ποπ  μουσική ,ένας ,επίσης, μεγάλος αριθμός προτιμά άλλα είδη μοντέρνας μουσικής (π.χ. μουσική RnB,Rap,Jazz).Λιγότερο προτιμάται η κλασική μουσική .Τέλος, ισάξια προτιμούνται  η λαϊκή και η ροκ μουσική.

Κλείνοντας, στους νέους αρέσει να ακούν μουσική με την οποία ονειροπολούν, που τους ταξιδεύει και τους εκφράζει καλύτερα, για αυτό και ο καθένας επιλέγει το είδος της μουσικής με βάση τον χαρακτήρα του.

 

ολοι μουσικη

Ναι, είναι η απάντηση από σχεδόν  όλους τους μαθητές. Πιστεύουν     λοιπόν πως η μουσική είναι ένα από τα καλύτερα χόμπι για τους εφήβους , και πράγματι είναι. Σύμφωνα με την έρευνα είναι προτιμότερη η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου, παρά η σπατάλη του χρόνου μπροστά από μια «άδεια» από γνώσεις  οθόνη. Ειδικά σε μία ηλικία σαν αυτή , που υπάρχει πιεσμένο ωράριο και διάφορα προβλήματα που απασχολούν τους μαθητές, η μουσική έχει την δυνατότητα να τους χαλαρώνει και τους βοηθάει να «ξεφύγουν» από την καθημερινότητα. Γιατί λοιπόν δεν αρχίζεις και εσύ;

παραδοσιακη μουσικη

 

Όπως βλέπουμε ,στις μέρες μας σχεδόν όλοι οι νέοι συμφωνούν πως ένας λαός πρέπει να διατηρεί την παραδοσιακή του μουσική .Παρόλα  αυτά  οι ίδιοι δεν ακούν και δεν ασχολούνται  με την παραδοσιακή μουσική. Μήπως οι νέοι θα έπρεπε να αρχίσουν να ασχολούνται  περισσότερο με την κληρονομιά του τόπου τους; Αν το σκεφτούμε καλά,  λοιπόν, οφείλουμε να νοιαζόμαστε και να μην  απομακρυνόμαστε από την παράδοσή μας ,η οποία είναι οι ρίζες μας. Γιατί λοιπόν να ασχολούμαστε μόνο με την ξένη μουσική και τους νέους καλλιτέχνες;  Ειδικά σε μια εποχή όπως είναι η σημερινή πρέπει να «φροντίζουμε» και να διατηρούμε την πολιτιστική μας ταυτότητα….. Εσύ τι  πιστεύεις;

Μαθαίνεις να παίζεις κάποιο μουσικό όργανο;

μουσικο οργανο

Στη σημερινή εποχή οι μαθητές στρέφονται  στην εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου. Τα όργανα που προτιμούν είναι ,κυρίως, το πιάνο ,η κιθάρα και η φλογέρα. Αρκετοί επίσης δεν παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, αλλά θα ήθελαν να  μάθουν. Ελάχιστοι δεν παίζουν κάποιο όργανο και δεν επιθυμούν να μάθουν.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι οι νέοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της  μουσικής .

 

notes

 

Έλενα Ρόζα Α5

Άννα Χατζημπατζάκη Α5

 Νεφέλη Παππά Α3

Δέσποινα Κοσμαδάκη Α2

Σχολιάστε

Top